Hoe je (bijna) alles kunt verkopen op marktplaats

Hoe je (bijna) alles kunt verkopen op marktplaats Als je spullen kwijt wil, is verkopen op marktplaats dé manier om extra geld in je portemonnee of ruimte in je huis te verkrijgen. En echt: je kunt (bijna) alles verkopen op marktplaats, tenminste als je je aan een aantal spelregels houdt. Die zorgen er namelijk voor dat je niet alleen snel van je spullen afkomt, maar ook dat je er nog eens een goede prijs voor krijgt! Iedereen heeft wel spullen in huis die niet meer gebruikt worden, omdat ze bijvoorbeeld niet meer passen (kleding), niet meer leuk gevonden worden (die ene vaas of dat bepaalde speelgoed) of omdat je er inmiddels een vervanger voor hebt gekocht (tv). Deze spullen zomaar weggooien is zonde. Meestal kun je ze namelijk prima verkopen op marktplaats, waardoor je losgelaten spullen niet alleen ruimte, maar ook nog eens geld opleveren. Jouw rommel blijkt andermans rijkdom. Maar hoe verkoop je nu succesvol op marktplaats?

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het verkopen op marktplaats

Het is bijna ongelooflijk wat je allemaal kunt verkopen op marktplaats. Spullen die -naar jouw mening- vallen in de categorie 'rommel' blijken soms voor anderen 'waardevol' te zijn en leveren snel geld op. Kurken blijken zo'n voorbeeld te zijn. Vanwege het feit dat deze amper nog gebruikt worden in wijnflessen, maar wel heel populair zijn om mee te knutselen, kunnen 100 kurken wel tot 8 euro opbrengen! Groot is de vreugde als je er dan ineens 500 tegenkomt in een verloren hoekje van je kelder.

Kom je ook een artikel tegen waarvan je twijfelt of er überhaupt een markt voor is? Kijk dan op de marktplaatssite of er soortgelijke artikelen worden aangeboden en wat de vraagprijs is van deze artikelen. Daarna is het van belang dat je controleert of er überhaupt op deze artikelen is geboden. Bekijk een aantal van deze advertenties daarom wat nauwkeuriger: zitten er gereserveerde advertenties bij? En is er ook geboden op de nog openstaande advertenties? Zo ja, dan is het de moeite waard om voor dit item een advertentie aan te maken. Niet geschoten is namelijk altijd mis.

Het artikel

Voordat je het artikel gaat aanbieden op marktplaats is het verstandig er nog eens kritisch naar te kijken en jezelf een paar dingen af te vragen: Is het in een dusdanige goede staat dat ik het kan verkopen? Zitten alle noodzakelijke onderdelen er nog bij? Zo niet en kun je deze makkelijk en voor een relatief lage prijs nabestellen, dan kan het raadzaam zijn dat ook te doen. Zorg er ook voor dat je artikel schoon is en maak het stofvrij of poets het op (schoenen) voordat je het op de foto zet. Soms kun je een artikel aanpassen of beter maken voordat je het te koop zet, zodat de kans op verkoop - en een hogere verkoopprijs- toeneemt. Bijvoorbeeld een goudkleurige spiegel voorzien van een krijtverflaag zodat deze weer hip wordt en helemaal van deze tijd.

De vraagprijs bepalen

Natuurlijk kun jij vinden dat je bankstel nog minstens 1000 euro waard is, omdat je hem twee jaar geleden voor 2000 euro hebt aangeschaft, maar dat hoeft niet per se ook zo te zijn. Sterker nog; je artikel is zoveel waard als de (hoogste) bieder ervoor over heeft. Probeer daarom een reële vraagprijs vast te stellen voor het artikel dat je op marktplaats wilt gaan aanbieden. Maar hoe bepaal je nou een billijke vraagprijs voor bijvoorbeeld dat bankstel? Ook daar kun je marktplaats weer voor gebruiken. Kijk in de advertenties of er een soortgelijk bankstel (zelfde merk, grootte, kleur, leeftijd, et cetera) door iemand anders te koop wordt aangeboden. Als dat zo is, zou je een vraagprijs ter hoogte van die van de andere verkoper(s) kunnen hanteren. Beter is het om daar iets onder te gaan zitten, zodat jouw advertentie aantrekkelijker wordt dan dat van die ander(en).

Je zou er ook voor kunnen kiezen om geen vraagprijs te hanteren, maar deze 'vrij' te laten door je advertentie op 'bieden' te zetten. Je geeft potentiële kopers dan de mogelijkheid zelf aan te geven wat zij jouw artikel waard vinden. De kans bestaat wel dat je onzinbiedingen krijgt van bieders die je wel willen afhelpen van je bankstel voor 5 euro. Zulke biedingen kun je echter negeren, verwijderen of je kunt de bieder via een net mailtje laten weten dat je voor dat bedrag echt geen afstand zult doen van je artikel. Door je advertentie niet op alleen 'bieden' maar op 'bieden vanaf' te zetten kun je dit soort geintjes wel grotendeels voorkomen. Hanteer echter een zo laag mogelijke vanaf-prijs zodat je zoveel mogelijk potentiële kopers aantrekt.

De tekst bij je advertentie:

Naast de gewildheid van je artikel is ook de manier van adverteren doorslaggevend voor de verkoop ervan via de website van marktplaats. Met behulp van de tekst omschrijf je het artikel niet alleen, maar prijs je het ook aan. Er zijn twee soorten tekst die je bij je advertentie dient te plaatsen: allereerst natuurlijk.

