Hoe kan je de verkoopwaarde van je huis verhogen?

Hoe kan je de verkoopwaarde van je huis verhogen? In tijden dat het moeilijker is om je huis te verkopen is het belangrijk om goed na te denken over wat je zelf kunt doen om de verkoopwaarde van je huis te verhogen. Welke verbouwingen en aanpassingen verdienen zichzelf terug? Wat betekenen onderhoud en isolatie bij de verkoop van je woning en welke kleine maatregelen kan je zelf nemen waardoor je je huis makkelijker kunt verkopen?

Verbouwing van keuken en/of badkamer

Lang niet alle verbouwingen verdienen zichzelf terug. Vaak staan mensen er niet bij stil, maar keukens en badkamers zijn zeer persoonlijk. Een luxe keuken of schitterende badkamer doe je dus voor jezelf. Stijgt de waarde van het huis erdoor dan is dat mooi meegenomen. Er is altijd het risico dat de eventuele nieuwe eigenaar niet zit wachten op een schitterende luxe witte keuken en daar dus ook geen meerwaarde in ziet. Dit geldt ook voor een infrarood sauna of luxe badkamer. Lang niet iedereen wil daarom meer geld betalen voor jouw huis.

Verbouwingen woonoppervlak en woninginhoud

Over het algemeen vermeerderen verbouwingen waardoor het woonoppervlak en de woninginhoud toenemen de waarde van je woning. Denk aan;
  • Een vast trap naar de zolder (in plaats van een vlizotrap)
  • Een dakkapel
  • Een uitbouw. Dit geldt ook als je niet zo’n grote tuin hebt. Woonruimte is meer waard dan grondperceel (tuin)

Appartementen

Voor appartementen kan het lonen om van één grote slaapkamer, twee kleiner slaapkamers te maken. Appartementen worden namelijk verkocht als één-, twee-, drie- of vierkamerappartementen. Een kamer meer kan dan zorgen voor een betere prijs.

Onderhoud en isolatie

Investeren in onderhoud is belangrijk. Niet alleen voor je eigen woongenot, maar ook omdat een goed onderhouden huis beter verkoopt. Veel kopers hebben geen zin om meteen flink te gaan klussen. Daarnaast zijn de financieringsregels zo dat een verbouwing of achterstallig onderhoud door de koper zelf betaald moet worden omdat per 1 januari 2015 maximaal 103 procent van de woningwaarde mag worden geleend. Dit percentage wordt de komende jaren stapsgewijs verlaagd naar 100 procent in 2018.

Ook investeren in isolatiemaatregelen loont. Kopers zijn eerder geïnteresseerd in een huis met dubbel (in plaats van enkel) glas. Als het koud en winderig is merk je dit ook als je in een huis rondloopt. Uiteraard zijn er ook mensen die graag een klushuis kopen, maar dit zie je altijd terug in de prijs.

Vergunningen en afspraken met de buren

Voor sommige verbouwingen heb je een vergunning nodig of toestemming van de buren (denk aan een dakopbouw waarvan de afwerking de kadastergrens overschrijdt). Zorg dat dit allemaal in orde is en bewaar de papieren. Deze zijn belangrijk bij de verkoop van je huis.

Subsidies

Vraag voor verbouwingen altijd meerdere offertes aan, dit kan veel geld schelen. Onderzoek ook de mogelijkheid voor subsidies. Zeker bij investeringen die ervoor zorgen dat een huis energiezuiniger wordt zijn er regelmatig subsidies aan te vragen. Deze maakt de investering een stuk minder hoog en de kans dat je deze terugverdiend groter. Zonnepanelen en dergelijke zal je als je vrij snel daarna verhuisd nooit helemaal terugverdienen. Als het goed is heb je zelf al een deel terugverdiend door middel van een lagere energierekening en je kan de zonnepanelen eventueel meenemen naar een ander huis.

