Nadelen van uitzendbureaus

Nadelen van uitzendbureaus Wie is er niet eens binnengelopen? Tempo-Team, Randstad, Adecco, Manpower, of een van die vele andere uitzendbureaus die in elke binnenstad te vinden zijn. Uitzendbureaus bemiddelen tussen werknemers en werkgevers en zijn dus erg handig als je (tijdelijk) om werk verlegen zit. Toch heeft het werken via een uitzendbureau ook een aantal nadelen ten opzichte van een baan die je rechtstreeks met een werkgever overeengekomen bent.

Nadelen van uitzendbureaus als bemiddelaar

Ten eerste verdient het uitzendbureau aan de bemiddeling. Op zich geen probleem natuurlijk, ware het niet dat de tarieven die uitzendbureaus voor uitzendkrachten vragen niet te hoog kunnen zijn vanwege de sterke concurrentie in de uitzendbranche. Meestal wordt het tarief daarom gedrukt door te korten op het loon van de uitzendkracht. Tien tegen één dat je in verhouding minder krijgt betaald. Je draagt als het ware een deel van je loon af aan het uitzendbureau. Dit zou je kunnen zien als servicekosten. De concurrentie in de uitzendbranche is zo groot dat veel uitzendbureaus, afhankelijk van de werkgever waarvoor ze bemiddelen, niet méér kunnen garanderen dan het wettelijk minimumloon. Rijk word je er dus zeker niet van.

Uitzendkrachten worden vaak tijdelijk aangesteld, bijvoorbeeld om een periode van topdrukte bij een bedrijf op te vangen. Wanneer de hoeveelheid werk weer afneemt is de uitzendkracht logischerwijs de eerste die weer op straat staat, geheel in lijn met het LIFO-principe (“Last In, First Out”). Het kan dus best zijn dat je net je draai hebt gevonden bij een werkgever, en dan te horen krijgt dat je helaas overbodig bent geworden. Je hebt in de regel (nog) geen contract, zodat je in deze situatie nergens op kunt terugvallen. Je positie is dus bijzonder kwetsbaar, om over de mogelijkheid tot carrière maken binnen het bedrijf maar te zwijgen. Uitzendbureaus kunnen hier in de regel weinig aan doen; zo is de aard van de economie en het bedrijfsleven nu eenmaal.

Tijdelijke aanstelling bij uitzendbureau

Het feit dat uitzendkrachten vaak in periodes van uitzonderlijke drukte bij een bedrijf worden aangesteld brengt met zich mee dat je als uitzendkracht vaak in chaotische situaties terecht komt. Dat is een nadeel: er is nogal wat tijdsdruk en er wordt dan ook vaak onevenredig veel van uitzendkrachten verwacht. In een vreemde werkomgeving is dit natuurlijk niet altijd haalbaar. Bovendien leidt het tot spanningen op de werkvloer, die niet in de laatste plaats tussen uitzendkrachten en het vaste personeel voorkomen.

CAO voor uitzendkrachten

Ten slotte verricht je arbeid volgens de CAO voor uitzendkrachten. Hoewel hier het een en ander goed in is vastgelegd, dekt deze CAO minder dan reguliere arbeidsovereenkomsten. Met andere woorden: je hebt simpelweg minder rechten dan wanneer je rechtstreeks voor je werkgever werkt.

Slotsom: als je vast werk zoekt, is werken via een van de vele uitzendbureaus die Nederland rijk is wellicht een oplossing voor de korte termijn, maar andere vormen van werk zijn uiteindelijk in meerdere opzichten veel voordeliger.
© 2008 - 2024 Salo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen uitzenden en detacherenVerschil tussen uitzenden en detacherenMensen die zich laten inschrijven bij een uitzendbureau en daadwerkelijk worden uitgezonden, krijgen meestal in de eerst…
Rechten uitzendkrachtRechten uitzendkrachtUitzendkrachten bouwen bepaalde rechten op naarmate ze langer werkzaam zijn voor een uitzendbureau. Veel van hen zijn zi…
Fasensysteem ABU/ABU CAOAls je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesy…
Soorten van de uitzendovereenkomstAls uitzendkracht krijg je te maken met de verschillende soorten uitzendovereenkomsten. Zo zijn er verschillende soorten…

Test je Carrière Drive - Drijfveren Loopbaan TestTest je Carrière Drive - Drijfveren Loopbaan TestCarrière Test - Carrièredrijfveren. Wat zijn jouw drijfveren (verlangens en verwachtingen) i.z. je loopbaan? Ben jij je…
Veel succesvolle Carrière-vrouwen bang voor 'ontmaskering'Veel succesvolle Carrière-vrouwen bang voor 'ontmaskering'Hoogopgeleid, getalenteerd en een succesvolle carrière? Dat is voor een vrouw iets wat ze moeilijk kan accepteren. Zij h…
Salo (28 artikelen)
Laatste update: 14-09-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.