Europese centrale bank

De Europese centrale bank is de belangrijkste bank binnen Europa, deze bank verzorgt het gehele systeem van de Euro over alle landen die de Euro hebben.

Vier fundamentele taken ESCB

De Europese Unie wijst de taken van een centrale bank voor de Unie toe aan het Europees Stelsel van Centrale Banken, oftewel de ESCB. De ESCB heeft vier verschillende taken:

  • Monetair beleid
  • Deviezentransacties
  • Bevorderen van een soepel verlopend betalingsverkeer
  • Aanhouden en beheren van externe reserves

Monetair beleid

Het Eurosysteem is verantwoordelijk voor het bepalen en ten uitvoer leggen van het monetair beleid van het eurogebied. Dat is een functie van openbaar beleid die voornamelijk door middel van transacties op de financiële markten ten uitvoer wordt gelegd. Voor deze taak is het van belang dat het Eurosysteem de volledige zeggenschap heeft over de monetaire basis. Als onderdeel daarvan zijn de ECB en de nationale centrale banken de enige instellingen die het recht hebben bankbiljetten uit te geven die wettig betaalmiddel zijn in het eurogebied. Aangezien het bankwezen afhankelijk is van basisgeld, kan het Eurosysteem een dominante invloed uitoefenen op de geldmarktverhoudingen en de geldmarktrente sturen.

Deviezentransacties

Deviezentransacties beïnvloeden de wisselkoersen en de liquiditeiten op de interne markt; beide zijn belangrijke variabelen voor het monetaire beleid. Het is dus logisch dat de uitvoering van deviezentransacties aan het Eurosysteem is toegewezen, ook omdat centrale banken over de noodzakelijke operationele voorzieningen daarvoor beschikken. In de tweede plaats wordt gegarandeerd dat deviezentransacties in overeenstemming zijn met de doeleinden van het monetaire beleid van een centrale bank als zij deze transacties zelf uitvoert.

Bevorderen van een soepel verlopend betalingsverkeer

Betalingsystemen zijn een middel om geld over te dragen tussen kredietinstellingen en andere monetaire instellingen. Ze vormen dus de kern van de financiële infrastructuur van een economie. Doordat het Eurosysteem belast is met het bevorderen van een vlotte werking van deze systemen, blijkt hoe belangrijk het is dat betalingssystemen solide en doelmatig zijn – niet alleen voor het monetaire beleid, maar ook voor de stabiliteit van het financiële systeem en dus voor de economie als geheel.

Aanhouden en beheren van externe reserves

Een van de belangrijkste redenen voor het aanhouden van een deviezenportefeuille is waarborgen dat de ECB over voldoende liquiditeiten beschikt om haar deviezentransacties uit te voeren. De externe reserves van de ECB worden momenteel decentraal beheerd door de nationale centrale banken die vrijwillig deelnemen aan het operationele beheer van de externe reserves van de ECB. Deze nationale centrale banken handelen namens de ECB en in overeenstemming met de aanwijzingen die zij van de ECB ontvangen. Hoewel de nationale centrale banken hun eigen externe reserves autonoom beheren, moeten transacties op de deviezenmarkt die een bepaalde bovengrens overschrijden door de ECB worden goedgekeurd om ervoor te zorgen dat zij in overeenstemming zijn met het wisselkoersbeleid en het monetaire beleid van het Eurosysteem.

Verschillen rente binnen Europese en monetaire unie

De Europese Autoriteiten deden 29 december 2010 een poging om de rust te bewaren en de Euro te ondersteunen. Maar op de financiële markt vrezen mensen dat Griekenland zijn begrotingstekort niet zelf op kan lossen. In theorie hoort er geen verschil te zijn in rente tussen Eurolanden omdat we binnen de Europese unie een gezamenlijke munt hebben. Maar de rente op Griekse staatsobligaties loopt op, wat betekent dat investeerders steeds minder vertrouwen hebben in de Griekse overheid. De investeerders verwachten meer risico te lopen om hun geld en rente niet (volledig) terug te krijgen, het gevolg is dat er steeds minder geld aan Griekenland geleend wordt, wat weer zorgt voor een hogere rente, wat weer zorgt voor een hogere staatsschuld, dit leidt tot een neerwaartse spiraal tot het ‘’faillissement’’ van Griekenland. Het uiteindelijke gevolg is dat investeerders genoegen nemen met een lagere rente in andere landen omdat ze hier meer zekerheid hebben inzake hun investering.