Kleine maatregelen die ervoor zorgen dat je huis beter verkoopt

Uiteraard gaat het om het huis, maar de spullen die er in staan kunnen een enorme invloed uitoefenen op de beleving van het huis. Een goede makelaar weet hier doorheen te prikken, maar uit onderzoek is gebleken dat niet iedereen dit altijd even goed kan. Vandaar dat je steeds vaker foto’s ziet van hoe een huis eruit zou kunnen zien met een andere indeling of andere badkamer. Zelf kun je er met een aantal kleine maatregelen ook voor zorgen dat je huis beter tot zijn recht koopt waardoor je het sneller kunt verkopen. Zorg ervoor dat bij een bezichtiging;
  • Alle overbodige spullen en troep weg zijn. Ga naar de kringloopwinkel, zet het één en ander op marktplaats, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk ruimte creëert. Dit is ook handig met de verhuizing later.
  • Je huis met eventuele tuin of balkon netjes opgeruimd is. Stapels wasgoed, pakken rondslingerende tijdschriften, een vuile vaat op het aanrecht, een trap waar je tussen de spullen door moet manoeuvreren en meer van dit soort ‘hier wordt geleefd momenten’ leiden af van waar het om gaat… jouw huis.
  • Je buurman niet net met een verbouwing bezig is. Enorme herrie verkoopt niet goed. Valt het niet te voorkomen en kunnen deze mensen alleen precies in die week bezichtigen laat de makelaar dan uitleggen wat er aan de hand is en ze meteen uitnodigen voor een eventuele nieuwe bezichtiging.
  • Zorg dat je huis schoon is. Kattenharen die rond dwarrelen, vingerdik stof, het heeft niets met het huis te maken, maar het leidt af en doet eventuele verkoop geen goed.
  • Sluit eventuele loslopende huisdieren in één kamer of nog beter even ergens anders. Mensen die echt bang zijn voor katten en/of honden willen anders maar één ding en dat is wegwezen.
  • Je huis lekker ruikt. Bedenk daarbij dat niet iedereen gecharmeerd is van een sterke parfumlucht. De lucht van appeltaart daarentegen vind eigenlijk iedereen prettig.
  • Stop hele persoonlijke indringende spullen weg. Sommige schilderijen zijn heel persoonlijk en kunnen een stempel op het huis drukken. Heel prettig voor jou, maar misschien minder voor de eventuele toekomstige bewoners. Hang er tijdens de bezichtiging dus even iets anders neer.
  • Uitgesproken kleuren kunnen eventuele kopers afstoten. Als eigenaar kan je nog zo verliefd zijn op je eigen roze keuken, bij verkoop kan deze kleur er net voor zorgen dat eventuele kopers niet eens komen kijken. De muren wit of een andere neutrale kleur verven geven een totaal ander beeld.
  • Zorg dat je tuin goed onderhouden is. Bij een verwilderde tuin vragen kopers zich al snel af hoe de verkoper met (het onderhoud van) het huis omgaat.
  • Een plant of een bloemetje maken een huis soms net af.

De juiste prijs

In een open markt (en dat is de huizenmarkt) is het belangrijk dat je de juiste prijs vraagt. Je kunt nog zo’n geweldig huis hebben dat veel mensen graag zouden willen bezitten, als je vraagprijs te hoog is verkoop je niet. Een huis met de juiste prijs wordt in principe binnen een maand verkocht of heeft dan in ieder geval al de nodige bezichtigingen gehad. Er zijn tijden geweest dat een huis altijd meer waard werd/leek te worden, maar inmiddels is er een kentering. Voor veel is een prijsaanpassing naar beneden niet op te brengen (letterlijk en/of figuurlijk), waardoor het lijkt of je huis onverkoopbaar is. Echter een goede makelaar weet een huis met de juiste prijs altijd te verkopen.

De juiste makelaar

Wees kritisch met het kiezen van je verkoopmakelaar. Een goede makelaar weet wat je voor het huis kan vragen en zal je hierop ook wijzen.

Vastgoedstylist

Soms kan het helpen om een vastgoedstylist in te schakelen om een goed objectief beeld van je eigen woning te krijgen en de eventuele mogelijkheden en belemmeringen bij verkoop.

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent vrije verkoopwaarde?De vrije verkoopwaarde van een huis bepalen is een lastige kwestie. U weet namelijk niet wat een huis gaat opleveren bij…
Huis meer waard maken met een kleine investeringHuis meer waard maken met een kleine investeringEen verouderde keuken of badkamer vervangen is wat betreft de waardevermeerdering geen verstandige investering. Er zijn…
Taxatie woning; de waardebepaling van een huisTaxatie woning; de waardebepaling van een huisAls je een huis gaat kopen of verkopen krijg je te maken met een taxateur die bepaalt hoeveel je woning waard is. Aan de…
Wat is mijn huis nog waard?Op verschillende manieren kunt u de waarde van uw huis proberen te achterhalen. De verkoopwaarde wordt uitsluitend bepaa…

De auto kan goedkoper ofwel op autokosten besparenDe auto kan goedkoper ofwel op autokosten besparenAutorijden is niet goedkoop. Aanschaf, verzekeringen, afschrijving, wegenbelasting, onderhoud en de oplopende benzinepri…
Bronnen en referenties
  • ‘Meer vierkante meters, betere prijs’ door Gonnie Oussoren (Eigen Huis magazine, januari 2014)
  • 'Hoe vind je een goede makelaar' door Sander van der Ploeg (Eigen Huis magazine, oktober 2014)
  • 'Geen onderhoud, geen kijkers' door Sander van der Ploeg (Eigen huis magazine, december 2014)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 04-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.