Geld besparen door een goed overzicht van je uitgaven

Geld besparen door een goed overzicht van je uitgaven Geld besparen wil iedereen wel, maar we weten vaak niet hoe, wat of wanneer. Ook valt het op dat veel mensen vaak te lui zijn of simpelweg de moeite niet nemen om zich te verdiepen in het besparen van geld. De kleinste beetjes kunnen hierbij helpen, ook al zijn het maar een paar tientjes per maand. Ook zijn veel mensen sceptisch in hoe ze geld kunnen besparen en twijfelen of het wel kan. Maar geld besparen kan wel degelijk.

Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven

Een goed inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven is een eerste stap om je te realiseren waar en hoe je geld kunt besparen. Je zal deze dingen dus eerst op een rijtje moeten hebben en een overzicht maken.

een overzicht

Houdt een kasboek bij van wat er qua inkomen binnenkomt en wat er aan uitgaven is. Veel mensen raken in financiële problemen omdat ze simpelweg geen overzicht hebben van hun inkomen en uitgaven en dus niet weten dat ze teveel geld uitgeven, laat staan waaraan dat is. Door bij te houden wat je in een dag/maand/jaar zoal uitgeeft krijg je een beter overzicht van je uitgaven en inkomsten en kun je een balans opmaken en kijken waar je eventueel op kunt bezuinigen. Je kunt een kasboek kopen in allerlei kantoorboekhandels, maar je kunt ze ook downloaden van het internet. Zoek in Google op "kasboek" of ook "huishoudboekje".

Hoe ga je te werk?

Wanneer je eenmaal je kasboek of huishoudboekje in het bezit hebt, zul je een balans moeten gaan opmaken. De volgende stappen leggen uit hoe.
  • Allereerst ga je de bankafschriften/digitale overzichten van je bank verzamelen van 1 gehele maand.
  • Zoek in de overzichten alle inkomsten bij elkaar (salaris/toeslagen, etc.) Dit moeten inkomsten zijn die je maandelijks krijgt. Zijn er inkomsten die maandelijks een ander bedrag hebben, neem dan een gemiddelde van deze bedragen.
  • Noteer alle inkomsten in je kas/huishoud boek en tel alle inkomsten bij elkaar op. Dit is wat je maandelijks te besteden hebt.
  • Zet nu alle maandelijkse vaste lasten op een rijtje (huur, gas/water/licht, verzekeringen, etc.) en noteer deze in je kas/huishoud boekje. Vergeet ook niet de uitgaven voor eventuele maandelijkse (krant/tijdschrift)abonnementen en goede doelen die je steunt.

Balans opmaken

Als je nu de balans opmaakt en je maandelijkse lasten aftrekt van je inkomsten, dan weet je wat je maandelijks te besteden hebt aan overige kosten zoals je boodschappen en andere rekeningen die ad-hoc binnenkomen.

Weet wat je te besteden hebt

Nu je weet wat je variabele inkomen is, oftewel wat je te besteden hebt, is het zaak om je dagelijkse (kleine) uitgaven bij te houden. Schrijf per dag (dit is het makkelijkst om te onthouden) in je kas/huishoud boek wat je uitgeeft aan allerlei rekeningen die binnenkomen (die niet de maandelijkse lasten zijn), wat je aan je boodschappen uitgeeft of aan lunch/koffie/thee op het werk, etc.
Tel alles bij elkaar op elke dag en uiteindelijk aan het einde van de maand. Is deze maandelijkse uitgave meer of minder dan wat je maandelijks te besteden hebt? Heb je overgehouden, dan is het goed. Is het gelijk of geef je meer uit dan je hebt, dan zul je nauwkeuriger moeten gaan kijken naar je uitgaven. Omdat je alles hebt bijgehouden kun je je uitgaven eens bekijken en zien waar je de meeste uitgaven hebt gedaan en weet je waar je op moet gaan bezuinigen.

De valkuilen van je uitgaven

Geld verdienen is een hele klus, maar geld uitgeven komt heel natuurlijk en gaat ook heel snel. Er zijn een aantal valkuilen die er voor kunnen zorgen dat je geld nog sneller verdwijnt.

