Minder werken, is deeltijdpensioen wat voor u?

Minder werken, is deeltijdpensioen wat voor u? Als u wat ouder wordt, begint u langzamerhand na te denken over uw pensioen. Want wilt u wel fulltime doorwerken tot uw pensioenleeftijd? Of wilt u er stiekem toch graag eerder uitstappen? Met het deeltijdpensioen zijn er opeens hele nieuwe mogelijkheden. Een deeltijdpensioen komt er op neer dat u minder gaat werken en dat u de inkomsten gedeeltelijk compenseert met uitbetaling van pensioen.

Wat is het deeltijdpensioen

U komt op een punt in uw leven dat u lekker wilt gaan genieten. Reizen, meer tijd besteden aan uw hobby of gewoon op een wat rustiger tempo uw leven leiden. Maar nu de pensioenleeftijd zelfs nog verder wordt opgerekt, lijkt dit moment behoorlijk ver weg. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een alternatief, zoals het deeltijdpensioen. Zoals de naam al zegt, gaat u voor een deel van de week met pensioen. Dat betekent dat u er bij het deeltijdpensioen voor kunt kiezen om één of twee dagen per week gebruik te maken van uw pensioen. De andere dagen in de week blijft u gewoon aan het werk. Over de uren die u werkt, ontvangt u natuurlijk gewoon uw standaard uursalaris. Uw vrije uren vult u aan met geld van uw deeltijdpensioen.

Deeltijdpensioen: geschikt alternatief

Ziet u het eigenlijk niet zitten om die twee extra jaren nog te werken? U heeft zich ook al zo lang ingezet voor de maatschappij en wilt eigenlijk wel gaan genieten van uw welverdiende rust. Wellicht overweegt u dan om vervroegd met pensioen te gaan. Maar deze optie is voor velen financieel niet haalbaar. Daarbij bouwt u op deze manier minder arbeidsjaren op waardoor uw uiteindelijke pensioen lager uit gaat vallen. En dat heeft grote gevolgen voor u en uw gezin. Misschien denkt u er daarom over na om de laatste jaren parttime te gaan werken, ook al scheelt dit u ook een hoop geld, terwijl u dat loon goed kunt gebruiken. Het deeltijdpensioen is een mooie tussenoplossing. U blijft gewoon voor een aantal dagen per week op de loonlijst staan en de overige uren laat u vast een deel van uw pensioen uitkeren. Voor veel mensen is deze combinatie van het deeltijdpensioen daarom een mooi alternatief. Deeltijdpensioen biedt in ieder geval weer heel nieuwe mogelijkheden.

Uren compenseren bij deeltijdpensioen

Bij het deeltijdpensioen gaat u minder uren in de week werken. Hierdoor bouwt u vanzelfsprekend ook minder pensioen op voor de toekomst. Want alleen de dagen die u daadwerkelijk werkt, tellen mee voor de pensioenopbouw. Dit is dus wel iets wat u goed moet overwegen voor u een definitieve keuze maakt. En voor veel mensen zijn deze financiële gevolgen toch een reden om het deeltijdpensioen aan hun voorbij te laten gaan. Of ze gaan op zoek naar een manier om de gederfde inkomsten te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld door iets langer te blijven doorwerken. Maar omdat ze minder uren werken, wordt dit door de gepensioneerden vaak niet als een probleem ervaren. Deeltijdpensioen geeft hen immers al heel wat vrijheid.

Regels bij deeltijdpensioen

Natuurlijk zit u wel aan wat regels gebonden als u met deeltijdpensioen wilt gaan. Zo moet u minimaal 55 jaar oud zijn om gebruik te kunnen maken van deze regeling. En zelfs als u ervoor kiest om wat langer door te werken, moet u op uw 70ste jaar toch echt volledig met pensioen. Wat betreft het aantal dagen per week dat u gebruik maakt van het deeltijdpensioen, zijn er weinig beperkingen. In principe bepaalt u zelf hoeveel uren u werkt en hoeveel dagen u gebruik maakt van uw deeltijdpensioen. De enige regel die hiervoor geldt, is dat u minimaal één dag per week uw deeltijdpensioen opneemt voor een periode van ten minste 3 maanden. Overweegt u om met deeltijdpensioen te gaan, overleg dit dan tijdig met uw werkgever. Want veel bedrijven zijn hier nog niet helemaal op ingesteld. Al lijkt deeltijdpensioen misschien wel de ultieme oplossing voor de toekomst te zijn.
© 2014 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel moet ik per jaar sparen voor een goed pensioen?Het belang van pensioenopbouw wordt vaak onderschat door werknemers en zelfstandigen. Kort vóór uw pensioen kunt u geen…
Fatale gebeurtenissen voor uw pensioenFatale gebeurtenissen voor uw pensioenVeel werknemers denken recht te hebben op een goed pensioen op het moment dat ze met pensioen gaan. In werkelijkheid zal…
Pensioengat dichtenPensioengat dichtenMen denkt vaak te licht over een tekort aan pensioen. Op het moment dat de pensioenleeftijd in zicht is wordt er vaak pa…
Nieuwe baan: meenemen pensioen of niet?Nieuwe baan: meenemen pensioen of niet?Wanneer je een nieuwe baan hebt, krijg je vaak ook een nieuwe pensioenregeling. Je kan ervoor kiezen om je opgebouwde pe…

Automatische prijscompensatieNiet veel mensen kennen het begrip (automatische) prijscompensatie, terwijl het wel een erg belangrijk begrip is als je…
Studiefinanciering 2020-2021: de bedragenStudiefinanciering 2020-2021: de bedragenHoeveel studiefinanciering krijgt u in studiejaar 2020-2021, hoeveel studievoorschot? De studiefinanciering is in het we…
Bronnen en referenties
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 23-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.