Praktische tips voor besparen op energieverbruik

Praktische tips voor besparen op energieverbruik Energieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te letten op het verbruik van elektriciteit, gas en water. Deze praktische tips kunnen je helpen om zoveel mogelijk te besparen door je energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

Elektriciteit

Je kunt heel eenvoudig geld besparen op elektriciteit. Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh per jaar. Met een tarief van circa €0,23 per kWh besteedt dat gezin dus €800 per jaar aan elektriciteitskosten. Tips voor besparen op elektriciteit op een rijtje:

Verwarming

75% van je energieverbruik gaat naar de verwarming. Hier ligt dus ook aardig wat ruimte om te bezuinigen. Je kunt het verbruik van energie door de verwarming met 30% verlagen door je huis goed te laten isoleren. Door goede isolatie houd je de warmte beter binnen je huis. Het spreekt voor zich dat je zo min mogelijk warmte moet laten ontsnappen door o.a. deuren en ramen te sluiten.

Spaarlampen

Sinds 1 september 2012 mogen geen gloeilampen meer op de markt gebracht worden. Winkels mogen echter nog wel hun voorraden verkopen, waardoor het mogelijk is dat je ze toch nog tegen komt. Laat de spaarlampen lekker in de schappen liggen en koop spaarlampen. Deze zijn wel iets duurder, maar die kosten haal je er makkelijk uit. Spaarlampen zijn namelijk vijf keer zuiniger dan gloeilampen en zijn nog goedkoper dan led-lampen. Daarnaast gaan ze ook nog is langer mee. Een spaarlamp geeft vijf keer meer licht per watt dan een gloeilamp. Dit betekent dat een gloeilamp van 60 watt kan worden vervangen door een spaarlamp van 12 watt. Verder loont het om zo veel mogelijk het licht uit te laten of in ieder geval het licht uit te doen in kamers waar zich op dat moment niemand bevindt.

Wassen op 30 graden

Door te wassen op 30 graden kan je twintig euro per jaar besparen. Het water hoeft minder warm te worden en dus is er ook minder energie nodig per wasbeurt. Als je dan toch zuinig bezig bent kan je net zo goed kleding na het wassen ophangen aan een droogrek in plaats van drogen in de droger.

Tarieven 's nachts en in het weekend

Veel energieleveranciers werken met twee tarieven. De stroom is overdag duurder dan 's avonds na 11 uur en/of in het weekend. Hier kan je slim op in spelen door zo veel mogelijk apparaten alleen in te schakelen tijdens het goedkope tarief. Stel bijvoorbeeld de vaatwasser en de wasmachine zo in dat hij pas na 11 uur gaat draaien.

Stand-by en opladers

Pas op met apparaten die een stand-by stand hebben. Deze stand is weliswaar handig, maar trekt wel stroom. Het zelfde geldt voor opladers van mobiele telefoons en dergelijke. Maak er een gewoonte van om na het opladen de stekker uit het stopcontact te halen.

Gas

Het meeste gas is te besparen tijdens het koken. Een overzicht van wat handige bespaartips tijdens het koken:
  • Kies voor een zo klein mogelijke pan
  • Kies de juiste gaspit (qua grootte) bij de juiste pan
  • Gebruik zo min mogelijk water, hoe minder water des te sneller het kookt
  • Houd tijdens het koken het deksel zo lang mogelijk op de pan. Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren.
  • Koken op gas is goedkoper dan koken op elektriciteit.

Water

Ook op water valt nog wel wat te besparen. Bespaartips voor het bezuinigen op water:
  • Met douchen gebruik je 50% minder water dan een uitgebreid bad.
  • Probeer het aantal wasbeurten in de wasmachine te beperken
  • Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen (ja, er zijn blijkbaar veel mensen die dat vergeten)
  • Gebruik een waterbesparende douchekop
  • Installeer een inlegkringetje in de kraan, dit zorgt ervoor dat er per minuut minder water uit de kraan komt.

Wisselen van energieleverancier

Het is tegenwoordig eenvoudig om over te stappen naar een andere energieleverancier. Gelukkig zijn er veel vergelijkingssites te vinden waar je prijzen kan vergelijken, waardoor het overstappen een stuk sneller gaat. Het bedrag dat je kan besparen op elektriciteit, gas en water door elk jaar over te stappen op een andere energieleverancier kan oplopen tot honderden euro's per jaar.
© 2014 - 2024 Jovato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op energie: besparingen zonder investeringenBesparen op energie: besparingen zonder investeringenDoor energie te besparen verlaag je je energierekening. Voor sommige besparingen moeten flinke kosten gemaakt worden, ma…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Koud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningKoud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningUit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de was die meestal op 40 graden gewassen wordt ook al schoon wordt bij…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…

Geld verdienen met enquêtes: de beste sitesGeld verdienen met enquêtes: de beste sitesMet het invullen van enquêtes kun je veel geld verdienen. Het is een leuke manier om snel een extra inkomen te verwerven…
10 Tips om extra bij te verdienenWil je graag een extra zakcent bijverdienen? Maar weet je niet hoe je dit kunt aanpakken? Hierbij tien tips die je kunne…
Bronnen en referenties
  • http://www.zobespaarjegeld.nl/energiebesparing/elektriciteit-besparen.html
  • http://www.thuisbaas.nl/op-elektriciteit/
  • http://www.gaslicht.com/energiebesparing/spaar-en-ledlampen
  • http://www.consumentenbond.nl/energie/extra/energie-besparen-koken/#item5
  • http://www.eon.nl/thuis/nl/informatie/energie-bespaartips/7-tips-voor-water-besparen.html
Jovato (9 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.