De koop en verkoop van ivoor

De koop en verkoop van ivoor Er gaat veel geld om in handel van ivoor. Tegelijkertijd is er een verbod op het kopen en verkopen van ivoor. Dit is is omdat met name de olifant met uitsterven bedreigd werd doordat veel stropers jacht op het beest maakten. Tegenwoordig is de situatie enigszins verbeterd. Ivoren voorwerpen mogen wel verkocht worden als de ivoor van voor het jaar 1900 is. Ook krijgen Afrikaanse landen soms toestemming hun voorraden ivoor te verkopen. Er is een internationaal verbod op de koop en verkoop van ivoor. Ivoor het harde, witte materiaal dat afkomstig is uit de slagtanden van verschillende landdieren. Het kan dan gaan om het nijlpaard, de olifant of de mammoet. Ook zeedieren als de narwal en de walrus hebben slagtanden van ivoor. De tanden kunnen wel honderd kilogram weten. Het meeste ivoor is afkomstig uit zuidelijk Afrika. Ivoor wordt al lang gebruikt. Al in de 14e eeuw werden er beeldjes van gemaakt. In de 20e eeuw werd ivoor vooral gebruikt in de kunstnijverheid. Ook werden er biljartballen en pianotoetsen van gemaakt. Tegenwoordig wordt veel ivoor naar Azië verscheept. Daar wordt de ivoor weer verwerkt in kunstwerken die vervolgens hun weg naar het Westen vinden, meestal via toeristen.

Wanneer mag ik ivoor kopen en verkopen?

Om het ivoor te bemachtigen werden er echter zeer veel olifanten geslacht. Dit liep zo hoog om dat de olifant met uitsterven bedreigd werd. Daardoor kwam er verbod op de koop en verkoop van olifanten. Met enkele uitzonderingen mogen er geen voorwerpen van ivoor worden verkocht. De uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de piano van voor 1900 die ivoren toetsen heeft. Ook meubels en andere houten objecten van voor het jaar 1900 met ivoren inleg mogen verkocht worden. Deze voorwerpen moeten dan wel voorzien zijn van een verklaring van een echte antiekdeskundige die bevestigd dat het om voorwerpen gaat die gemaakt zijn voor 1900. Een verkoper of koper is strafbaar als hij zo'n verklaring niet kan tonen. Zijn voorwerpen worden in beslag genomen en hij kan zelf vervolgd worden. Dit is afhankelijk van de hoeveel ivoor die in zijn bezit is.

Bestrijden van stropers

In de jaren zestig en zeventig waren er veel stropers in Afrika die jacht maakten op de olifanten. Zij konden namelijk veel geld verdienen met de verkoop van ivoor, terwijl er bijna nauwelijks controle was. De pakkans was nihil. daardoor daalde het aantal olifanten in Afrika van honderdvijftigduizend tot twintigduizend. Pas in de jaren zeventig en tachtig werd er goed werk gemaakt van de aanpak van de stropers. Er werd een goede parkwachten opgezet en de benden stropers konden worden aangepakt. Dit had een afschrikwekkend effect en de olifantenpopulatie in Afrika begon weer te groeien. Het blijft echter een doorgaande strijd, want in het jaar 2010 was er bijvoorbeeld weer een ernstige toename in het aantal door stropers gedode olifanten in Zuid-Afrika.

Verkoop van ivoor door Afrikaanse landen

De verschillende landen in Zuidelijk Afrika proberen af en toe toch om ivoor te verkopen. Dat komt omdat het ivoor veel waard is en zij het wel in handen krijgen. Het kan dan gaan om ivoor dat afkomstig is van overleden olifanten of nijlpaarden. Ook kan er sprake zijn van ivoor die in beslag genomen is door stropers. Vanuit verschillende Aziatische landen is er veel vraag naar koper. De landen in Zuidelijk Afrika hebben zich verenigd in de SADC en lobbyen bij de Verenigde Naties wanneer zij ivoor willen verkopen. De Verenigde Naties ziet namelijk toe op de handhaving van het verkoopverbod, maar kan ook ontheffing geven. Zij doet dat zo nu en dan ook.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen en verkopen van ivoren sieradenKopen en verkopen van ivoren sieradenHet kopen en verkopen van ivoren sieraden is zeer omstreden. Voorwerpen van voor 1989 mogen nog wel legaal verhandeld wo…
Safari op een OlifantSafari op een OlifantSafari per olifant is een geweldige belevenis. Stapvoets door de natuur maar wel met grote stappen! Auto's maken maar la…
Goed doel: help de grote katten!Goed doel: help de grote katten!Tijgers sterven uit. Na drugshandel is de handel in illegale dieren de grootste wereldwijde handel. De grote katten hebb…

Maakt hoog opgeleid en hardwerkend ons rijk?Maakt hoog opgeleid en hardwerkend ons rijk?Wil jij leren hoe rijke mensen in het echte leven te werk gaan? Wil jij leren hoe je rijk kan worden? Ouders houden van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Amandad, Pixabay
  • www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/632786/2002/08/20/Elke-verkoop-van-ivoor-leidt-tot-stroperij.dhtml
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.