Kleingeld aan de kassa niet geliefd

Kleingeld aan de kassa niet geliefd We betalen in ons land nog steeds met stukken van 20 eurocent. Maar de koperen munt is niet erg geliefd. Vooral bij de kassa in de supermarkt ziet men kleingeld niet zo graag. Ook in andere sectoren wil men het liefst alleen met afgeronde bedragen werken.

Steeds meer winkeliers en banken pleiten voor afschaffen

Ook veel banken nemen kleingeld tegenwoordig alleen nog gerold en volledig afgeteld aan. Sommige winkeliers en banken zouden de kleine centjes daarom het liefst afgeschaft willen zien.

Veel consumenten evenmin gelukkig met de muntjes

Maar niet alleen winkeliers zouden kleingeld liever kwijt dan rijk worden, er zijn ook steeds minder consumenten die de eurocent-munten gebruiken. Ze vinden het niet prettig met zoveel kleingeld in de portemonnee. Niet goed wetend wat ermee te doen, belanden ze vaak in een of andere keukenla want de portemonnee slijt er zo van. Weer anderen hebben moeite om het onderscheid in de muntjes te zien omdat ze brildrager zijn.

Munten van een en twee eurocent

Munten van een en twee eurocent zijn al evenmin populair bij het publiek. Sommige banken nemen de munten alleen gerold en tegen betaling van een vergoeding in. Andere banken bieden hun klanten het gebruik van praktische muntautomaten aan: de munten worden ongesorteerd in een lade gedeponeerd, het bedrag automatisch geteld, en de opbrengst ervan bijgeschreven op de bankrekening.

Kleingeld afschaffen en prijzen aanpassen

In Duitsland werd in drogerijwinkelketens al midden jaren '90 volledig afscheid genomen van kleingeld. De prijzen werden daarvoor dienovereenkomstig aangepast. En men rondde ook op nul of vijf af in het totaalbedrag, als dat om welke reden dan ook in incidentele gevallen toch op andere bedragen eindigde. Het moest klanten maar ook de medewerkers aan de kassa een meer comfortabele betaalafwikkeling bieden.

Finland kent vrijwel geen kleingeld

In Finland ziet men het ook zo. Daar werd net als bij ons in 2002 de chartale euro geïntroduceerd, maar het land kent zo goed als geen munten. Aan de basis daarvan lagen kostenberekeningen die uitwezen dat als men zou afzien van de een- en twee-eurocenten, men op jaarbasis ongeveer 30 miljoen euro kon besparen! En in Finland functioneert het leven van alledag zonder een- en twee eurocent prima. De totaalprijs bij het winkelen wordt er altijd op vijf of tien hele centen afgerond. In plaats van 93 cent betaalt de klant 95 cent, in plaats van 47 cent betaalt hij 45 cent. En ook in Nederland wordt er sinds 2004 afgerond op het dichtstbijzijnde vijfcentbedrag.

Debat over afschaffing kleingeld in de EU

Ook de Europese Commissie presenteerde in 2013 al een rapport waarbij de afschaffing van kleine eurocenten serieus ter discussie werd gesteld. Als argument vóór afschaffing noemde de commissie de hoge kosten van productie van de munten. De productie van muntgeld is immers zwaar verliesgevend. Concreet: 1,4 miljard euro in de min sedert 2002!

Op Europees niveau lijkt men dus, na een discussie die zich aanvankelijk meer achter de schermen afspeelde, nu ook te willen komen tot afschaffing. Maar ondanks die constatering werd door de Europese Commissie toch aangevoerd dat "de meerderheid van de lidstaten de wens heeft geuit om de status quo te handhaven. Maar de Commissie zal de situatie regelmatig opnieuw bezien."

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De waarde van eurocentjesDe waarde van eurocentjesOm de zoveel tijd komt er een politieker of belangenvereniging in het nieuws met het voorstel om de kleinste eurocenten,…
Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?Voor sommigen is het opzij leggen van kleingeld een vorm van sparen. Gewoon gaan betalen met deze munten is niet altijd…
Kleingeld sparen gaat ongemerktKleingeld sparen gaat ongemerktDoor muntgeld te sparen kunt u ongemerkt een kapitaaltje opbouwen. U merkt niet dat u spaart, maar op jaarbasis kunt u o…
Tien tips om je handtas te organiserenTien tips om je handtas te organiserenEen zware handtas is niet gezond voor je elleboog. Ook kan een zware tas leiden tot spierproblemen in de nek en rug. Een…

Tips voor financiële gezondheid in je relatieTips voor financiële gezondheid in je relatieIn een relatie kan geld soms een bron van ellende zijn. Met de volgende tips houd je je relatie ook financieel gezond.
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.