Voor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkering

Voor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkering Stel je hebt over een bepaalde periode een WW-uitkering ontvangen omdat je werkloos bent geraakt. Ondertussen heb je weer een periode gewerkt, maar nu raak je opnieuw werkloos. Kun je dan weer een WW-uitkering aanvragen? En wat doet dit met het aantal maanden dat je recht hebt op deze tweede uitkeringsperiode? Er zijn grofweg vier verschillende situaties denkbaar, met elk haar eigen gevolgen voor jouw persoonlijke situatie.

Voor de tweede keer WW


WW-uitkering

Als je werkloos wordt en je voldoet aan een aantal voorwaarden dan heb je recht op een WW-uitkering van het UWV. De duur van deze uitkering is minimaal drie maanden en maximaal 24 maanden, afhankelijk van de lengte van je arbeidsverleden. De hoogte van de uitkering wordt bepaald door de hoogte van je laatst verdiende salaris uit het afgelopen jaar. Vind je voor het einde van je WW-uitkering een nieuwe baan, dan stopt de uitkering. Eventueel kun je wel een aanvullende uitkering krijgen wanneer je met je nieuwe baan een lager salaris gaat verdienen of je voor minder uren kunt worden ingezet. Wat gebeurt er echter wanneer je daarna opnieuw werkloos raakt? En wat gebeurt er als je je volledige 'WW-recht' hebt opgebruikt, weer gaat werken en vervolgens voor een tweede keer werkloos wordt?

Situatie 1: tijdens WW-uitkering een nieuwe baan, binnen 26 weken weer werkloos

Wanneer je tijdens de periode dat je een WW-uitkering ontvangt weer een nieuwe baan vindt, dan stopt uiteraard je WW-uitkering. Je ontvangt dan weer gewoon salaris (eventueel aangevuld met een toeslag doordat je aan salaris hebt moeten inleveren). Raak je gedurende het eerste half jaar van deze nieuwe dienstbetrekking wederom (buiten je eigen schuld) werkloos, dan wordt je WW-uitkering weer hervat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je je proeftijd niet doorkomt of het ging om een tijdelijke klus. Stel er is vastgesteld dat je recht hebt op een WW-uitkering gedurende 22 maanden en je gaat na acht maanden weer aan het werk en raakt binnen een half jaar weer werkloos, dan heb je vervolgens nog recht op 14 maanden WW. Let erop dat je nog wel steeds moet voldoen aan de overige eisen voor het aanvragen van een WW-uitkering.

Situatie 2: tijdens WW-uitkering een nieuwe baan, na meer dan 26 weken weer werkloos

Wanneer je een aantal maanden een WW-uitkering hebt ontvangen, je daarna weer aan het werk gaat en na een periode van meer dan 26 weken waarin je onafgebroken hebt gewerkt weer werkloos raakt, dan heb je inmiddels nieuw WW-recht opgebouwd. Op dit moment zal niet je oude uitkering herleven, maar wordt opnieuw gekeken naar de lengte van je arbeidsverleden. Stel dat je aanvankelijk recht had op een uitkering voor 22 maanden en je hebt er hier acht van gebruikt dan zal deze tweede keer wederom een periode van 22 (of misschien inmiddels 23) maanden ingaan waarin je aanspraak kunt maken op de uitkering, mits je voldoet aan de overige voorwaarden. De hoogte van je tweede uitkering wordt opnieuw vastgesteld en kan dus hoger of lager uitvallen dan de eerste keer, afhankelijk van het salaris dat je tijdens je laatste dienstbetrekking verdiende.

Situatie 3: WW-recht opgebruikt, weer gaan werken en binnen 26 weken weer werkloos

In deze situatie kun je niet voor een tweede keer een WW-uitkering aanvragen. Dit komt omdat je niet voldoet aan de minimumvoorwaarde van de '26 uit 36-eis', die inhoudt dat je in de afgelopen 36 weken er in ten minste 26 hebt gewerkt. Mogelijk heb je in deze situatie wel recht op een bijstandsuitkering.

Situatie 4: WW-recht opgebruikt, weer gaan werken en na meer dan 26 weken weer werkloos

Deze situatie is eigenlijk gelijk aan situatie 2. Omdat je inmiddels weer minimaal 26 weken onafgebroken gewerkt hebt, heb je nieuw WW-recht opgebouwd. Hierdoor heb je recht op een uitkering voor de duur van minimaal drie maanden. Het kan echter zo zijn, wanneer je een lang arbeidsverleden hebt, dat je een vol jaar in de WW hebt gezeten, vervolgens een half jaar hebt gewerkt, en dan hierna weer een jaar een uitkering van het UWV ontvangt. De hoogte van je tweede uitkering wordt vastgesteld aan de hand van je inkomen over de laatste twaalf maanden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Bij onvrijwillige werkloosheid hebt u onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. De hoogte van het bedrag is afhankeli…
WW-uitkering en passende arbeidWW-uitkering en passende arbeidEen WW-uitkering wordt verstrekt op voorwaarde dat degene die de uitkering krijgt ook passende arbeid accepteert. Mensen…
Wanneer heeft men recht op een WW-uitkeringTegenwoordig ziet men steeds vaker dat mensen in de WW terecht komen, maar wanneer heeft men recht op WW. In dit artikel…

Zorgtoeslag 2019 omhoogZorgtoeslag 2019 omhoogU krijgt in 2019 waarschijnlijk meer zorgtoeslag dan in 2018. Dit kan oplopen tot 92 euro extra per jaar voor een alleen…
Makkelijk geld verdienen met het internetMakkelijk geld verdienen met het internetThuiswerken wordt steeds populairder en de komst van het internet heeft hieraan bijgedragen. Het klinkt als een ideale b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/index.aspx
  • http://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkeringen_%26_sociale_zekerheid/werkloosheidswet/artikelen/131/opnieuw-werkloos-worden.htm
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 09-04-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.