5 verkooptips om oude spullen te verkopen op de rommelmarkt

5 verkooptips om oude spullen te verkopen op de rommelmarkt Te veel rommel of oude spullen in huis? Wil je graag nog een centje bijverdienen van zaken die je toch niet meer gebruikt? Dan kan een verkoop op een rommelmarkt of vlooienmarkt een goed idee zijn. Mits een kleine bijdrage, kan je op een bepaalde standplaats op de rommelmarkt je spullen gaan verkopen. De organisatie en reclame zijn in handen van het organisatiecomité. Op een rommelmarkt wordt niet enkel rommel verkocht. Ook meer waardevolle spullen hebben er hun plaats en kan je kwijt geraken. Verwacht echter geen grote opbrengsten van een rommelmarkt. Door de goedkope prijzen kan je veel spullen kwijt voor een vaak lagere prijs. Enkele verkooptips kunnen helpen om je opbrengsten te maximaliseren.
Een rommelmarkt of vlooienmarkt lokt heel wat bezoekers in België en Nederland. / Bron: Kikos, PixabayEen rommelmarkt of vlooienmarkt lokt heel wat bezoekers in België en Nederland. / Bron: Kikos, Pixabay

Wat is een rommelmarkt of vlooienmarkt?

De woorden rommelmarkt, vlooienmarkt of braderie worden vaak door elkaar gebruikt. Het meest gebruikte woord is rommelmarkt. Bij een rommelmarkt wordt door de organisatie een marktterrein aangevraagd of gehuurd. Deelnemers kunnen – al dan niet tegen een kleine kraambijdrage – hun spullen verkopen op een voor hen toegewezen plaats. Tegen lage prijzen worden dan spulletjes verkocht. De ene persoon is blij dat hij de oude rommel heeft verkocht en er nog een cent voor krijgt. De andere persoon is blij dat hij dit kon kopen voor een aanvaardbare prijs. De betere spullen worden al heel vroeg in de morgen gekocht door de professionele ‘opkopers’. Op sommige rommelmarkten is het toegelaten dat je auto er op het marktterrein mag bijstaan. Een rommelmarkt aan huis noemt men ook wel een garageverkoop. Deelnemers mogen hun spullen en rommel bij hen thuis uitstallen. De organisatie maakt een plannetje hoe de bezoekers de deelnemende locaties kunnen vinden. Bij mooi weer is dit een leuke fietstocht met de familie waard. Echt duurdere spullen worden meer en meer aangeboden via tweedehandswebsites of Facebook, waardoor de rommelmarkt toch hoofdzakelijk dient voor goedkope spullen.

Vijf verkooptips om oude spullen te verkopen op de rommelmarkt

Research: kijk vooraf na of je werkelijk iets kan verdienen

Het is belangrijk om na te gaan of de markt de moeite waard is. Enige research op voorhand is erg belangrijk. Komt er genoeg volk langs op de markt? Wat is zijn inschrijvingskosten? Hoe ver moet ik rijden met de auto naar de markt? Hoeveel tijd heb ik nodig om mijn spullen klaar te zetten? Indien het blijkt dat je elke markt opnieuw geld moet bijleggen, dan is het niet aan te raden. Uiteraard moet je de markt wat leren kennen en afwachten wat het beste verkoopt. Uiteindelijk moet je verkopen op een rommelmarkt vooral als een hobby beschouwen, anders hou je het niet vol. Echter een continue verlieslatende operatie op lange termijn houdt niemand vol. Dan neem je beter niet deel en zoek je een andere hobby.

Een verzorgde stand lokt meer bezoekers

Elke verkoper wil zoveel mogelijk bezoekers lokken. Zorg ervoor dat je stand of kraam opvalt en dat alle spullen mooi gepresenteerd worden. Probeer je spullen uit te stallen zoals je thuis ook zou doen. Op deze manier zijn bezoekers meer geneigd om over te gaan tot aankoop. Indien je je stand kan kiezen, neem er dan eentje waar er veel passage is. Ook een ijsjeskraam of een ballonnenblazer op de rommelmarkt lokken veel volk. Het kan handig zijn om je heel dicht bij deze attracties te positioneren.

Bezoekers houden van prijsaanduidingen of prijskaartjes

Bezoekers op rommelmarkten kijken vooral met hun ogen naar de aangeboden rommel of spullen. Prijzen vragen gebeurt, doch zelden. Zorg als verkoper voor duidelijke prijsaanduidingen op elk voorwerp. Op deze manier is het heel duidelijk welke prijs er gevraagd wordt. Voor de verkoper is dit ook handig zodat er ter plaatse niet over de prijs nagedacht hoeft te worden. Mooie prijskaartjes met de hand hou je uiteraard bij voor latere rommelmarkten.

Hou vast aan je vraagprijs, zak pas later in prijs

Denk op voorhand na welke prijs je wilt vragen en schrijf deze op het prijskaartje. Voor jezelf moet je dan uitmaken of dat een vaste prijs is, en of je nog bereid bent om te zakken in prijs. Je voelt heel snel aan de mensen of ze werkelijk geïnteresseerd zijn. De gewoonte is om heel vroeg in de morgen de prijs zeker niet te laten zakken. Tegen het einde van de rommelmarkt kan je dan wel wat zakken in prijs. Je wil tenslotte ook niet met een volle koffer of aanhangwagen terug naar huis rijden. Hou een minimumprijs in je hoofd waaronder je zeker niet wil verkopen.

