Eisen aanvragen ww uitkering: de 26 weken eis

Eisen aanvragen ww uitkering: de 26 weken eis Wanneer je werkloos wordt en om die reden een ww uitkering aanvraagt dan moet je aan een aantal eisen voldoen. Een van die eisen is de 26 weken eis of de '26 uit 36 weken eis'. Deze houdt in dat je in de 36 weken voorafgaand aan je ontslag of de beëindiging van je contract minimaal 26 weken gewerkt moet hebben. Het maakt niet uit of je dan in die week 40 uur of misschien maar 2 uur gewerkt hebt. Voldoe je aan deze eis dan ontvang je tenminste drie maanden een ww uitkering.

26 weken eis


Wanneer heb je recht op een ww uitkering?

Een WW-uitkering is bedoeld voor mensen die ontslagen zijn of wiens contract is beëindigd zonder dat zij direct kunnen doorstromen in een nieuwe baan bij dezelfde dan wel een andere werkgever en daardoor zonder inkomen komen te zitten. Zeker in crisistijd gebeurt dit nogal eens, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf failliet gaat of een werkgever uit bezuinigingsoverwegingen een deel van de medewerkers moet ontslaan. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook een ww uitkering aanvragen wanneer je aantal uren omlaag gaat maar je voor de verloren gegane uren nog wel beschikbaar bent om te werken.

Wil je een ww uitkering aanvragen dan moet je aan een aantal eisen volgen, te weten de volgenden:
  • Je hebt je binnen twee werkdagen na je ontslag bij het UWV gemeld en je ingeschreven als werkzoekende
  • Je bent werkloos geworden en hebt daarbij tenminste 5 werkuren per week verloren ten opzichte van de vorige situatie
  • Je krijgt de verloren gegane uren niet doorbetaald door je werkgever
  • Je ontslag is niet verwijtbaar (je hebt niet zelf ontslag genomen en bent niet ontslagen door bijvoorbeeld wangedrag)
  • Je bent direct inzetbaar wanneer er een nieuwe baan voor je beschikbaar komt
  • Je bent verzekerd voor de WW
  • In de 36 weken voorafgaand aan het verlies van je baan heb je minstens 26 weken gewerkt

De 26 weken eis

Het is met name de laatste eis - ook wel de '26 weken regel' of de '26 uit 36 weken regel' genoemd - die nogal een vragen oproept bij mensen die in deze situatie terecht komen. Voor mensen met een 0-urencontract is het vaak zelfs een kwestie van goed anticiperen op de datum van beëindig van een contract om ervoor te zorgen dat je aan deze eis voldoet.

Stel dat je contract per 31 december 2020 of week 52 eindigt, dan moet je 36 weken terugrekenen. In dit geval tot aan week 16. Vervolgens moet je zo zijn dat je in de 26 weken tussen week 16 en week 52 er minstens 26 gewerkt hebt. Hierbij maakt het niet uit of je werkweken gemaakt hebt van 40 uur of van 4 uur of dat de lengte van je werkweken variabel was. Iemand met een contract voor een vastgesteld aantal uren zal hier geen rekening mee hoeven houden. Heb je echter een 0-urencontract of werk je via een detacheringsconstructie waarbij je de ene week wel en de andere niet werkt dan is het verstandig om wat rekenwerk te doen. Word je bijvoorbeeld ingeschakeld voor een los klusje en bestaat er de mogelijkheid om het werk over twee weken te spreiden, dan is het altijd aan te raden om dit te doen. Een check om te zien of je voldoet kan je zo drie maanden inkomsten schelen wanneer er nog wat bij te sturen valt aan de de spreiding van je gewerkte uren.

De jareneis

Voldoe je aan de 26 weken eis dan heb je recht op een uitkering voor de minimale duur van drie maanden. Wanneer je ook aan de jareneis voldoet dan kan dit aantal maanden nog oplopen. Om hieraan te voldoen moet je in de vijf jaar voorafgaand aan je ontslag of de beëindiging van je contract minstens vier jaar gewerkt hebben. In deze vier jaar moet je 52 dagen in loondienst zijn geweest. Het maakt daarbij niet uit of het ging om dagen van 8 uur of van misschien maar 1 uur. Dagen van meer dan 8 uur tellen niet mee als meer dan 1 dag.

Let erop dat het huidige jaar niet meetelt. Word je dus in 2020 werkloos dan moet je om aan de jareneis te voldoen uit de jaren 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 er minstens vier 52 kalenderdagen gewerkt hebben. Heb je in de afgelopen jaren niet gewerkt omdat je de zorg voor kinderen jonger dan vijf jaar had, dan tellen die jaren onder voorwaarden ook mee als gewerkte jaren.

Voldoet je aan de jareneis? De duur van je ww uitkering is dan in maanden even lang als je arbeidsverleden. Heb je bijvoorbeeld twintig jaar gewerkt dan duurt je ww uitkering ook twintig maanden. Dit loopt loopt op tot een maximum van 38 maanden, waarvoor je dus 38 jaar werkt moet hebben. Dit is dan een ww uitkering van drie jaar plus de twee maanden je al krijgt wanneer je aan de 26 weken eis voldoet.

Checken of je aan de 26 weken eis en de jareneis voldoet

Het is natuurlijk lastig om dit zelf nog na te gaan maar wanneer je met je DigiD inlogt op de website van UWV dan kun je een overzicht zien van de afgelopen jaren met daarbij de mededeling dat je wel al dan niet niet aan deze eis hebt voldaan in het betreffende kalenderjaar. De jaren waaraan je niet hebt voldaan zijn aanklikbaar waardoor je kunt zien hoeveel dagen je dan wel gewerkt hebt. Er wordt ook weergegeven of je een ww uitkering kunt aanvragen. Wanneer dit het geval is dan betekent dit dus automatisch ook dat je aan de 26 weken eis voldaan hebt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WW-uitkering berekenen - Hoeveel geld krijg ik?Een baan verliezen is erg vervelend. Dit betekent een enorme terugval in inkomsten, ook als je minder uren moet gaan wer…
De hoogte van de WW-uitkering berekenenDe hoogte van de WW-uitkering berekenenWerknemers die aan bepaalde eisen voldoen, hebben recht op een WW-uitkering voor een bepaalde periode. De hoogte van de…
Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Bij onvrijwillige werkloosheid hebt u onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. De hoogte van het bedrag is afhankeli…
WW-uitkering, de meest gestelde vragen?De duur en de hoogte van uw ww-uitkering is afhankelijk van uw arbeidsverleden en het salaris. Indien u recht hebt op ee…

Generatie Y en geld: financiën van secundair belangmijn kijk opGeneratie Y en geld: financiën van secundair belangIn de sociologie worden mensen die in de jaren '80 en '90 zijn geboren, als "Generatie Y" betiteld. Een andere naam voor…
Waar koop je de goedkoopste luiers en babyproductenWaar koop je de goedkoopste luiers en babyproductenLuiers en andere babyverzorgingsproducten zijn vaak duur. Vooral de echte merken weten wel wat ze vragen. Niet iedereen…
Bronnen en referenties
  • UWV
  • Wattedoenbijontslag.nl
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.