Populaire leningen - doorlopend krediet

Populaire leningen - doorlopend krediet Geld lenen zal nooit gratis zijn. Ook al ben je in staat om tijdelijk over een extra geldbedrag te beschikken, vroeg of laat zal het moeten worden terugbetaald. Meestal tegen een rentevergoeding. Toch zijn er - mede door onderlinge concurrentie, maar ook door aan de vraag van leners tegemoet te komen - tal van leningen verzonnen. Jaarlijks worden er vele leningen afgesloten. Toch komt een van de leningen vaak als beste uit de bus. Het gaat hier om het doorlopend krediet.

Leningen

In Nederland zijn veel verschillende leningen aan te gaan. Hieronder vallen de persoonlijke lening, spaarkrediet en huurkoop. Bij al deze leningen krijg je beschikking over een vast bedrag. Vooraf worden afspraken gemaakt over de betaling ervan. Deze leningen zijn vaste leningen, niet erg flexibel. Het doorlopend krediet is in vergelijking met deze leningen een populaire en veel gebruikte lening, omdat het voordeliger is, een lage rente heeft, flexibel geregeld kan worden en de looptijd door de afsluiter van de lening betaald wordt. Dit in tegenstelling tot de andere lening, die een vaste looptijd hebben en - wanneer die looptijd eerder gestopt wordt - extra kosten met zich meebrengt.

Een voordelige lening

Een van de grootste voordelen van het doorlopend krediet is dat het in vergelijking met andere leningen een zeer voordelige lening is. Het doorlopend krediet kan worden afgesloten om over een bepaald bedrag - afhankelijk van een limiet - te beschikken. Na overeenstemming wordt het bedrag op de bankrekening gestort en daar kan het vervolgens probleemloos van worden afgehaald, in de hoeveelheid die het beste uitkomt. Op die manier heb je altijd geld bij de hand, voor bijvoorbeeld een verbouwing of een luxe vakantie. Juist deze manier van handelen, maakt het dat het doorlopend krediet door veel mensen als betrouwbaar wordt beschouwd.

Lage rente

Zoals gezegd is het doorlopend krediet een lening met een lage rente. De rente wordt berekend op basis van de hoogte van het opgevraagde limiet - doorgaans twee procent daarvan. Aflossing van de rente vindt maandelijks plaats. Voor wie in staat is het hele bedrag eerder af te lossen, zal geen boete in rekening worden gebracht. Wel kan het aanzienlijk besparen in de rente. Kortom, een voordelige lening dus. Geld lenen zal nooit gratis zijn, maar er is wel een groot onderscheid in de kosten die het met zich meebrengt.

Flexibel

Het doorlopend krediet komt qua flexibiliteit heel goed naar voren. Zo is het gemak van de aflossing een bijzonder voordeel, want bij de meeste andere leningen moet wel een boetebedrag worden betaald bij eerdere aflossing. Banken en geldschieters willen immers aan de rente komen die ze voor ogen hadden bij het aangaan van de lening. Het doorlopend krediet stelt mensen dus in staat om zelf te bepalen hoe hoog de rente zal worden, al is dit afhankelijk van door de bank gestelde percentages.

Looptijd

Ook wat looptijd betreft is de lening erg flexibel, want een lener bepaalt zelf hoelang de lening loopt. Bovendien is de lening makkelijk in gebruik en kan de aanvraag bijzonder snel worden verwerkt. De mogelijkheid van opname komt ook goed uit de bus, daar de lener zelf bepaalt wanneer en waar het geld wordt opgenomen. Mede door deze flexibiliteit is er weinig sprake van betalingsproblemen.

Mindere puntjes

Natuurlijk heeft het doorlopend krediet niet alleen voordelen. Ook zijn er nadelen te vinden, al wegen die niet op tegen het aantal nadelen dat doorgaans aan andere leningen kleeft. De mindere puntjes aan het doorlopend krediet zijn het percentage van de rente, dat toch vrij hoog is vergeleken bij andere leningen. Aan de andere kant, geen enkele lening zal gratis zijn. Ook de kosten van de aanschaf willen nog wel eens hoog kunnen uitvallen.

Conclusie

Op het internet is veel terug te vinden over leningen, waarvan het doorlopend krediet een positieve form is, die ook veel wordt gebruikt. De lening is flexibel en past zich - als een van de weinige leningen - aan aan de behoeften van de afsluiters ervan. Om die reden is dit een fijne lening, die voor veel mensen is weggelegd. De looptijd is tevens een makkelijk punt, want je bepaalt zelf wanneer de looptijd stopt. Zonder daar extra voor te hoeven betalen.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorlopend kredietDoorlopend kredietBij het lenen van geld zijn altijd diverse mogelijkheden. Je kunt geld lenen middels het afsluiten van een hypotheek, ma…
Het doorlopend kredietHet doorlopend kredietHet lijkt tegenwoordig zo gemakkelijk. U wilt graag verbouwen of u wilt een product aanschaffen waarvoor u momenteel gee…
Snel geld lenen – consumptief kredietSnel geld lenen – consumptief kredietWanneer je geld nodig hebt om zaken of diensten voor alledaags gebruik aan te schaffen, kun je een consumptief krediet a…

Snel geld lenen – lening oversluitenSnel geld lenen – lening oversluitenSommige mensen hebben tegelijkertijd meerdere leningen lopen. Bijvoorbeeld een eerste lening om een aankoop te kunnen en…
Vormen van lenenVormen van lenenGeld lenen is helemaal van deze tijd. Door de economische crisis hebben veel mensen tekorten en zijn winkels genoodzaakt…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.