Uw kind wordt 18 jaar. Wat moet uw kind allemaal regelen

Uw kind wordt 18 jaar. Wat moet uw kind allemaal regelen Uw zoon of dochter is net 18 jaar geworden of wordt dit binnenkort. Dan zal uw kind een aantal zaken zelf moeten regelen. Zo is hij/zij verantwoordelijk voor de kosten van een eigen zorgverzekering en voor zijn/haar opleiding. Mogelijk heeft uw zoon of dochter recht op een studiefinanciering en gratis reizen met het openbaar vervoer. Ook kan uw kind zelfstandig beschikken over bankproducten. Maar er vervallen ook een aantal rechten/zaken.

Inhoudsopgave


Studiefinanciering aanvragen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Volgt uw kind een voltijdopleiding in het MBO dan kan hij/zij een studiefinanciering in de vorm van een basisbeurs aanvragen. Bij een opleiding op niveau 1 of 2 is er dan sprake van een gift, maar bij een opleiding op niveau 3 of 4 wordt het pas een gift als het diploma binnen 10 jaar wordt behaald. Is uw kind 18 jaar en zit hij/zij nog op het voortgezet onderwijs dan kan uw kind een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Dit is een gift. In het HBO of aan de Universiteit heeft uw kind alleen recht op studiefinanciering in de vorm van een lening. Deze moet na de studie worden terugbetaald.

Als uw kind voldoet aan de voorwaarden krijgt hij/zij de studiefinanciering vanaf het eerste kwartaal na de 18e verjaardag. Het aanvragen kan het beste minimaal twee maanden voordat uw kind recht heeft op studiefinanciering gedaan worden, zodat er geen bedragen worden misgelopen. Uw kind heeft namelijk geen recht op misgelopen bedragen. Het aanvraagproces van de studiefinanciering gaat als volgt:
  • De gegevens van uw kind dienen beschikbaar te zijn, bijvoorbeeld de opleiding en het BSN nummer.
  • Uw kind moet kunnen inloggen met een DigiD code, als hij/zij deze nog niet heeft, dient deze eerst te worden aangevraagd.
  • Inloggen met de Digid code van uw kind op de website van het DUO.
  • Gegevens dienen correct te worden ingevuld, anders loopt uw kind het risico dat het proces vertraagt of dat uw kind het recht op studiefinanciering verliest.
  • De aanvraag versturen waarna hij/zij direct het te ontvangen bedrag ziet.

Na dit te hebben gedaan krijgt uw kind bericht van het DUO dat zijn/haar studiefinanciering is vastgesteld en vanaf wanneer hij/zij dit recht heeft. Tevens worden de gegevens (woonsituatie/ toeslagen/ aanvraag en opleiding) vermeld. Ook wordt het bedrag van de beurs en het rekeningnummer van uw kind vermeld. Eventuele wijzigingen kunnen dan nog via Mijn DUO worden doorgegeven.

Aanvragen studentenreisproduct (OV chipkaart)

Als uw kind recht heeft op studiefinanciering mag hij/zij ook gratis reizen met het openbaar vervoer. De aanvraag kan uw kind doen nadat hij/zij de studiefinanciering heeft aangevraagd. Na de aanvraag van de studiefinanciering krijgt uw kind een brief van Studenten Reisproduct waarin staat hoe een studentenreisproduct kan worden aangevraagd. Uw kind kan gebruik maken van een week- of weekendabonnement. De dagen dat uw kind geen recht heeft op gratis reizen, heeft hij/zij wel recht op korting. Voordat uw kind hiervan gebruik kan maken moet het studentenreisproduct gekoppeld worden aan de persoonlijke OV chipkaart. Heeft uw kind deze nog niet dan dient hij/zij deze nog aan te vragen.

Voor het koppelen krijgt uw kind inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) en dient hij/zij het identiteitsbewijs en de persoonlijke OV chipkaart te uploaden. Online koppelen verdient de voorkeur omdat dit sneller gaat dan schriftelijk. Dit is echter wel mogelijk. Vanaf het eerste kwartaal na zijn/haar 18e verjaardag kan uw kind reizen met dit abonnement. Twee weken voordat het studentenreisproduct ingaat, kan uw kind het abonnement ophalen via een ophaalautomaat.

Zorgverzekering regelen

Per de 1e van de maand na de 18e verjaardag moet een zorgverzekering zijn afgesloten en premie worden betaald. Dit is vanuit de overheid verplicht gesteld. Mocht dit niet geregeld zijn dan kan een boete worden opgelegd. Verzekeringsmaatschappijen hebben speciaal voor jongeren pakketten samengesteld. Omdat jongeren over het algemeen gezonder zijn dan ouderen kan ook voor een extra eigen risico worden gekozen. Hierdoor profiteert uw zoon of dochter van een premiekorting. Een mogelijkheid is ook om verzekerd te blijven op de zorgpolis van de ouders. Mocht hierop een collectiviteitskorting gelden dan profiteert het kind hier ook van en kan dit interessanter zijn dan een losse eigen polis.

