Huis verkopen op lijfrente: kenmerken, voordelen & nadelen

Huis verkopen op lijfrente: kenmerken, voordelen & nadelen Voor wie zijn huis wil verkopen en er toch nog in wil blijven wonen, is de verkoop op lijfrente een interessante optie. Je huis verkopen op lijfrente kan je doen door een overeenkomst te laten opmaken bij de notaris. De verkoper verkoopt dan de zogenaamde naakte eigendom aan de koper, maar behoudt het vruchtgebruik van zijn eigen huis. Meestal betaalt de koper bij de aankoop een deel van de aankoopprijs en betaalt hij vanaf dan een maandelijkse rente. Die rente moet hij betalen zolang de verkoper leeft. Als de verkoper sterft, wordt de koper volledig eigenaar van de woning. Om te weten of een verkoop op lijfrente in jouw specifiek geval interessant is, en hoe je te werk moet gaan, kan je te rade gaan bij een notaris. Online kan je trouwens gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen van notarissen in je regio. Hoe werkt de verkoop op lijfrente precies en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Verkoop op lijfrente

Prijs én rente

Bij de verkoop op lijfrente betaalt de koper van het huis meteen een deel van de aankoopprijs. De rest van de aankoopprijs wordt omgezet in een rente die de koper elke maand zal betalen aan de verkoper.

Levensverwachting

De koper zal deze rente moeten betalen zolang de verkoper leeft. Voor het berekenen van de rente die de koper elke maand zal moeten betalen wordt uitgegaan van de officiële levensverwachting van de bevolking in het land.

Voordelen en nadelen

Levensduur

Doordat de koper verplicht is om de rente te betalen zolang de verkoper leeft, kan een lange levensduur van de verkoper nadelig zijn voor de koper. Als de verkoper langer leeft dan de statistieken van de levensverwachting, dan doet de koper dus een slechte zaak. De rente die hij moet betalen gaat immers uit van de officiële levensverwachting van de mensen in het land.

Overlijden en lijfrente

Bij de verkoop op lijfrente snijdt het mes aan twee kanten: als de verkoper plots overlijdt, of sneller dan verwacht, dan komt dit goed uit voor de koper. Want na het overlijden van de verkoper hoeft hij geen rente meer te betalen. Een andere mogelijkheid ontstaat wanneer de koper van een woning op lijfrente sterft vóór de verkoper sterft. In dat geval moeten de erfgenamen de overeenkomst overnemen. De erfgenamen zijn dus verplicht om de rente te blijven betalen tot de verkoper overlijdt.

Verkoop op lijfrente met behoud van vruchtgebruik

Vruchtgebruik

Een bijzonder geval van verkoop op lijfrente is wanneer de verkoper het vruchtgebruik van zijn woning behoudt. De verkoper verkoopt alleen de zogenaamde "naakte eigendom" en kan voor de rest van zijn leven in het huis blijven wonen. De prijs die de koper moet betalen, ligt dan wel iets lager vermits de verkoper het gebruik van het huis behoudt.

Blijven wonen in verkocht huis

Als de verkoper sterft, dan wordt de koper volledig eigenaar van de woning, dit wil zeggen dat hij de woning ook mag gebruiken. Hij mag er dus pas in gaan wonen als de verkoper overlijdt. Deze constructie van de verkoop op lijfrente met behoud van vruchtgebruik is om verschillende redenen interessant. Zo kan je in je huis blijven wonen terwijl je het eigenlijk al hebt verkocht. De koper wordt immers pas volledig eigenaar, met het vruchtgebruik, als jij overlijdt.

Pensioen aanvullen

Een andere interessante reden is dat je via de verkoop van lijfrente je bescheiden pensioen een beetje kan aanvullen. Deze vorm van lijfrente is ook een goede optie voor mensen zonder erfgenamen. Want als je erfgenamen hebt, dan houden ze er niets aan over als je sterft: de eigendom gaat dan immers volledig over op de koper. Heb je geen erfgenamen, dan hoef je ook niets na te laten.

