Wie profiteert van een historisch lage rente?

Wie profiteert van een historisch lage rente? De Europese Centrale Bank houdt in 2020 de rente historisch laag, -0,5%, maar wie profiteert er van de lage rente? Welke partijen en personen hebben een voordeel als de rente omlaag gaat? Hoe lang gaat dat duren? Een lage spaarrente en hypotheekrente lijken goed nieuws, maar wie spaargeld heeft, wil een hoog rendement op zijn geld en wie een huis huurt heeft niets aan een lage hypotheekrente. Bovendien sloopt een lage rente uw pensioen. Blijft de rente ook de rest van 2020 en in 2021 zo laag?

Mario Draghi en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank

Mario Draghi hield de rente laag en banken die hun geld willen stallen bij de ECB moeten daarvoor zelfs een vergoeding betalen aan de ECB. De Europese Centrale Bank wil via een lage rente de economie in de EU stimuleren en de rente op de schulden beheersbaar houden. Nogal wat zuidelijke landen gingen bijna kopje onder door hoge rentelasten. Zolang de rente laag blijft, is de rente op de staatsschulden beter beheersbaar. Dit komt het vertrouwen in de verschillende landen en de EU ten goede. De in 2019 aangestelde president, Christine Lagarde, zal het rentebeleid van de bank opnieuw bekijken, maar wat merkt u ervan in 2020?

Wat gaat de spaarrente doen?

De spaarrente is van allerlei factoren afhankelijk. Als de banken graag uw geld willen hebben, zijn ze bereid daarvoor een hogere spaarrente te geven. Spaargeld verbetert de balans van een bank en daarom zal een bank altijd een zekere hoeveelheid spaargeld willen ontvangen en daarvoor een redelijke rente wil geven. Maar als de ECB de rente laag blijft houden en de inflatie laag blijft, ligt het voor de hand dat de spaarrente omlaag gaat. Niet fijn voor wie al jaren trouw spaart. Enkele jaren terug kon men nog van een hoge rente rentenieren, maar dat lijkt voorlopig voorbij. Een lagere spaarrente lijkt in het verschiet te liggen.

Wat gaat de hypotheekrente 2020 en 2021 doen?

Als de rente bij de ECB omlaag gaat, zal dat de hypotheekrente niet ongemoeid laten. Dit heeft al een drukkende werking op de hypotheekrente en de daling lijkt nog niet voorbij. Wie een huis wil kopen met hypotheek of de hypotheekrente moet vernieuwen, profiteert direct van een lagere rente. Dit kan ook voordelig zijn voor wie een woning bezit. Kan zijn, want misschien moet u daarvoor wel uw hypotheekrente eerst oversluiten.

Wat doet de rente op staatsleningen en obligaties?

De rente op staatsobligaties kunnen niet los worden gezien van het vertrouwen in een land. Zo lenen Nederland en Duitsland bijna gratis geld om de staatsschuld te kunnen financieren. Historisch laag dus. De rentelasten zijn laag, daardoor kan het begrotingstekort lager zijn en neemt de staatsschuld minder snel toe.

Wat doet de leenrente?

De hypotheekrente is een rente voor leningen met een wat langere looptijd. Ook de leenrente op andere leningen zal waarschijnlijk wat dalen. Het is tamelijk verrassend dat dat nog niet op grote schaal gebeurt. Een hoge leenrente lijkt gerechtvaardigd als er veel vraag is naar geld of als de risico's groot zijn. Van beide lijkt geen sprake en toch is de rente op een persoonlijke lening of doorlopend krediet nauwelijks gedaald. Daar staat nog een forse daling op til, lijkt het.

Blijft de rente laag in 2020 en 2021?

Dat de ECB de rente laag hield en houdt, zelfs een negatieve rente, is uit nood geboren. De economie verloopt volgens een cyclus, het gaat op en neer. We komen uit een kredietcrisis, er zijn nog vele schulden en de wereldhandel trekt nog niet erg aan. Dat heeft allemaal een dempend effect op de rente. Als het weer beter gaat met de economie, u en ik er meer vertrouwen in krijgen en meer gaan besteden, zal de rente in tal van sectoren omhoog gaan. En het ging in 2019 duidelijk beter dan verwacht. Maar in 2020 hebben we last van corona en is daarom de verwachting dat de rente laag zal blijven. Alleen als de ECB belooft het opkoopprogramma af te bouwen (erfenis Draghi), dan betekent dat dat ook de rente in 2020 en 2021 verder omhoog kan gaan, zeker als we in 2020 en 2021 geconfronteerd gaan worden met hogere looneisen. Een hoger loon betekent immers meer inflatie en dat leidt vervolgens tot een hogere rente. Niemand weet nog wanneer dat precies zal zijn, maar voor 2021 worden verdere verbeteringen verwacht en dan kan later in het jaar de rente ook weer omhoog gaan. Misschien wel veel sneller dan de bedoeling is, want na een periode van bijna deflatie of desinflatie kan ook een periode van hoge inflatie ontstaan en tegen die tijd zijn we al weer vergeten dat de rentes ooit historisch laag waren. Profiteer van de lage rente zolang dat nog kan. Voor uw leningen, maar ook als u wilt beleggen op de beurs. Meevallers bestaan meestal niet erg lang en als ze er zijn, kunt u ze maar het beste oppakken. Tot die tijd is een lage rente slecht voor uw pensioen en goed voor de woningmarkt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrente 2020 omlaag en prognose spaarrente 2021Spaarrente 2020 omlaag en prognose spaarrente 2021Wat gaat de spaarrente doen in 2021 na de daling in 2020? De verwachting en prognose is dat de spaarrente later in 2021…
Lening met variabele rente goedkoperLening met variabele rente goedkoperEen lening met een variabele rente, hypotheekrente of leenrente, is vaak goedkoper. Een lening met een lage variabele re…
Hoogste spaarrente door staatssteun?Hoogste spaarrente door staatssteun?De hoogste spaarrente, bij welke bank vindt u die spaarrente? Niet bij de banken die eerder een staatssteun kregen. Als…
Hoogste spaarrente: nieuwe banken en spaarrekeningenHoogste spaarrente: nieuwe banken en spaarrekeningenDe hoogste spaarrente krijgt u eerder bij de nieuwe banken, een spaarplatform als Savedo en nieuwe spaarrekeningen dan b…

Hoe afhankelijk zijn we van gas uit Rusland?Hoe afhankelijk zijn we van gas uit Rusland?Rusland is de grootste gasleverancier ter wereld. Ook in Nederland zijn we voor een deel afhankelijk van het gas uit Rus…
Zelf geld maken met BitcoinsZelf geld maken met BitcoinsGeld verdienen door te speculeren met Bitcoins is al bekend. Echter wat minder algemeen bekend is dat Bitcoins ook door…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 10-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.