Energie besparen met je slimme meter: Hoe doe je dat?

Energie besparen met je slimme meter: Hoe doe je dat? Langzaam maar zeker worden er steeds meer slimme energiemeters geplaatst. De toegevoegde waarde voor de consument is niet altijd even duidelijk. Maar één voordeel is de mogelijkheden die de meter biedt tot het besparen van geld op je energierekening. Minder betalen, spreekt natuurlijk iedereen aan. Maar hoe doe je dat dan precies wanneer je eenmaal zo'n nieuwe en slimme meter hebt? De slimme meters hebben als duidelijkste voordeel, dat de meterstanden automatisch doorgegeven worden. Je hoeft nooit meer zelf iets in te vullen. Je kunt het niet vergeten, of een foutje maken. Daarbij gebeurt dat vanaf nu tweemaandelijks, zodat je maandelijkse bedrag snel aangepast kan worden, wanneer nodig. Je komt er dan niet pas bij de volgende jaarafrekening achter.

Energie besparen dankzij de slimme meter?

Eén ander regelmatig genoemd voordeel, is de mogelijkheid energie te besparen. Dat is op zich wel waar, maar is een beetje misleidend. Door domweg over te stappen op een slimme meter, bespaar je nog geen energie. De meters zelf doen namelijk niets anders dan meterstanden bijhouden en doorgeven. Je energieverbruik verandert niet door de slimme meter. Toch kunnen de meters wel bijdragen aan energie besparen. Daar moet je echter zelf wel wat voor doen.

De meters houden je energieverbruik precies bij

De meeste modellen meters houden echter redelijk nauwkeurig bij, hoeveel energie er verbruikt wordt. Denk dan aan het geregeld opslaan van de meterstand gedurende de dag. Bijvoorbeeld ieder kwartier. Deze informatie wordt een tijdje bewaard. Bijvoorbeeld een aantal dagen of weken. Ook worden dan de standen per dag bewaard.

Deze gegevens kun je zelf uitlezen. Bijvoorbeeld door de meter met USB te verbinden of met een speciale module, die de gegevens laat zien. Je kunt dit soort informatie dan zelf verder bijhouden op je computer. Bijvoorbeeld in Excel. Daardoor krijg je een nauwkeurig beeld van de momenten en dagen dat je meer stroom verbruikt. Dat inzicht kun je gebruiken om te ontdekken welke zaken in je huishouden of levenswijze de meeste energie kosten. Je krijgt dus geen concrete informatie in de zin dat je verteld wordt of je wasmachine of televisie veel energie verbruiken. Die conclusies zal je nog zelf moeten trekken.

De gegevens online bekijken

Je kunt de bewaarde meterstanden ook online bekijken op de site www.slimmemeterportal.nl. hier krijg je uitgebreid inzicht in je energie verbruik. Je ziet het verbruik per dag, maand of jaar. Je kunt het verbruik uitgedrukt zien in energie of geld. De gegevens worden ook in grafiek vorm weergegeven, zodat je snel trends of vreemde uitzonderingen kunt zien. Een leuke extra is bijvoorbeeld de weergave van de actueel gemeten temperatuur bij de weergave van je gasverbruik. De temperatuur wordt gemeten met het dichtstbijzijnde meteostation.

Of met een app op je telefoon of tablet

Niet verwonderlijk, maar je kunt in plaats van via de browser ook speciale apps downloaden die je de gegevens presenteren. Bijvoorbeeld met Slimme Meter Lezer (www.slimmemeterlezen.nl). Dis echter geen gratis app. Maar er zijn ook steeds meer energieleveranciers die een eigen app hebben, waarmee je inzicht krijgt in je eigen gegevens.

Voordelen van een app, of website

Een duidelijk voordeel van een dienst, als een app of een website, is dat ze de gegevens erg mooi en grafisch weergeven. Daarnaast zal er extra functionaliteit worden toegevoegd, zodat je nog sneller de juiste conclusies kunt trekken. Onder meer het bepalen van de kosten, door eenmalig je energieprijs in te voeren. Maar ook het genoemde punt van het weergeven van de omgevingstemperatuur is een mooi voorbeeld. Ga je zelf met de kale data aan de slag, dan moet je alles zelf doen. Het voordeel is dat je dan alles precies naar je hand kunt zetten. Maar voor de meeste mensen zal toch gelden dat ze die tijd en energie er niet in willen steken.

Hoe ga je nu energie besparen?

Je zult zelf de nodige tijd moeten steken in het bepalen van waar je nu precies energie kunt besparen. En veel apparatuur nemen de hele dag door energie. Denk aan je koelkast, vriezer, CV-ketel en andere apparatuur die altijd aanstaat. Niettemin is het systeem zeker wel handig om je te helpen onverwachte grootverbruikers op te sporen. Zo kun je bijvoorbeeld eens een bepaald apparaat een paar uur uitzetten en kijken welke effect het op je energieverbruik heeft. Hetzelfde kun je natuurlijk ook bereiken, door een energiemeter tussen het apparaat in kwestie en het stopcontact te plaatsen. Maar bij bepaalde inbouw apparatuur is dat misschien niet zo eenvoudig te doen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Investeren om energie te besparenInvesteren om energie te besparenOp uitgaven aan energie kunt u maandelijks veel geld besparen. Dit kunt u doen door te investeren in energiezuinige prod…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…

Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Betalingen worden steeds meer digitaal en we gebruiken steeds minder contant geld. Of het nu gaat om het automatisch bet…
De Financiele Bijsluiter: de feitenDe Financiele Bijsluiter: de feitenDe Financiële Bijsluiter: je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies en waar hoort het bij? De Fi…
Bronnen en referenties
  • https://www.slimmemeterportal.nl/
  • http://www.slimmemeters.nl/wat-is-een-slimme-meter-2/uitleg-over-de-meter/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.