Verschil Europese monetaire unie ten opzichte van Verenigde Staten

Een Europese monetaire unie heeft bepaalde verplichtingen en regels waar landen die daar lid van zijn zich aan moeten houden. De Verenigde Staten heeft wel een overheid die zich met alle staten bemoeid, maar de staten hebben zelf geen verplichtingen naar andere staten. De staten zijn niet verplicht om over stabiele instellingen te beschikken en bepaalde economische voorwaardes na te leven. Hierdoor kunnen ze zelf investeren en dan ook een grotere schuld creëren dan Griekenland kan. Er wordt namelijk economisch geen verantwoording afgelegd naar andere staten, andere staten hoeven de desbetreffende staat ook niet te hulp te schieten. Californië heeft dus een grote schuld gecreëerd en geen van de 51 andere staten heeft daar opgelet of gaat Californië daarbij helpen. De grootste Amerikaanse staat moet het hierdoor zelf op lossen waardoor de economie van Amerika in gevaar komt, er is geen vangnet gecreëerd voor staten die schuldproblemen hebben. In tegenstelling tot de economische monetaire unie in Europa, daar is wel een vangnet gecreëerd, zodat andere landen bijvoorbeeld Griekenland kunnen opvangen.

Het nadeel van de Europese monetaire unie ten opzichte van de Verenigde Staten is dat de landen uit Europa die geld lenen aan de landen die in moeilijkheden zitten, het geleende geld vaak niet meer terug krijgen en zo ook zelf in de schulden kunnen komen. Op korte termijn zal dit dan ook problemen op gaan leveren, maar de landen die geholpen worden, kunnen met de strenge regels van de Europese monetaire unie hun economie weer opbouwen, waardoor de andere landen de economie ook weer kunnen opbouwen (mocht die in problemen zijn gekomen door het geleende geld). Op lange termijn is een monetaire unie zoals in Europa dus praktischer en stabieler voor de economie dan de Verenigde Staten is. Als Californië namelijk een schuld opbouwt, en daar uiteindelijk niet meer uit kan komen, zijn de rest van de staten ook economisch in gevaar. Daarmee komt de dollar dus ook in gevaar en zal die dus minder waard worden ten opzichte van de Europese monetaire unie.
© 2011 - 2024 Michelle93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De taal van EuropaECB. EMU. Devaluatie. Schengen. Als het over Europa zaken gaat, worden veel woorden gebruikt die niet iedereen kent. Een…
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Economische en monetaire unie in EuropaDe Economische en Monetaire Unie (EMU) is het sluitstuk van de financieel-economische integratie in de Europese Unie (EU…
Europese BankenunieDe Europese bankenunie moet bijdrage aan de economische stabiliteit binnen Europa en financieel sterkere en gezondere Eu…

Klacht over je bank: hoe dien je een klacht over je bank in?Als je niet tevreden bent over je bank om wat voor reden dan ook, kun je bij de bank zelf een klacht indienen. Maar als…
Voor- en nadelen Euro voor NederlandEr worden tegenwoordig een hoop discussies gevoerd over de Euro, er zitten zowel voordelen als nadelen aan de munt. Hier…
Bronnen en referenties
  • http://www.profnews.nl/901945/renteverschil-voor-staatsobligaties-eurolanden-loopt-op
  • http://www.eu4journalists.eu/index.php/dossiers/dutch/C23
  • www.europa.eu
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Staten
Michelle93 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.