Verlies van koopkracht door schrappen pensioenindexering

Verlies van koopkracht door schrappen pensioenindexering Als gevolg van de tegenvallende beleggingsresultaten en de lage rentes, zijn veel pensioenfondsen al een aantal jaren onder de minimum dekkingsgraad gekomen, die door de Nederlandse Bank verplicht wordt gesteld. Dat houdt in dat de pensioenen niet aangepast kunnen worden aan de gestegen prijzen. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor de hoogte van uw pensioenuitkering op langere termijn, en dus uw koopkracht? Als een pensioenfonds onder een bepaalde minimum dekkingsgraad raakt, zal het bestuur van dat fonds moeten besluiten een mindere, of in het geheel geen indexering toe te passen, of zelfs gedwongen zijn de uitkeringen te verlagen. Dat betekent voor dat fonds dat de maandelijkse pensioenuitkering geen gelijke tred houdt met de ontwikkelingen van de lonen. Daar de inflatie (is geldontwaarding) normaal door gaat is het gevolg dat, zelfs wanneer de uitkering gelijk blijft, de koopkracht van het pensioen achteruit gaat en er minder te besteden valt voor de gepensioneerden die bij het fonds zijn aangesloten.

Welke normen worden gehanteerd

De dekkingsgraad geeft de financiële positie van het pensioenfonds aan. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een pensioenfonds precies genoeg geld in huis om de pensioenen nu en straks te kunnen betalen. Het pensioenfonds heeft echter een buffer nodig om tegenvallers op te vangen. De wet vereist daarom een minimale dekkingsgraad van 105%.
  • als de dekkingsgraad lager is dan 105% kan het fonds gedwongen worden te korten op de pensioenuitkeringen, of zal er niet worden geïndexeerd
  • bij een dekkingsgraad tussen de 105 – 130% zal veelal gedeeltelijk(lineair) worden geïndexeerd
  • indien de dekkingsgraad groter of gelijk is aan 130% volgt volledige indexering

Inhaalindexering

Pensioenfondsen kunnen in volgende jaren besluiten, indien de resultaten dit toelaten, alsnog een(gedeeltelijke) indexering over voorgaande jaren toe te passen. Het pensioen wordt dan als ware gerepareerd. Maar aangezien de meeste fondsen al jaren een te lage dekkingsgraad hebben, zal het vermoedelijk ook nog vele jaren duren alvorens het vereiste minimum niveau van 105% weer is bereikt. Verhoging van de pensioenen zal er bij de meeste fondsen de eerste jaren dan ook niet inzitten, volgens de Pensioenfederatie, het overkoepelend orgaan van alle pensioenfondsen (bron: NH-Dagblad 20-7-2017)

Met hoeveel daalt mijn koopkracht jaarlijks indien er geen indexatie wordt toegepast

Voor een gemakkelijk rekenvoorbeeld gaan we uit van een rond bedrag van €1000,- Als u naast uw AOW een aanvullend pensioen heeft van netto €1000,- gaat de koopkracht van uw aanvullende pensioen jaarlijks als volgt achteruit bij respectievelijk 2 en 3% inflatie.

jaar2%3%
1980970
2960941
3941913
4922885
5904858
6885833

Als u 6 jaar lang geen enkele indexatie krijgt zal de waarde van uw pensioen, afhankelijk van de inflatie, afnemen met 11,5 of 16.7%. Hierbij moet wel worden vermeld dat de indexering van uw AOW waarschijnlijk wel door gaat, zodat de waarde van uw totale inkomen vermoedelijk met een lager percentage zal afnemen. Bovendien gaat de indexering over het brutobedrag. Het netto bedrag zou wellicht toch een fractie kunnen stijgen indien er op het brutobedrag minder wordt ingehouden, bijvoorbeeld door wijziging in belastingschalen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pensioen waardeoverdracht: zesmaandstermijn vervallenPensioen waardeoverdracht: zesmaandstermijn vervallenWilt u een waardeoverdracht van uw pensioen in 2020 of 2021 laten plaatsvinden? Een andere werkgever of andere baan stel…
Alimentatie: hoe hoog is de indexering van alimentatieAlimentatie: hoe hoog is de indexering van alimentatieDe kosten voor het dagelijkse levensonderhoud zijn alleen maar gestegen. Daarom moet alimentatie ook omhoog door middel…
Ouderenkorting 2017 en 2018 omhoogOuderenkorting 2017 en 2018 omhoogDe ouderenkorting wordt in 2016, 2017 en 2018 per saldo verhoogd, een logische zet want het lijkt slecht gesteld met de…
Het inkomen van verpleegkundigenDe website loonwijzer.nl heeft onderzocht hoe goed of slecht Nederlandse verpleegkundigen verdienen in vergelijking met…

Te dure merkartikelen kopen is vaak weggegooid geldTe dure merkartikelen kopen is vaak weggegooid geldJe kunt je geld maar een keer uitgeven. Als je een vriend of vriendin hebt, die koopverslaafd is en zinloze elektronica,…
Bespaar maandelijks veel huishoudgeld met deze slimme tipsBespaar maandelijks veel huishoudgeld met deze slimme tipsFabrikanten en winkels willen meer aan ons verkopen dan we nodig hebben. De kunst is om daar niet in te trappen. Met een…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 18-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.