Advies notaris

Tussen de verschillende partijen kan overeengekomen worden dat de lijfrente geïndexeerd wordt. De rente ligt in het begin dan lager, maar wordt daarna jaarlijks geïndexeerd aan een bepaald percentage. Om meer details te weten te komen in verband met de verkoop op lijfrente, kan je te rade gaan bij een notaris. De notaris zal jouw specifieke situatie nader onderzoeken en meer informatie geven over wat de precieze mogelijkheden zijn om je huis op lijfrente te verkopen. Ook over wat er allemaal in de akte hoort te staan kan de notaris je gedetailleerd inlichten. Online kan je prijsoffertes van notarissen in je regio aanvragen zodat je een goed beeld krijgt van hoeveel dergelijk advies je kan kosten. Deze offertes van prijzen van notarissen zijn gratis en vrijblijvend, en verplichten de aanvrager dus tot niets.
© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrenteVastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrenteEn viager of viagère verkopen in plaats van een omgekeerd woonkrediet. Wat is dat? Benut de meerwaarde en overwaarde van…
Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?Wat is lijfrente banksparen precies? Wat zijn de voordelen, wanneer je kiest voor banksparen in plaats van voor een ande…
Levensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrenteLevensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrenteEr zijn verschillende soorten levensverzekeringen. In dit artikel gaat het om de renteverzekering. Er zijn twee soorten:…
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…

Armoedegrens in NederlandArmoedegrens in NederlandSteeds meer mensen in Nederland leven net op of onder de armoedegrens. Waar ligt precies die armoedegrens en hoe wordt d…
Huis sneller verkopen? Slimme tips!De economische crisis heeft een enorme invloed op de huizenmarkt. Woningen staan veel langer te koop en eigenaars zien z…
Bronnen en referenties
  • www.notaris.be/faq/algemeen/wat-is-een-verkoop-op-lijfrente (geraadpleegd op 14/05/2016).
Reacties

Johan Lievens, 27-03-2013
Goedendag,
Ik heb een enige dochter. Kan ik mijn eigendom op lijfrente verkopen aan haar?
Hoogachtend, Reactie infoteur, 27-03-2013
Goedendag,

Het lijkt me geen probleem om uw eigendom op lijfrente te verkopen aan uw dochter. U zou het eventueel ook via een schenking kunnen doen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Robert, 08-11-2012
Ik heb een vriendin, die geniet van een weduwenpensioen. Kan zij, mijn huis kopen, op lijfrente met vruchtgebruik voor mij, en bij mij komen inwonen, zonder haar weduwenpensioen te verliezen? En verlies ik dan niets van mijn brugpensioen als inkomen?
Mvg Reactie infoteur, 08-11-2012
Hallo Robert,
De constructie die u beschrijft lijkt mij op het eerste zicht niet echt een probleem. U verkoopt uw huis op lijfrente aan een vriendin, terwijl u het vruchtgebruik behoudt op de woning. Uw vriendin wordt dus in feite alleen eigenaar van de naakte eigendom totdat u sterft. Op dat moment verkrijgt zij ook het vruchtgebruik van de woning. Dat is te zeggen: in theorie. Want als u in de praktijk akkoord gaat om al eerder (tijdens uw leven) het vruchtgebruik met haar te delen, lijdt niemand schade en is er in feite geen probleem. Hoe deze verkoop op lijfrente gevolgen zou kunnen hebben voor uw pensioen, is mij niet echt duidelijk. Een pensioen is een uitkering van de overheid aan mensen die gestopt zijn met hun loopbaan en staat mijns inziens los van inkomsten uit het verkopen of verwerven van onroerend goed.
Wat u kan doen is voor alle zekerheid advies te vragen aan een jurist of een vastgoedspecialist.

Vriendelijke groeten,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 11-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.