De titel

In deze -door marktplaats verplicht gestelde- tekst geef je een korte, maar pakkende omschrijving van het door jou aangeboden artikel (of dienst). De titel dient kort te zijn - maximaal 60 tekens- maar dient toch zoveel mogelijk relevante informatie te bevatten. Dus zet in de titel niet alleen "jas" maar omschrijf deze bijvoorbeeld als: Grijze jongenswinterjas van [merk] maat 152. Meld ook altijd informatie die normaal gesproken al in de rubriek vermeld staat (jongens, maat 152), dit omdat niet iedereen via deze rubrieken zoekt. De meeste bezoekers van de website zoeken door zoekopdrachten in te geven (jas jongens maat 152). Je advertentie komt dan eerder bovendrijven bij deze groep potentiële kopers.

De rest van de tekst bij je advertentie bestaat uit:

De beschrijving

Eerlijk duurt het langst, ook op marktplaats. Vermeld dus alle vlekjes, deukjes of andere beschadigingen die je te verkopen artikel wellicht heeft. Missen er onderdelen, wees daar dan ook eerlijk in. Vermeld er eventueel bij waar -en voor welke kosten- het ontbrekende deel is te verkrijgen. Missen er erg veel onderdelen dan kun je er ook voor kiezen het artikel in onderdelen aan te bieden ('aangeboden onderdelen van een [merk] foodprocessor type XX"). Aanprijzen mag natuurlijk altijd: is iets nieuw en in een ongeopende verpakking vermeld dat dan ook!

Maak daarnaast gebruik van de juiste terminologie: bijvoorbeeld brocante bij een oud kastje of spiegel, retro of jaren 70 - maar hou het wel eerlijk! Noem een nagemaakte lamp geen antiek. Geef daarnaast zoveel mogelijk informatie via de beschrijving van je artikel: vermeld bijvoorbeeld de kleur (blauwe vaas), eventueel merk of maker (Leerdam), het materiaal (glas) en de maten (34 centimeter hoog).

Wees creatief in je woordgebruik: maak bijvoorbeeld van minpunten pluspunten. Een beetje humor is ook nooit weg. Een swarovsky beeldje wat in onderdelen uiteen (niet kapot!) is gevallen, zou je kunnen aanprijzen als een swarovsky bouwpakket! Natuurlijk vermeld je er dan in de omschrijving wel eerlijk bij dat het beeldje in onderdelen uiteen is gevallen, maar dat wat glaslijm dit probleem zal oplossen.

Foto's

Foto's zijn onontbeerlijk bij het plaatsen van een succesvolle advertentie: zonder een foto verkoop je niets. Slechts zelden is maar één foto toereikend. Neem foto's van alle kanten van het artikel. Hoe aantrekkelijker de foto's hoe beter. Ook de plek waar je de foto maakt is van invloed: een foto van bijvoorbeeld een mooi kastje in een stoffige garage heeft veel minder uitstraling dan een foto van hetzelfde kastje tegen een mooie (binnen)muur met een bos bloemen erop. In het eerste geval draag je de boodschap uit dat je het kastje niet zoveel waarde toekent dat je het in je eigen huis zou willen hebben en dat kan van invloed zijn op de prijs die een potentiële koper je zal bieden.

Zet daarnaast de kleine beschadigingen of vlekjes -die je eerder in je beschrijving hebt gemeld- op de foto: een potentiële koper kan dan direct beoordelen of hij/zij daarmee kan leven. Leg of hang eventueel bij de laatste foto een meetlat naast het artikel zodat in één oogopslag duidelijk is hoe groot het aangebodene is.

Snel en zeker verkopen

Veel van je ongebruikte, overbodige of niet (meer) geliefde spullen kun je verkopen op marktplaats. Soms kost het echter wat tijd voordat je de juiste koper hebt gevonden. Als je echter iets snel of zeker wilt verkopen moet je bereid zijn wat minder geld te accepteren dan je vraagprijs of wat je van tevoren had gedacht of gehoopt dat je artikel waard zou zijn. Voor de juiste prijs kun je alles verkopen!

Wat niet te verkopen

Zoals de titel van dit artikel aangeeft, kun je (bijna) alles verkopen op marktplaats. Bijna alles, want marktplaats hanteert regels met betrekking tot het aanbieden van artikelen. Naast algemene regels, zoals eerlijk zijn over de aangeboden waar, zijn er ook een aantal specifiekere regels waar je je aan moet houden. Zo bestaat er een lijst met verboden en verdachte objecten en diensten. Hierop staan artikelen (of diensten) die je dus niet mag aanbieden, verkopen of zelfs kopen via deze site. Lees daarom voor het plaatsen van je (eerste) advertentie deze gebruiksregels even goed door. Deze zijn te vinden onder het kopje 'help en info' op de website.
© 2014 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is minimalisme als levensstijl?Wat is minimalisme als levensstijl?Minimalisme, ofwel minimalism, is begonnen als een kunststroming, maar voor velen is het inmiddels een levensstijl. Een…
Wat is minimalisme?Je hoort het weer steeds vaker terugkomen. Is het niet in de kunst dan is het wel in het interieur of de tuin, de televi…
Gevolgen schuldsanering (WSNP)De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) biedt schuldenaars de mogelijkheid op een schuldenvrije toekomst. De s…
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…

Betalen met je vingerafdrukBetalen met je vingerafdrukIn 2008 startte de supermarkt Albert Hein al met een test om te betalen met een vingerafdruk. Omdat dit systeem niet vei…
Advertenties op je website: hoeveel verdien je met AdSense?Met Google AdSense kun je een centje bijverdienen, wanneer je een website hebt. Er worden dan advertenties op jouw site…
Bronnen en referenties
  • www.marktplaats.nl
Dierendokter (46 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.