Pinpas versus contant betalen

Nu er steeds meer betalingen met pin gedaan worden heb je minder zicht op wat er nu eigenlijk dagelijks op je bankrekening staat. Wanneer je dan je bankrekening bekijkt, blijkt er ineens minder op te staan dan je dacht. Het is namelijk gebleken dat mensen veel sneller geld uitgeven met pinnen dan met contant geld. Wanneer je namelijk met contant geld betaald, zie je je portemonnee steeds leger worden en weet je wat je limiet is. Betaal je met je pinpas, dan zie je niet direct wat er op je bankrekening gebeurt. Ben jij één van die mensen die altijd weer schrikt als je je bankrekening bekijkt en denkt "waar is mijn geld gebleven"? Dan is het misschien een goed idee om eens een paar maanden alleen nog maar contante betalingen te doen in winkels en vervolgens aan het einde van de maand te kijken of je nu meer of minder geld hebt uitgegeven.

De "kleine" uitgaven

Met kleine uitgaven bedoelen we uitgaven onder de 5 euro. Deze worden vaak niet als serieuze uitgaven beschouwd, maar als je ze bij elkaar optelt, dan is het bij elkaar toch een aardig bedrag. Deze bedragen dien je dan ook echt mee te nemen in je uitgaven. Een voorbeeld van de kleine uitgaven:
  • De kopjes koffie/thee op je werk die je 25 tot 50 cent kosten (kan in een maand oplopen tot 20 euro )
  • Kosten voor een busritje hier of daar
  • Kosten voor toiletbezoeken in winkels
  • Donaties aan collectes

Kritisch naar je uitgaven kijken en geld besparen

Wanneer je maandelijks te weinig geld overhoudt dan is het goed om eens kritisch naar je uitgaven te kijken en het volgende te overwegen:
  • Geen geld meer aan goede doelen schenken. Het kost misschien maar een paar euro per maand, maar die Euro's heb je blijkbaar zelf nodig.
  • Abonnementen voor tijdschriften die je weinig leest afzeggen.
  • Bekijk je kosten voor energie/gas, is een ander contract afsluiten misschien goedkoper?
  • Kosten voor telefoon/televisie pakketten kunnen ook erg duur zijn. Bekijk of je wel zoveel belminuten/internetbundels en televisiekanalen nodig hebt en sluit een goedkoper pakket af.
  • Kijk opnieuw naar je verzekeringen. Heb je ze allemaal nodig? Is het bij een andere maatschappij goedkoper? Bedenk ook dat hoe meer verzekeringen je onderbrengt bij dezelfde maatschappij, hoe goedkoper een verzekering is en hoe overzichtelijker je je uitgaven hiervoor houdt.
  • Heb je een hoge hypotheek, dan kan het in de tijd van de lagere hypotheekrentes een goed idee zijn om je hypotheek aan te passen waar mogelijk.
  • Misschien heb je recht op bepaalde belasting toeslagen (vooral wanneer het gezinsinkomen laag is) zoals huurtoeslag/kindertoeslag/zorgtoeslag, etc.
© 2015 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…
Hoe kan ik het beste mijn uitgaven budgetteren?Hoe kan ik het beste mijn uitgaven budgetteren?Budgetbewaking is niet voor iedereen even gemakkelijk te realiseren. Toch is het belangrijk om af en toe kritisch naar j…
Schulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenSchulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenMensen die niet meer rond kunnen komen van hun inkomen, moeten snijden in hun maandelijkse uitgaven. Dit kunnen ze het b…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…

Renteverhoging: de gevolgen van een stijgende renteRenteverhoging: de gevolgen van een stijgende renteEen stijgende beleidsrente heeft gevolgen voor uw beleggingsportefeuille. Het ene financiële product wordt interessanter…
De geschiedenis van het geldDe geschiedenis van het geldGeld speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. Zolang er mensen zijn, is er altijd al ruilhandel geweest. Voordat…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 04-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.