Wees vriendelijk en promoot je stand of kraam

Vriendelijk zijn is erg belangrijk. Overvriendelijk zijn is echter niet nodig. Het publiek van een rommelmarkt laat zich immers niets opdringen. Mensen gaan met een beperkt budget op zoek naar de beste koopjes die ze nodig hebben. Promoten van je aanwezigheid op de rommelmarkt is belangrijk. Maak al reclame een paar dagen ervoor en neem op de dag van de rommelmarkt een foto om op Facebook te posten. Op deze manier weten je vrienden ook dat je er zult staan. Indien zij bereid zijn om deze post te delen, dan gaat de bal aan het rollen.

Zorg steeds voor wisselgeld als je verkoper bent op een rommelmarkt. / Bron: Alexas Fotos, PixabayZorg steeds voor wisselgeld als je verkoper bent op een rommelmarkt. / Bron: Alexas Fotos, Pixabay

Wat mag je absoluut niet vergeten als verkoper?

Als verkoper op de rommelmarkt dien je goed voorbereid te zijn. Indien je dan op voorhand goed nadenkt wat je nodig zult hebben op deze dag, kan je veel stress besparen. Enkele zaken die je absoluut niet mag vergeten.
  • Dekentjes en laken: spullen presenteren veel beter op een dekentje of een laken. Een verzorgde verkoopstand lokt eveneens meer bezoekers.
  • Enkele stoelen: zorg ervoor dat iedereen op de stand een stoel heeft om even op te zitten. Een volledige dag op je benen staan is vermoeiend.
  • Wisselgeld: zorg voor een koffertje met wisselgeld. Op deze manier is je geld veilig, en kan je onmiddellijk geld teruggeven indien dit nodig zou zijn.
  • Bescherming tegen de zon: op warme en zonnige dagen doe je er goed aan om een zonnebril of een pet te voorzien. Indien je dit niet doet, zou je wel eens snel kunnen verbranden.
  • Voeding en drank: zorg zelf voor eten en drank. Je kan dit eventueel ook aanschaffen op de rommelmarkt zelf, maar dan verlies je onmiddellijk al wat inkomsten van de dag zelf.

Bekende rommelmarkten of vlooienmarkten in België en Nederland

Nederland en België zijn erg bekend omwille van hun rommelmarkten. Elk weekend kan je wel ergens een rommelmarkt bezoeken. Er is voor ieder wat wils te koop.

Nederland

Nederland is erg bekend omwille van de rommelmarkten of vlooienmarkten. In Amsterdam wordt dagelijks op het Waterloopplein (behalve zondag) een vlooienmarkt georganiseerd. Andere bekende rommelmarkten in Nederland zijn er in Eelde en in Tilburg (Meimarkt). In Heinenoord wordt er elke zaterdag een snuffelmarkt gehouden. De agenda voor rommelmarkten in Nederland in Nederland maakt duidelijk dat je het hele jaar door in Nederland rommelmarkten bezoeken. Tijdens Koningsdag zijn er vrijwel overal vrijmarkten in Nederland. Aan een kraampje kan je op deze dag je eigen huisraad of andere spullen verkopen. De bekendste en meest gezellige vrijmarkten zijn in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. De meeste vrijmarkten op Koningsdag starten rond 6 uur 's ochtends en duren tot 20 uur 's avonds.

België

De meest bekende vlooienmarkt van België is deze op het Brusselse Vossenplein, in het hart van de volksbuurt “de Marollen”. Elke dag vanaf 7 uur kan je er terecht voor heel wat spullen, maar ook enkele verrassende leuke zaken. In het weekend is het veel drukker. Op dinsdag en donderdag is het rustiger en worden de spullen ook goedkoper aangeboden. De indoor-rommelmarkt BRAS in de Mechelse Nekkerhallen zijn eveneens zeer populair. De grootste rommelmarkt in Vlaanderen vindt elk jaar plaats in juni in Welle (Denderleeuw). De agenda voor Belgische rommelmarkten is elk jaar mooi gevuld.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oude spullen verkopen op een rommelmarktOude spullen verkopen op een rommelmarktHet nieuwe jaar breekt aan en de grote schoonmaak staat weer voor de deur. Vaak worden weer allerlei spullen die hun fun…
Verkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktVerkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktSpullen van enige waarde kunt u vaak nog goed verkopen via Ebay of Marktplaats. Andere spullen zijn juist beter te verko…
Tweedehands websites: win-win situatie voor koper & verkoperTweedehands websites: win-win situatie voor koper & verkoperDe tweedehands markt (2dehands markt) is ondertussen al sterk ingeburgerd in België en Nederland. Waar er vroeger wat sc…
Veel geld verdienen met tweedehands spullenEr wordt vaak niet bij stil gestaan dat bepaalde tweedehands producten nog een grote waarde kunnen vertegenwoordigen. Op…

Kaarsendover: handig apparaat als alternatief voor uitblazenKaarsendover: handig apparaat als alternatief voor uitblazenHet branden van kaarsen kan diverse redenen hebben. Nu de tijd allang voorbij is dat kaarsen werden gebruikt voor verlic…
Amaryllis of hippeastrum: spectaculaire bloemen in huiskamerAmaryllis of hippeastrum: spectaculaire bloemen in huiskamerJe kunt niet alleen in de winter genieten van de spectaculaire bloemen van de amaryllis of hippeastrum, de amaryllis is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Rommelmarkten.be, http://www.rommelmarkten.be/
  • Startpagina.nl, https://www.startpagina.nl/v/maatschappij/vraag/108131/noemen-bepaalde-markten-vlooienmarkt/
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Rommelmarkt
  • Afbeelding bron 1: Kikos, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Alexas Fotos, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 26-04-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.