Biometrie, sleutel tot veilig bankieren

Biometrie, sleutel tot veilig bankieren Biometrie oftewel biometrische identificatie maakt een unieke identificatie van personen mogelijk op basis van persoonlijke en individuele lichaamskenmerken. Vooral in deze tijd van moderne datacommunicatie en online bankieren wordt het aspect veiligheid steeds belangrijker. Biometrische technieken lijken ook in het bankwezen aantrekkelijke mogelijkheden te bieden.

Pin- en tan zijn niet 100% veilig

Toenemende fraude bij internetbankieren noodzaakt banken voortdurend om bestaande procedures voor legitimatie bij online banking te upgraden.

Met nieuwe pin- en tanprocedures wordt geprobeerd om de veiligheid te verhogen. Helaas gaat dat vaak ten koste van het comfort en de klantvriendelijkheid. En uiteindelijk kan iedereen die in het bezit komt van een wachtwoord of pincode uit naam van de betrokken persoon handelen en zo dus toch onbevoegde toegang krijgen. Pin- en tansystemen zijn dus niet absoluut 100% veilig.

Biometrie is veiliger

Biometrische identificatie daarentegen biedt een aanzienlijke verbetering van de veiligheid, althans voorzover de daarvoor aan te wenden fysiologische (passieve) en gedragsafhankelijke kenmerken van de mens de volgende eigenschappen bezitten:

  • universeel: bij elke mens voorhanden;
  • uniek: bij elk individu verschillend ;
  • stabiel: zonder veranderingen in de loop der tijd;
  • detecteerbaar: kwantitatief meetbaar door een technisch systeem.

Specifieke eisen aan biometrie voor banken

Ook banken hebben inmiddels de mogelijkheden van biometrie ontdekt en daarvoor een aantal specifieke en praktische eisen in het bankwezen geformuleerd. De volgende biometrische parameters zouden momenteel kunnen worden benut:

  • het gezicht;
  • het oog (netvlies);
  • handgeometrie;
  • de vingerafdruk;
  • de handtekening;
  • de spraak;
  • het typegedrag (aanslagdynamiek).

Praktische toepassingen bij banken

Toepassingsmogelijkheden dienen zich aan zowel in een consumentomgeving alsook bij bankmedewerkers. Bij klanten kan worden gedacht aan de volgende toepassingsgebieden:

  • geldautomaten;
  • betaalautomaten (point of sale terminals);
  • internetbankieren (online bankieren);
  • kluisloketten.

Voor interne toepassingsmogelijkheden bij banken kan men denken aan:

  • IT-beveiliging;
  • toegangscontrole (bijvoorbeeld bij rekencentra of filialen);
  • tijdregistratiesystemen.

Concrete toepassingen biometrie bij banken elders

In sommige landen, waaronder Japan, Brazilië en Turkije, bestaan er al concrete toepassingen. In Japan, bijvoorbeeld, zijn ongeveer 50.000 geldautomaten met biometrische sensoren uitgerust en meer dan zeven miljoen klanten maken gebruik van deze systemen, tot dusver nog zonder bekende voorvallen van identiteitsdiefstal .

In ons land bevindt zich de biometrie echter nog in een experimenteel stadium.

Grenzen aan biometrie

Men dient zich te realiseren dat niet alle biometrische kenmerken universeel toepasbaar zijn. Zo heeft bijvoorbeeld 11% van de mensen huidproblemen die het gebruik van vingerafdrukken kunnen beperken. En wat de ogen betreft, bezit ongeveer 1% van de Nederlanders eigenschappen die een goede detectie kunnen belemmeren.

Ook belangrijk is het om op te merken dat de biometrische gegevens niet opgeslagen mogen worden, omdat ze anders een prooi voor hackers kunnen worden.

Conclusie: veiligheid en gemak kunnen samengaan

Biometrie is een uniek en zeer interessant fenomeen dat met name voor banken een hoge relevantie in termen van veiligheid bezit, in het bijzonder in een klantomgeving. En dat vooral wanneer naast de veiligheid ook aspecten met betrekking tot gebruiksgemak in acht worden genomen.

Al met al zijn er voor de biometrie enorme kansen in de banksector, maar er kunnen ook risico’s kleven aan biometrische methoden.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren en digitaal bankieren zijn in Nederland volledig ingeburgerd, maar het betalingsverkeer in ons land ka…
Fraude met internetbankieren9,8 miljoen is de schade die banken in het jaar 2010 opliepen aan fraude met het internetbankieren. In dit jaar is dat h…
Internetbankieren veiligerInternetbankieren veiligerInternetbankieren en veiligheid. Veilig internetbankieren, veilig betalingsverkeer en online betalen, kan dat? Bankieren…
Bankzaken veilig regelen met online bankierenBankzaken veilig regelen met online bankierenOnline bankieren is in Nederland redelijk veilig. Toch is fraude met internetbankieren niet helemaal uit te sluiten. Als…

Zuiver aanvaarden erfenis: wat zijn de risico's?Zuiver aanvaarden erfenis: wat zijn de risico's?Wanneer je besluit een erfenis aan te nemen als erfgenaam dan heet dit zuivere aanvaarding. Je wordt daarmee ook verantw…
Geldzaken inzichtelijk maken bij ongeneeslijke ziekteOp het moment dat u te horen krijgt dat u een ongeneeslijke ziekte hebt, denkt u niet gelijk aan de financiële consequen…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 09-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.