Betalen met je vingerafdruk

Betalen met je vingerafdruk In 2008 startte de supermarkt Albert Hein al met een test om te betalen met een vingerafdruk. Omdat dit systeem niet veilig genoeg bleek heeft Albert Hein de test toen der tijd stop gezet. Nu, medio 2014, zijn er meerdere bedrijven begonnen met het aanbieden van betaaldiensten via een vingerafdruk. Het blijkt een eenvoudige manier van betalen te zijn. De vraag is echter of deze manier ook veilig is.

Voordelen

Betalen met een vingerafdruk kent vele voordelen, waardoor het weleens de betaalmethode van de toekomst zou kunnen worden. Een vingerafdruk heb je altijd bij de hand. Hierdoor ben je overal en altijd in staat om te betalen. Door het gebruik van een vingerafdruk is een code of wachtwoord niet perse nodig. Hiermee wordt voorkomen dat mensen eenvoudige codes of wachtwoorden kiezen die het betalen onveilig maken. Daarbij is het ook niet meer mogelijk dat mensen hun code of wachtwoord vergeten.

Veiligheid

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een op de tienduizend vingerscans een vals resultaat levert. Dit kan betekenen dat iemand anders bij de gegevens van een ander persoon kan. Dit klinkt heel gevaarlijk waardoor je zou kunnen concluderen dat het systeem met een vingerafdruk onbetrouwbaar zou zijn. Toch is de kans op fraude bij een viercijferige pincode exact hetzelfde. Een viercijferige pincode heeft namelijk ook tienduizend mogelijke combinaties, waardoor de kans ook een op tienduizend is dat iemand anders de juiste pincode bij andermans pas intoetst.

Database hack

Een groot nadeel van vingerafdrukken ten opzichte van een pincode is dat een vingerafdruk na een hack niet eenvoudig te veranderen is. Je hebt nu eenmaal maar tien vingers. Dit houdt ook in dat als de vingerafdruk voor meerdere doeleinde gebruikt is, een hacker op al deze plaatsen kan inbreken. Een hack in een database met vingerafdrukken kan dus zeer grote gevolgen hebben.

Kopie van een vingerafdruk

Naast het hacken van een database is een vingerafdruk ook eenvoudig te kopiëren. Men laat namelijk overal zijn vingerafdruk achter. Je hoeft maar iets aan te raken en je vingerafdruk zal op het oppervlak staan. Denk maar aan een glas of een toetsenbord. Criminelen kunnen op deze manier redelijk eenvoudig een vingerafdruk stelen.

Veiligheid waarborgen

Er zijn mogelijkheden om de veiligheid van de vingerafdruk te verbeteren. Een mogelijkheid is om de vingerafdruk te coderen. Een computer zal dan de vingerafdruk niet opslaan in een database, maar een code die bij deze vingerafdruk hoort. Als deze code gehackt wordt, kan men deze wijzigen. Deze methode kost veel rekenkracht van de computer, maar met de hedendaagse technologie zijn er wel mogelijkheden. Doordat er geavanceerde apparatuur nodig is voor deze methode, wordt er nu nog vaak gebruik gemaakt van een extra wachtwoord of code naast de vingerafdruk om de betaalmethode veiliger te maken. Dit heeft echter wel als nadeel dat men nog steeds een code of een wachtwoord moet onthouden. Tenslotte is het mogelijk om een infraroodscan van een handpalm te maken. Op deze manier worden ook de aderen mee gescand. Deze scan is veel complexer, waardoor het ook moeilijker te kopiëren is.

Nadelen

Ten slotte kent het betalen met een vingerafdruk ook de nodige nadelen. Een vingerafdruk kan namelijk vervagen of beschadigen. Door bijvoorbeeld klussen in huis kan een vingerafdruk wegslijten. Ook kan bij een snee in een vinger de vingerafdruk tijdelijk onbruikbaar zijn. Ook zal bij oudere mensen de vingerafdruk veel moeilijker te lezen zijn dan bij jonge mensen. Als door een van deze redenen de vingerafdruk niet herkend wordt, zal men toch een alternatieve methode voor de betaling achter de hand moeten hebben.
© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is Tip2Pay van Albert Heijn wel veilig genoeg (vingerafdruk)Is Tip2Pay van Albert Heijn wel veilig genoeg (vingerafdruk)Betalen met je vingertop kon sinds 17 juni 2008 bij Albert Heijn. Deze betaaltechniek werd ook al in 120 winkels van de…
Usb-stick handig en onmisbaarUsb-stick handig en onmisbaarDe usb-stick heeft de vertrouwde diskette vervangen. Het is dan ook een 'next generation storage device' dus een nieuw t…
Vingerafdrukken onderzoekenVingerafdrukken onderzoekenVinger afdrukken zijn uniek, iedereen heeft een eigen afdruk zelfs eeneiige tweelingen. De lijnen bij een vingerafdruk h…
Vingerafdrukken, wat zijn dat?Vingerafdrukken, wat zijn dat?De groeven in onze vingertoppen zijn bedoeld om informatie door te spelen tijdens het tasten, en geven ook grip bij het…

Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…
Hoe je (bijna) alles kunt verkopen op marktplaatsHoe je (bijna) alles kunt verkopen op marktplaatsAls je spullen kwijt wil, is verkopen op marktplaats dé manier om extra geld in je portemonnee of ruimte in je huis te v…
Bronnen en referenties
  • De Ingenieur nummer 11, jaargang 126, november 2014, ISSN 0020-1146
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 14-07-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.