Schuldsanering en schuldhulp

Schuldsanering en schuldhulp We doen steeds vaker een beroep op de rechter voor hulp bij schulden. Het aantal aanvragen voor wettelijke schuldsanering kende de afgelopen jaren een explosieve stijging. Wie zijn verplichtingen gedurende die schuldsanering stipt nakomt, krijgt na afloop kwijtschelding van alle nog openstaande schulden.

Wat is wettelijke schuldsanering?

De wettelijke schuldsanering werd destijds ingevoerd voor burgers die buiten eigen schuld in financiële problemen waren geraakt. En met name na 2008 is dat doemscenario erg actueel geworden:
  • mensen die massaal hun baan kwijtraakten door massa-ontslagen en reorganisaties;
  • weer anderen kochten een nieuwe woning maar raakten hun oude huis niet kwijt en bezweken onder de dubbele woonlasten.

Hoe werkt wettelijke schuldsanering?

Kan men zijn financiële verplichtingen als particulier of als zelfstandig ondernemer niet meer nakomen, dan kan men bij de rechtbank een verzoek indienen voor wettelijke sanering van de schulden.

  • in dat geval betaalt men met hulp van een speciaal aan te stellen bewindvoerder gedurende 3 of 5 jaar zoveel mogelijk schulden terug aan de crediteuren;
  • wie in de wettelijke schuldsanering zit, moet zich wel realiseren dat hij moet rondkomen van het absolute minimum. Elke eurocent extra is bestemd voor de schuldeisers;
  • wel is het zo dat crediteuren tijdens de schuldsanering geen beslag mogen leggen op bezittingen. Men wil mensen op die manier de gelegenheid bieden om orde op zaken te stellen;
  • na afloop van die 3- of 5 jaarsperiode worden de nog openstaande schulden via de rechter kwijtgescholden en begint men weer met een schone lei.

Waarom zijn er steeds meer aanvragen voor wettelijke schuldsanering?

De wet die voorziet in schuldsanering bij natuurlijke personen, dateert al vanuit 1998.Maar vooral de laatste jaren valt er een explosieve stijging waar te nemen van het aantal aanvragen voor wettelijke schuldsanering. Als we de Raad voor Rechtsbijstand mogen geloven, ligt dat aan de recessie die de wereld nu al 5 jaar in zijn greep houdt.

Dienden in 2008 nog slechts ruim 11.000 mensen een verzoek tot schuldsanering in bij de rechtbanken, in 2011 was dat aantal haast verdubbeld. Vreemd genoeg stagneerde die stijging even in 2012

Crisis schuld aan toename schuldsaneringen

  • De stijging van het aantal aanvragen voor schuldhulp houdt dus vooral verband met de economische en financiële crisis:
  • talloze bedrijven gingen sinds het ontstaan van de crisis in 2008 failliet en duizenden mensen verloren als gevolg daarvan hun baan;
  • de problemen werden nog versterkt door de malaise op de woningmarkt. Mensen raakten minder snel hun woning kwijt en hadden langdurig te maken met dubbele woonlasten;
  • en tot overmaat van ramp zijn schuldeisers in economisch slechte tijden ook een stuk minder coulant.

Schuldhulp door gemeenten

Voordat men een aanvraag voor wettelijke schuldsanering bij de rechtbank indient, hebben mensen vaak al bij de gemeente aangeklopt voor schuldhulp. Doorgaans is dat de voorloper van wettelijke schuldsanering.

En omdat er geen signalen zijn dat gemeenten momenteel minder mensen met financiële problemen moeten helpen, is de verwachting dat het aantal gevallen van wettelijke schuldsanering vooralsnog alleen nog maar zal toenemen.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…
Uit de schuldsanering, met schone lei beginnenNadat mensen uit de schuldsanering komen, kunnen ze weer met een schone lei beginnen. Een nare periode is afgesloten en…
Hoe van je schulden afkomen?Hoe van je schulden afkomen?Veel mensen bezitten dermate hoge schulden dat ze daar alleen van afkomen via de schuldsanering. Je kan sanering van je…
Kwijtschelding schuldenKwijtschelding schuldenBij kwijtschelding doet een schuldeiser vrijwillig afstand van een vordering, doorgaans omdat de schuldenaar er financie…
Courtage, abonnement of uurtarief voor de makelaar?Courtage, abonnement of uurtarief voor de makelaar?Op het moment dat huizen niet meer eenvoudig verkocht worden, moeten makelaars op zoek naar een andere manier van beloni…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.