Je kind wordt 18, een financiële checklist

Als een kind 18 jaar wordt, verandert er het een en ander, uiteraard afhankelijk van de situatie. Het is goed om hier op voorbereid te zijn en niet pas actie te ondernemen als het kind al 18 is geworden. Er moet een aantal toeslagen aangevraagd worden en verzekeringen worden afgesloten. Beraad je minstens 3-4 maanden voordat je kind 18 wordt en begin vast met de voorbereiding, zodat zowel jij als je kind financieel niet voor verrassingen komen te staan.

Wijzigingen inkomsten ouders

Kinderbijslag

De kinderbijslag wordt beëindigd met ingang van het eerstvolgende kwartaal na de 18e verjaardag van het kind. Anders gezegd, de laatste kinderbijslag ontvang je na afloop van het kwartaal waarin je kind 18 jaar wordt. Hierop is een uitzondering: is je kind jarig op de eerste dag van het kwartaal (dus op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober) dan stopt de kinderbijslag met ingang van het voorgaande kwartaal. Je ontvangt ruim van tevoren een aankondiging van de SVB. Het kan overigens al zo zijn dat je geen kinderbijslag meer ontvangt omdat het kind al meer verdiende dan de grens om kinderbijslag te ontvangen. In dat geval wijzigt er niets.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget wordt ook beëindigd bij het bereiken van de 18 jarige leeftijd. In tegenstelling tot de Kinderbijslag eindigt deze niet per kwartaal maar al in de maand van de 18e verjaardag. De maand waarin het kind jarig is, is de laatste maand waarin betaald wordt. Net als bij de Kinderbijslag hoef je als ouder hier niets voor te doen, de Belastingdienst eindigt de betaling zelf.

Huurtoeslag

Voor de berekening van de huurtoeslag geldt een vrijstelling het inkomen van inwonende kinderen tot 23 jaar van 4.627 euro. Heeft het kind meer inkomen dat wordt dit meerdere meegenomen in de berekening. Een studiefinanciering echter is een onbelaste vergoeding en wordt derhalve niet als inkomen aangemerkt.

Alleenstaande ouderkorting

Of je kind 18 jaar wordt of niet, in 2015 zal de alleenstaande ouderkorting voor iedereen verdwijnen. Vanaf dat moment wordt deze heffingskorting opgenomen in het kindgebonden budget.

Kinderalimentatie

Als je kinderalimentatie ontvangt van een ex-partner, dan ontvangt je kind de kinderalimentatie vanaf nu zelf. Het is goed om van tevoren met je ex-partner en/of je kind afspraken te maken.

Bijstand

Als je alleenstaande ouder bent en een bijstandsuitkering hebt en je hebt bovendien geen andere minderjarige kinderen in huis wonen, dan verandert ook de alleenstaande ouder bijstandsuitkering naar een bijstandsuitkering voor een alleenstaande.

Wijzigingen inkomsten 18-jarige

Tegemoetkoming scholieren

Een kind dat 18 jaar wordt en op het voortgezet onderwijs zit, kan een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming wordt maandelijks uitgekeerd. Er is altijd recht op de basistoelage, afhankelijk van het inkomen van de ouders kan er recht zijn op een aanvullende toelage. De toelage is een gift en hoeft niet terugbetaald te worden.
Als het kind het voortgezet onderwijs heeft afgerond stopt de tegemoetkoming scholieren vanzelf. Als een vervolgopleiding gestart wordt, kan het kind een overbrugging krijgen voor de periode tussen de oude en de nieuwe opleiding. Deze overbrugging is maximaal 4 maanden en is een gift. De tegemoetkoming en de overbrugging kunnen aangevraagd worden op de site van DUO, Dienst Uitvoering Onderwijs. Daar vindt je ook meer gedetailleerde informatie en ook is er een rekenhulp om een berekening te maken van de hoogte van de te verwachten toelage.

Studiefinanciering

Is je kind 18 en volgt het een voltijds MBO, HBO of universitaire opleiding, dan heeft je kind recht op studiefinanciering. Er is in elk geval recht op een basisbeurs en een OV-kaart. Een aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Eventueel kan ook nog aanvullend geleend worden.
NB: Per september 2015 wordt de studiefinanciering aanzienlijk hervormd. Voor HBO en universitaire opleidingen moet dan niet een studiefinanciering maar een studievoorschot aangevraagd worden. Dit is niet een gift maar zal later terugbetaald moeten worden.

Zorgtoeslag

De 18-jarige zal ook zelf een zorgverzekering moeten regelen, zie onder bij Verzekeringen. Als tegemoetkoming in de kosten kan er zorgtoeslag worden aangevraagd. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen. Studiefinanciering geldt niet als inkomen.

DigiD

Om een aanvraag voor tegemoetkoming scholieren, studiefinanciering of zorgtoeslag te verwerken, zal er eerst een DigiD aangevraagd moeten worden. Het aanvragen van de DigiD kan heel eenvoudig via de website DigiD.nl.

Verzekeringen

Zorgverzekering

Kinderen tot 18 jaar zijn kosteloos meeverzekerd met hun ouders. In de maand na de 18e verjaardag echter zal je kind een zorgverzekering geregeld moeten hebben. Dit kan zijn door meeverzekerd te zijn op jouw eigen polis of door het kind een eigen zorgverzekering af te laten sluiten. Het is aan te raden om goed te vergelijken, vooral voor jongeren/studenten zijn er veel aanbieders met aantrekkelijke kortingen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Check in je polisvoorwaarden of 18-jarigen nog wel meeverzekerd zijn. Hoewel de meeste verzekeraars thuiswonende kinderen tot 27 jaar meeverzekeren, zijn er ook verzekeraars waarbij je kinderen vanaf 18 apart moet verzekeren.
© 2014 - 2024 Yvetteluikinga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je kind wordt 18, wat verandert erJe kind wordt 18, wat verandert erHoera, je kind is 18 en meerderjarig. Voor je zoon of dochter verandert er veel. Jongvolwassenen zijn zelf verantwoordel…
Welke toeslagen zijn er?Mensen met een laag inkomen hebben recht op één of meerdere toeslagen. Deze toeslagen zijn bedoeld om de lagere inkomens…
Huishoudboekje - Overzicht inkomsten en uitgavenHuishoudboekje - Overzicht inkomsten en uitgavenKom met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven maandelijks goed uit met je loon of salaris. We kennen allemaal het g…
Kinderbijslag, de meest gestelde vragenDe overheid verstrekt mensen met kinderen een tegemoetkoming in de kosten van het opvoeden van kinderen. Iedereen die in…
Geld is een wettig betaalmiddelGeld is een wettig betaalmiddelNatuurlijk is geld een wettig betaalmiddel, zullen vele mensen zeggen. Toch ligt het mogelijk net allemaal iets genuance…
Bronnen en referenties
  • http://www.duo.nl/particulieren/default.asp
  • http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/kinderen-en-geld/18-jaar.html
  • https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/levensloop/18_jaar/
  • https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/kinderbijslag_voor_kind/kindgebonden_budget/begin_en_eind/
Yvetteluikinga (1 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.