Cradle to Cradle

Nederland kent veel milieuproblemen, zoals luchtvervuiling door industriefabrieken, geluidsproblemen bij de snelwegen en de opwarming van de aarde. En natuurlijk ook het afval dat niet biologisch afbreekbaar is, dat overal wordt verspreid door de consument.

Wat is CTC en waarom moet de overheid dit principe toepassen?

CTC richt zich op het hergebruiken van materialen die biologisch afbreekbaar zijn en waar zo min mogelijk giftige stoffen in zijn verwerkt. Afval is voedsel wordt ook wel gezegd. Dus alles wat afval is kan door levende organismen worden afgebroken. CTC wil dat alle grondstoffen waaruit een product is samengesteld scheiden voor hergebruik. Hierdoor verliest het geen kwaliteit en is het mogelijk dat de kwaliteit misschien zelf beter wordt. Cradle to cradle producten moeten volledig veilig zijn voor mens en dier, opnieuw herbruikbaar zijn zonder aan kwaliteit te verliezen en makkelijk en snel uit elkaar te halen. Dat zijn de eisen waaraan een product van cradle to cradle aan moet voldoen.

CTC stimuleert ook bedrijven om op milieuvriendelijke manier stroom te produceren, bijvoorbeeld van zonne-energie of waterstof voor auto’s. Er is daardoor dus minder CO2 uitstoot in de lucht, dus beter voor het milieu.
CTC heeft er bijvoorbeeld al voor gezorgd dat een aantal bedrijven milieuvriendelijker gaan produceren. Nike is bijvoorbeeld een schoen aan het ontwikkelen waarbij de grondstoffen volledig biologisch afbreekbaar zijn en waar bijna geen giftige stoffen in verwerkt zijn. Maar ook China is bezig met de bouw van miljoenen huizen die voor een groot deel biologisch afbreekbaar zijn. Dit levert niet alleen winst op voor het milieu, maar biedt ook kansen aan bedrijven. Het boek van William Mcdonough en Michael Braungart heet Remaking the way we make things die in 2002 is uitgekomen. In dit boek word een nieuwe visie gegeven op duurzaam ontwerpen. William Mcdonough is een wereldberoemde architect en ontwerper uit Amerika. Hij heeft al veel gebouwen ontworpen in Amerika, en is beroemd geworden met zijn ideeën over milieuvriendelijke gebouwen. Hij heeft onder andere het gebouw The Greenhouse ontworpen. Met dit gebouw wordt op een innovatieve manier stroom opgewekt, namelijk met zonne-energie. De buitenkant van het gebouw is voor het grootste deel bedekt met lichtdoorlatend glas, zodat de werknemers voldoende verlichting krijgen tijdens hun werk. Mcdonough is ook de oprichter van twee ontwerpbureaus: William Mcdonough + Partners, Architecture and Community design en Mcdonough Braungart Design Chemistry (MBDC). Michael Braungart had bij Greenpeace gezeten en was een Duitse, ecologische chemicus. Hij is tevens ook mede-oprichter van MBCD. Ze hebben elkaar in 1991 ontmoet in een kantoor in New York tijdens een bijeenkomst van verschillende organisaties. Daar filosofeerden ze met elkaar over mogelijke toekomstige ideeën. Vervolgens hebben ze een bedrijf opgericht voor intelligente product-systemen. Dat houdt in dat alles in de natuur veilig moet terugkeren in de grond en alle schadelijke stoffen van een product moeten verdwijnen.

De overheid moet dit principe toepassen, want er is veel vraag naar een schonere milieuomgeving in Nederland. Er is in de loop der jaren veel meer CO2 in de lucht gekomen volgens deskundigen. Het wordt warmer op aarde, dus hierdoor smelten de ijskappen op de Noord- en Zuidpool en andere delen van de wereld. Vervolgens stijgt de zeespiegel en dat is erg nadelig voor Nederland, want Nederland ligt al onder de zeespiegel. Ook komen er meer giftige afvalstoffen in het water terecht door de vervuiling van de lucht. Hierdoor verslechtert de kwaliteit van het water en er gaan een hoop levende organismen dood.

Maatregelen

De overheid moet verschillende maatregelen nemen om CTC in Nederland tot een succes te maken. De overheid kan bijvoorbeeld werkende mensen stimuleren om meer thuis te werken, zoals minder inkomstbelasting voor de mensen die thuiswerken of een verlaging van de belastingtarieven. Daardoor ontstaan minder files op de snelwegen en minder CO2 uitstoot. Maar de overheid kan ook hogere invoerrechten invoeren, zodat er minder wordt geïmporteerd, en dat zorgt voor minder uitlaatgassen. Ook is dit goed voor de binnenlandse productie, want er is minder concurrentie vanuit het buitenland. Hierdoor ontstaat meer werkgelegenheid in Nederland. Een nadeel daarvan is de kwaliteitsverslechtering en de stijgende prijzen van producten op de markt. Ook kunnen er voor de CTC producten een lagere prijs worden gegeven en de verkopers hogere subsidie geven. Hierdoor worden deze producten beter verkocht in Nederland. Er kan ook reclame voor deze producten gemaakt worden, zodat de consumenten bewuster nadenken over het aankopen van producten die niet milieuvriendelijk zijn.
In deze reclame kan ook vertelt worden dat Cradle to cradle al veel projecten heeft gedaan, zoals de huizenbouw in China en het nieuwe ontwerp van Nike dat een succes is geworden. De huizenbouw in China was ook een groot succes, mede dankzij William Mcdonough en Michael Braungart.
© 2009 - 2024 Barryqpo99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenvatting: Cradle to cradle documentaireDe Amerikaanse Architect en de Duitse, ecologische gemicus komen elkaar tegen op een bijeenkomst van verschillende organ…
Cradle to cradle - van 2 kanten bekekenSteeds vaker worden we geconfronteerd met de term ‘duurzaam leven’, een levensstijl waarbij je goed let op de toekomst v…
C2C, Cradle to CradleC2C, Cradle to CradleCradle to Cradle was de titel van een boek, maar is ondertussen uitgegroeid naar een begrip dat staat voor het ontwerpen…
Duurzaam ondernemenDuurzaam ondernemen is het vinden van een verband tussen people, planet en profit en daarmee rekening houden met stakeho…
Geld verdienen met online schrijvenGeld verdienen met online schrijvenTegenwoordig is het ontzettend populair: een zakcentje verdienen door wanneer u wilt te werken op het internet. Er worde…
Barryqpo99 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.