Goud online kopen, waarop moet je letten?

Goud online kopen, waarop moet je letten? Als het om veel geld gaat, zoals bij het kopen van goud, gouden munten of staven, moet je heel voorzichtig zijn. Vooral bij online transacties met betaling vooraf, is er vaak sprake van oplichting.

Oplichters lokken met goedkope aanbiedingen

Bij goudhandel liggen, zoals overal als het om geld gaat, ook bedriegers op de loer. Ze maken misbruik van de hebzucht in de mens. Wie kan immers een aantrekkelijke aanbieding weerstaan, ook al is die volstrekt niet realistisch?

Goud en zilver kunnen veilig worden gekocht via het internet maar men moet daarbij niet de fout maken en in de val trappen van schijnbaar goedkope aanbiedingen van malafide verkopers.

Goud, een lucratieve handel, óók voor online oplichters

De handel in goud en andere edelmetalen moet het normaal gesproken hebben van zijn integriteit en discretie. Oplichters kunnen zich in dat milieu niet lang staande houden. En dat is ook bij online handel al niet anders.

Maar in ons tijdperk van de moderne technologie is het voor oplichters geen al te groot probleem om websites te kopiëren, zich als dochterondernemers van gerenommeerde goudhandelaren voor te doen en geld met hulp van nietsvermoedende witwassers naar verschillende rekeningen over de gehele wereld door te sluizen. Nauwelijks is een frauduleuze website stilgelegd, of er wordt weer een nieuwe kloon geactiveerd en de zaken lopen gewoon door.

Wat moet je weten bij online kopen van goud?

  • oplichters maken dankbaar gebruik van de omstandigheid dat bij de handel in edelmetalen voor orders via het internet betaling vooraf gebruikelijk is. Bovendien ontstaan er bij veel vraag langere levertijden;
  • na de overboeking van het geld moet men daarom vaak geruime tijd wachten voordat de postbode of een koerier de bestelde waren aflevert;
  • in sommige gevallen wacht je ook tevergeefs. In de regel is het geld dan verdwenen, de online winkel reageert niet meer op vragen of de oorspronkelijke URL is niet meer bereikbaar;
  • koop goud daarom alleen bij bonafide goudhandelaren

Hoe gaan malafide goudhandelaren te werk?

Als je te maken krijgt met een de van volgende feiten, moet je bij het kopen van edelmetalen extra achterdochtig worden:
  • fraudeurs lokken hun klanten in de regel met ongewoon lage prijzen;
  • en wil je telefonisch contact met hen opnemen, dan is dat doorgaans niet mogelijk;
  • in plaats daarvan word je met ingesproken teksten van een telefonische hotline aan het lijntje gehouden in de trant van “de klantenservice is als gevolg van een storing momenteel niet bereikbaar”;
  • dubieuze goudhandelaren gebruiken over het algemeen geen Nederlandse domeinnaam (.nl) maar vaak is dit een URL eindigend op .com.

Nuttige tips bij online aankoop van goud

  • koop niet spontaan bij een internetwinkel zonder eerst informatie daarover in te winnen;
  • als een winkel beweert al 10 jaar online actief te zijn, vind je ongetwijfeld nadere informatie op het internet;
  • simpelweg de naam van de eigenaar in een zoekmachine invoeren in combinatie met de zoekterm “fraude”;
  • gaf de betrokkene ooit aanleiding tot onregelmatigheden, dan moet je in staat zijn om gedupeerden op forums terug te vinden die adequate waarschuwingen en tips kunnen geven;
  • elke bonafide goudhandelaar zou je eigenlijk een mogelijkheid tot telefonisch contact moeten bieden met behulp van een gratis nummer;
  • heeft hij ook een fysieke winkel, dan kun je diens adres bijvoorbeeld met behulp van Google Maps controleren;
  • als alternatief voor een online aankoop bestaat er tegenwoordig trouwens ook nog de mogelijkheid van goud uit de pinautomaat;
  • en houd bij het kopen van goud altijd deze spreuk in gedachten: “Het is niet allemaal goud wat er blinkt”.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe oplichting voorkomen?Hoe oplichting voorkomen?Criminelen proberen hun kost te verdienen met illegale praktijken. Een vorm van illegaal geld verdienen is oplichting. D…
Jongeren vaker opgelichtJongeren vaker opgelichtJongere mensen tussen de achttien en vierendertig jaar zijn vaker slachtoffer van oplichting. De Wet oneerlijke handelsp…
Oplichting op het internetOplichting op het internetOplichting op het internet is een groeiend probleem. Er worden steeds meer onschuldige internetgebruikers verleid door m…
Opgelicht via MarktplaatsEr wordt tegenwoordig veel opgelicht via marktplaats, en dat gaat meestal niet om kleine bedragen. Spullen zoals een iPh…
Dekkingsgraad pensioenfondsenDekkingsgraad pensioenfondsenVerandert er niets aan de extreem lage rekenrente voor pensioenfondsen dan leidt dat bij een verplichte dekkingsgraad va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sirqitous, Flickr (CC BY-2.0)
  • Website www.goud.com
  • Website http://www.consuwijzer.nl/thema/fraude-oplichting-en-oneerlijke-handelspraktijken
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.