Zorgtoeslag van de belastingdienst aanvragen

Wanneer uw kind 18 jaar wordt kan hij/zij zorgtoeslag aanvragen. Dit is een bijdrage in de kosten voor een Nederlandse zorgverzekering. Of uw kind een zorgtoeslag krijgt, wat bijna altijd het geval is, hangt van de volgende voorwaarden af:
  • Leeftijd 18 jaar of ouder.
  • Een Nederlandse zorgverzekering.
  • Het inkomen is niet te hoog.
  • Het vermogen is niet te hoog.
  • Een Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Wil uw kind weten of en zo ja hoeveel toeslag hij/zij kan krijgen, dan kan uw kind een proefberekening maken. Met “Mijn toeslagen” kan hij/zij de toeslag aanvragen. Beide items zijn te vinden onder: www.belastingdienst.nl. Uitbetaling van de toeslag vindt rond de 20e plaats en betreft de toeslag van de volgende maand.

Kinderbijslag Sociale Verzekeringsbank vervalt

Op de 1e dag van het volgende kwartaal nadat uw kind 18 jaar geworden is, vervalt het recht op kinderbijslag. De kinderbijslag wordt na afloop van een kwartaal overgemaakt. Mocht uw kind bijvoorbeeld in april 18 jaar worden dan vindt begin juli de laatste betaling kinderbijslag plaats.

Zelf beschikken over tegoeden op de rekening

Zodra uw kind 18 jaar wordt, is hij/zij zelf verantwoordelijk voor zijn/haar bank- en spaarrekening. Toestemming van u als ouder of voogd is niet meer nodig. U bent geen wettelijk vertegenwoordiger meer. Indien u van mening bent dat uw kind nog niet met geld om kan gaan en er staat een behoorlijk bedrag op de (spaar)rekening dan heeft u voordat uw kind 18 jaar wordt een aantal mogelijkheden:
  1. U kunt niets doen waardoor uw kind vanaf zijn/haar 18e verjaardag alleen over dit bedrag kan beschikken.
  2. U kunt het geld van de spaarrekening afhalen en op uw eigen spaarrekening plaatsen. Dit kan fiscale consequenties hebben.
  3. U kunt een spaarrekening op naam van uw kind openen waarop de (groot)ouders een bedrag storten (schenken). In deze overeenkomst tussen bank en klant wordt een onder bewind stelling geregeld. De schenker bepaalt vanaf wanneer (bijvoorbeeld vanaf 25 jaar) de begunstigde (het kind) over het geld mag beschikken. Tot die tijd mag de begunstigde alleen maar geld opnemen met goedkeuring van de bewindvoerder (grootouders of ouders).
  4. U kunt via de kantonrechter bewindvoering regelen. Dit is een veel zwaardere maatregel en geldt meestal over alle goederen en voor onbepaalde tijd.

Verzekeringen regelen

Wanneer uw kind 18 jaar oud wordt vervalt, indien natuurlijk geregeld, het gratis meeverzekeren op enkele verzekeringen. Zo is hij/zij niet meer meeverzekerd op een doorlopende reisverzekering en op bijvoorbeeld een uitvaartverzekering. En wanneer uw kind op kamers woont dan moet ook nagedacht worden over een eigen inboedelverzekering en een eigen aansprakelijkheidsverzekering. Uw kind zal, indien gewenst, zelf een verzekering moeten afsluiten en hiervoor premie gaan betalen. De hoogte van de premie wordt bepaald door de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd van de verzekering.
© 2016 - 2024 Birdy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je kind wordt 18, een financiële checklistAls een kind 18 jaar wordt, verandert er het een en ander, uiteraard afhankelijk van de situatie. Het is goed om hier op…
Je kind wordt 18, wat verandert erJe kind wordt 18, wat verandert erHoera, je kind is 18 en meerderjarig. Voor je zoon of dochter verandert er veel. Jongvolwassenen zijn zelf verantwoordel…
Tegemoetkoming arbeidsongeschikten 2020Tegemoetkoming arbeidsongeschikten 2020De tegemoetkoming arbeidsongeschikten is een opvolger van de Wtcg. De Wtcg had een groter bereik en was bedoeld voor chr…
Binnenkort 18 jaar, en dan?Binnenkort 18 jaar, en dan?Wanneer je 18 jaar wordt gaat er een hoop veranderen. Je bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, je kunt zo…

Het 7S-model voor de analyse van een organisatieHet 7S-model voor de analyse van een organisatieHet 7S-model is bedacht door de medewerkers van het bedrijf McKinsey. Dit hebben zij gedaan in de jaren 70. De naam van…
Stappenplan DigiD aanvragenStappenplan DigiD aanvragenWeg met de (blauwe) envelop! Overheidsinstellingen zoals het UWV, de Belastingdienst en gemeenten maken de overstap naar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pvw04, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.duo.nl/particulier/scholier/financiering-voor-scholieren/een-tegemoetkoming-aanvragen.jsp (10-2016)
Reactie

Wereldburger (infoteur), 06-01-2016 #1
Misschien is het nog interessant om te wijzen op de keuze van een verhoogd eigen risico bij de zorgverzekering? Als ze nog zo jong zijn ze meestal erg fit. Mijn zoon komt eigenlijk nooit bij de dokter en profiteert van een flinke premiekorting door een verhoogd eigen risico. Hij studeert en krijgt de maximale zorgtoeslag. De premie is daarmee betaald en kost hem dus niets. Reactie infoteur, 06-01-2016
Bedankt voor je reactie en aanvulling. Ik zal het binnenkort zeker aan mijn artikel toevoegen.

Birdy (18 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.