Salarisverhoging: argumenten en voorbereiding salarisgesprek

Salarisverhoging: argumenten en voorbereiding salarisgesprek Met een salarisverhoging kan de baas laten zien dat hij het werk van zijn medewerkers waardeert. Een hoger salaris staat voor een hogere waardering, maar is voor het bedrijf tegelijk een kostenfactor. Er zijn dan ook veel bedrijven die structureel te weinig betalen. Staat voor jou vast dat je prestaties niet naar waarde worden beloond? Kom dan in actie. Alles wat je nodig hebt is een afspraak met de chef en een aantal sterke argumenten voor salarisverhoging. Ga eerst goed voor jezelf na wat jouw waarde is binnen het bedrijf voordat je om salarisverhoging vraagt. Noteer sterke en zwakke punten. Geef aan waarom jij een goede werkkracht voor het bedrijf bent. Maar ben je ook bewust van je eigen minpunten. Dan kom je veel geloofwaardiger over dan iemand die alleen naar positieve kanten belicht. Neem je dat uitgangspunt ter harte voordat je aanklopt bij je leidinggevende? Dan ben je al halfweg!

De noodzaak van salarisverhoging

Werknemers zijn er vaak niet van overtuigd of ze wel aan salarisverhoging toe zijn. Want niet altijd zijn de signalen even duidelijk. Maar ben je bij wijze van spreken ´s nachts nog op kantoor? En is dat niet zozeer vanwege de berg aan werk maar meer omdat je salaris niet hoog genoeg is om de huur van te betalen? Dan wordt het tijd om eens met de baas te gaan praten.

Waarom meer salaris?

Maar waarom zou een baas jou meer salaris betalen? Hij betaalt je voor jouw functie immers al het gebruikelijke loon. Verplaats je daarom in gedachten eens in de plaats van de baas:
  • Wat zou jij van je medewerkers verwachten?
  • Welk belang heeft hij bij salarisverhoging voor zijn mensen?

Hoe maak je indruk op je chef?

Voor een salarisgesprek moet je eerst een aantal argumenten verzamelen. Richt je aandacht vooral op goede argumenten. Want er bestaan ook slechte argumenten die bij de chef minder in de smaak vallen.

Bovengemiddelde prestaties, het ideale argument

Het is een feit dat chefs zich het meest laten imponeren door getallen. Het is dus zaak om die bij de hand te hebben. Tot de goede argumenten behoren altijd prestaties die je extra bovenop de gebruikelijke werkzaamheden levert. Ter illustratie:

  • je hebt uit eigen beweging nieuwe taken op je genomen;
  • interne processen die door jou zijn geoptimaliseerd;
  • je bezocht meerdere seminars en hebt opgedane kennis in praktijk gebracht;
  • projecten werden eerder dan gepland tot een goed eind gebracht;
  • je hebt naast je eigenlijke werkzaamheden stagiaires begeleid.

De verkeerde argumenten in een salarisgesprek

Maar ronduit verkeerd is het om in salarisonderhandelingen aan te komen met argumenten als:

  • mijn werk is toch altijd in orde;
  • het is financiële crisis, ook voor mij wordt het leven duurder;
  • ik heb al jaren geen opslag meer gehad;
  • ik werk nu al 10 jaar in het bedrijf en al mijn collega’s verdienen meer;
  • sinds kort moet ik een dure hypotheek betalen.

Duidelijk is dat een baas van dat soort argumenten niet onder de indruk zal raken, integendeel!

Salarisgesprek voorbereiden

Een salarisgesprek moet je zorgvuldig voorbereiden. Zorg ervoor dat je al je wensen en argumenten bij de hand hebt:

  • weet welk salaris je minimaal voor ogen hebt;
  • zou je ook met een ander aanbod kunnen leven (PC of auto van de zaak) in plaats van een directe salarisverhoging?

Spreek je argumenten hardop uit en oefen voor jezelf een soort rollenspel.

Nuttige tips voor het salarisgesprek

Een salarisgesprek is min of meer vergelijkbaar met een verkooppraatje. Het aangeboden product is duurder, maar is dan ook veel beter dan het oude. Enkele nuttige tips in dat verband:
  • straal zelfvertrouwen uit maar laat dat niet ontaarden in arrogantie;
  • wees diplomatiek en sluit je niet af voor compromissen;
  • bied alternatieven aan;
  • probeer niet te vergelijken met andere collega's, want nu tellen alleen je eigen prestaties.

Het beste moment voor een salarisgesprek

Maandag en vrijdag zijn de slechtst denkbare dagen voor salarisonderhandelingen. Op maandag is je baas het eerste aanspreekpunt voor allerlei nieuwe thema's en problemen die zich in het weekend hebben voorgedaan. Op maandag zijn er ook meestal bijeenkomsten om het verloop van de week te plannen. Geen goed moment voor een rustig gesprek. Vrijdag is eveneens ongunstig. Velen zijn mentaal al met het weekend bezig. Of er zijn nog dingen te doen die dringend af moeten. Het is beter om je gesprek op een van de andere dagen van de week te voeren. Dan zijn je kansen automatisch groter:

  • plan je afspraak voor een salarisgesprek niet kort na de vakantie. Niet die van jezelf, noch die van de baas;
  • en liefst ook niet in stressrijke periodes (Kerstmis, tijdens een vakbeurs of bij de jaarafsluiting);
  • ideaal is een datum na een succesvol afgerond project, als er een promotie of bevordering staat aan te komen;
  • en dan bij voorkeur op dinsdag, woensdag of donderdag.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opslag vragen, hoe het werkt en hoe nietOpslag vragen, hoe het werkt en hoe nietEen goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol gesprek over opslag of salarisverhoging. Stel dus vooraf een li…
Voorkom dat een collega uw verdiende salarisverhoging inpiktVoorkom dat een collega uw verdiende salarisverhoging inpiktHoe kunt u met succes de jaarlijkse salarisbespreking met uw manager ingaan. Welke tactiek levert het meeste salarisverh…
Haal meer geld uit je salarisgesprekIedereen wil natuurlijk graag wat meer verdienen maar niet iedereen stapt even gemakkelijk naar zijn baas toe om te vrag…
Hoog salaris is een kwestie van onderhandelenHoog salaris is een kwestie van onderhandelenOp het moment dat u in dienst gaat treden, moet u goed onderhandelen over het salaris. Zodra u in dienst bent getreden i…

Schulden oplossen kan men niet door ze te verdringenSchulden oplossen kan men niet door ze te verdringenSchulden kunnen een enorme, negatieve impact hebben op het leven van alledag. Wie merkt dat het inkomen niet meer voldoe…
Hoeveel zakgeld geven aan uw kind?Hoeveel zakgeld geven aan uw kind?Zakgeld moet goed afgestemd worden op de wensen en behoeften van uw kind. U moet ze niet proberen te verwennen door teve…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.