Gemeentelijke Kredietbank voor budgetbeheer en schuldhulp

Gemeentelijke Kredietbank voor budgetbeheer en schuldhulp De gemeentelijke kredietbank (GKB) is een door de overheid ingesteld financieel orgaan, bedoeld om mensen met schulden te helpen. Men doet dat onder meer door budgetbeheer en sociale kredietverlening. Men helpt bij het oplossen van financiële problemen die mensen niet meer zelf te boven komen. Het aantal mensen dat zijn geld door de Gemeentelijk Kredietbank (GKB) laat beheren, is aanzienlijk. Nederland telde in 2019 meer dan een half miljoen huishoudens met problematische schulden. Die bedroegen gemiddeld genomen €40.000. Het vragen van hulp bij schulden is voor menigeen een grote stap. Vaak schaamt men er zich voor. Weliswaar is schuldhulp door de Gemeentelijke Kredietbank niet gratis voor iemand die het toch al niet breed heeft, maar voor veel mensen is het een hele geruststelling dat men niet opnieuw in de schulden vervalt.

Inhoud


Wat is de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) voor bank?

De Gemeentelijke Kredietbank, kortweg GKB, is geen gewone bank maar een instelling voor schuldhulp. Men helpt mensen met financiële problemen die daar niet meer op eigen kracht uit geraken. Vaak heeft men zich daartoe verenigd in gemeentelijke samenwerkingsverbanden. En ook werken kredietbanken samen met andere hulpverlenende instanties, zoals:
  • de gemeentelijke sociale diensten;
  • en het maatschappelijk werk.

Verstrekken van sociale leningen heeft minder prioriteit

Waar vroeger het accent lag op het verstrekken van sociale leningen, ligt de nadruk tegenwoordig meer op schulden voorkomen en schulden oplossen.

Wat kan de Gemeentelijke Kredietbank betekenen voor mensen met schulden?

In de regel ligt het accent op ondersteuning in de vorm van budgetbeheer, maar tot het takenpakket rekent men doorgaans ook:

  • het treffen van betalingsregelingen met schuldeisers;
  • kredietverstrekking in beperkte mate en onder strenge voorwaarden;
  • beschermingsbewind;
  • budgetcoaching;
  • schuldenpreventie;
  • het geven van voorlichting.

Kredietbanken zijn in de regel aangesloten bij de NVVK, een brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en een branchevereniging van professionele bewindvoerders. Men handelt volgens specifieke gedragscodes waardoor deskundige hulp gewaarborgd is.

Wat kost budgetbeheer door de Gemeentelijke Kredietbank?

De dienstverlening van de Kredietbank is niet gratis maar als men de kosten afzet tegen rood staan, leenschulden en andere kosten, is men in de regel stukken goedkoper uit. En in sommige gevallen worden de kosten vergoed uit de bijzondere bijstand.

Wie doen een beroep op de Gemeentelijke Kredietbank?

Door het aanhouden van de financiële crisis neemt men ook een verschuiving waar in de geldnoden. Terwijl vroeger het grootste deel van de klanten een bijstandsuitkering had, klopt tegenwoordig een toenemend aantal mensen bij de Kredietbank aan met regelmatig inkomen en een eigen woning. Vaak is men in de problemen beland door zaken als:

  • echtscheiding;
  • verlies van baan;
  • of onverwachte financiële tegenvallers.

Hoewel dus veel klanten van de Kredietbank buiten eigen schuld in de financiële problemen zijn geraakt (werkloosheid, huizencrisis etc.), zijn er ook de mensen met het spreekwoordelijke “gat in de hand”, mensen die het slachtoffer van hun eigen kooplust zijn. Ook die mensen nemen hun toevlucht tot de Kredietbank. Vaak willen ze er klant blijven, ook als hun schulden zijn opgelost; De angst voor terugval is erg groot.

Welke schulden komen voor budgetbeheer in aanmerking?

Hoewel dit uiteraard geen uitputtende opsomming is, rekent men tot de problematische schulden onder meer:

  • achterstand in de betaling van vaste lasten zoals huur, energiekosten en de premie ziektekostenverzekering;
  • een debetstand bij de bank;
  • openstaande verkeersboetes;
  • leenschulden;
  • schulden in verband met koop op afbetaling.

Hoe werkt budgetbeheer van de Kredietbank?

Budgetbeheer door Kredietbank berust feitelijk op drie peilers:

  • de bank beheert het geld van betrokkenen;
  • daaruit worden maandelijks alle vaste lasten voldaan;
  • wekelijks ontvangen de betrokkenen leefgeld van de bank.

Sommige mensen zitten al jarenlang in het klantenbestand van de Kredietbank maar uiteindelijk ligt het in de bedoeling dat de betrokkenen na een poos hun financiële zaken zelf weer kunnen afhandelen. Want wie zijn financiën op orde heeft, leeft een stuk geruster en functioneert ook beter in de de maatschappij.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Schulden oplossen met budgetbeheerBudgetbeheer is eigenlijk het (gedeeltelijk) uit handen geven van de financien aan een budgetbeheerder. Er worden duidel…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
Sociale lening aanvragenSociale lening aanvragenHoe vraag ik een sociale lening aan? Bij een sociale kredietbank kun je een sociale lening aanvragen. Als je tot de mini…

Overzicht BIC-codes van alle Nederlandse en Belgische bankenOverzicht BIC-codes van alle Nederlandse en Belgische bankenEen overzicht van alle BIC-codes van Nederlandse en Belgische banken. Je hoort het woordje 'BIC' tegenwoordig steeds vak…
Wat is garantiedagloon?Wat is garantiedagloon?Bij het aanvaarden van een nieuwe baan vanuit een WW-uitkering kan de situatie ontstaan dat u na afloop van een tijdelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein, Pixabay
  • https://www.telegraaf.nl/financieel/1603642840/aanvraag-schuldhulp-vereenvoudigen
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 16-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.