Maak het de inbreker zo lastig mogelijk om binnen te komen

Maak het de inbreker zo lastig mogelijk om binnen te komen In onze maatschappij zullen er altijd mensen zijn die azen op andermans geld en goederen. Niet iedereen is opgevoed met de juiste ideeën over eigendom en het verschil tussen mijn en dein. U hebt echter hard gewerkt voor uw bezittingen en u wilt uw eigendommen graag zelf houden. Behalve dat voelt het ook niet prettig als u weet dat er vreemden in uw huis geweest zijn. Uw gevoel van veiligheid is dan aangetast en dat vindt u niet zo snel weer terug. Dat betekent tegenwoordig dat u maatregelen moet nemen om het de dieven zo lastig mogelijk te maken, zodat u vooral de gelegenheidsdieven al meteen afschrikt. Ook is het verstandig om er voor te zorgen dat niet iedereen binnen kan kijken en de inhoud van uw woonkamer kan zien.

Er zijn twee soorten inbrekers

Grof gezegd kunt u de groep dieven in twee groepen indelen: gelegenheidsdieven en calculerende dieven. De eerste groep probeert in te breken op plaatsen waar deuren en/of ramen gemakkelijk open te breken zijn en waar zij denken iets van hun waarde te vinden. De tweede groep breekt alleen in op plaatsen waar zij zeker weten dat zij daar veel van waarde vinden. Vaak gaat het daarbij om veel geld, dure verzamelingen of andere, waardevolle sieraden of goederen.

De eerste groep kunt u het lastig maken

Vooral de eerste groep dieven kunt u het moeilijker maken om in te breken. Die inbrekers gaan alleen daar naar binnen waar het gemakkelijk is en waar zij snel weg kunnen komen. Extra sloten op de deuren zijn voor hen een hindernis en als er dan ook nog extra sloten op de ramen zitten en alle ramen dubbel glas hebben, zullen zij zich snel bedenken. Ze gaan het dan liever bij de buren proberen of bij anderen een paar straten verderop. Er zijn gevallen bekend, waar ze bij bijna alle huizen in de straat geprobeerd hebben om in te breken. Dat was te zien aan de beschadigingen van deuren en ramen die ze achterlieten.

Die eerste groep zijn de gelegenheidsinbrekers

Gelegenheidsinbrekers zijn vaak niet de slimste inbrekers. Zij zoeken voor een inbraak vaak een woonwijk uit met huizen van de goede middenmoot. Ze kijken naar moderne uitstraling en vormgeving van huis en interieur. Zo kijken ze naar moderne gordijnen, vensterbank ornamenten, voordeuren, buitenlampen, camera's, enzovoort. Zij onderzoeken of er ergens een raam openstaat, voelen aan deuren en ramen en lukt dat bij het ene huis niet, dan proberen ze het wel bij het volgende.

Niet plannen, maar meteen doen

Deze inbrekers plannen geen inbraak, maar hebben soms plotseling geld nodig, of breken in vanwege een plotselinge inval. Er zijn voorbeelden bekend van straten, waar bijna aan elk huis krassen en verdere beschadigingen aan de achterdeuren en vreemde maten voetstappen in de tuin gevonden werden. Nergens was echt ingebroken en bij een huis hadden ze het zelfs via de bijkeuken tot aan de keukendeur geschopt, maar verder waren ze niet gekomen.

De tweede groep is moeilijker tegen te houden

De groep die zeker weet dat er in een bepaald huis veel van waarde te vinden is, is moeilijker tegen te houden. Ook, omdat zij de inbraak vaak langer van tevoren plannen en voorbereiden. Die groep gaat zorgvuldig te werk. Ze letten op eventuele camera's en houden het huis een tijd van tevoren in de gaten. Ze registreren wanneer de bewoners komen en gaan en beginnen pas aan de inbraak als ze zeker weten dat het gaat lukken.

Vluchtwegen bij huizen

Door alle inbrekers wordt echter vooral gekeken naar snelle vluchtwegen. Inbrekers willen immers snel kunnen vluchten als ze plotseling betrapt zouden worden. Hoekhuizen van straten zijn daarom berucht, omdat daar vaker ingebroken wordt. De inbreker heeft daar de mogelijkheid om snel weg te kunnen en heeft daarbij twee wegen tot zijn beschikking.

Een calculerende inbreker is gehaaider

Calculerende inbrekers hebben hun inbraak van tevoren gepland. Zij hebben dan ook in tegenstelling met gelegenheidsdieven vaak materiaal bij zich om glas te snijden en gaten te boren. Zij hebben van tevoren al een heel traject van observatie van het door hen uitgekozen object achter zich. Vooral de duurdere huizen met de duurdere auto’s op de oprit hebben hun belangstelling, maar ook huizen van jonge, moderne tweeverdieners zijn vaak het doelwit.

Leeghalen tijdens vakantie van de bewoners

Er zijn verhalen bekend van huizen die compleet leeggehaald zijn tijdens de vakantietijd, maar ook van huizen, waar alleen de modernste, technische apparatuur, sieraden, geld en eventuele bankpassen gestolen zijn. Daarbij gaan ze vaak heel brutaal te werk. Ze vertellen nieuwsgierige buren dat de bewoners hun huis laten renoveren tijdens hun vakantie of dat zij een nieuw bankstel gekocht hebben en het oude nu naar de kringloop mag. Ze dienen de meest logische verhalen op, zodat argwanende mensen de interesse verliezen.

Inbrekers kunt u weren

Het weren van gelegenheidsdieven is niet al te moeilijk. Zorg voor goede sloten op deuren. Beveilig openslaande tuindeuren, die met een spanjolet opengaan, met dievenklauwen en een extra haak aan de boven- en onderkant, zodat de deuren niet uit de scharnieren gehaald kunnen worden. Zorg voor een goed slot op het eventuele toiletraampje en beveilig de voordeur aan de binnenkant met een extra ketting of klem. Zorg tevens dat de sloten van voor- en achterdeuren niet uitsteken, maar vlak in het hout of kunststof liggen.

Ramen beveiligen met sloten

Beveilig de ramen met een slot op het handvat. Bij kunststof ramen is dat gangbaar. Maak er een gewoonte van om het raam altijd op slot te hebben als het dicht is en leg het sleuteltje steeds in dezelfde hoek van de vensterbank. Uit het zicht van de inbreker dus. Houten ramen kunnen aan de binnenkant beveiligd worden met een extra haak.

Een inbreker houdt niet van licht

Zorg voor twee lampjes met sensor aan de voor- en achterdeur, die beiden aangaan als er iemand in de buurt komt. Gelegenheidsinbrekers schrikken daar al vaak van. Het levert altijd een hoop lawaai op als ze het lampje buiten werking willen stellen door het kapot te slaan en dat gebeurt dan ook niet gauw. Lawaai alarmeert bewoners en buurtgenoten en daar zit de inbreker niet op te wachten. Dat geldt ook voor het inslaan van ramen met dubbel glas.

Een camera buiten hangen

Er zijn diverse camera's die eventuele inbrekers kunnen filmen, waardoor ze vaak sneller gepakt kunnen worden. Hang de camera op een plaats, waar goed zicht op het pad naar de voordeur is en waar de camera niet al te veel opvalt.

Een inbreker houdt van huizen met open gordijnen

Als ’s avonds in de huizen het licht aangaat is het voor een potentiële inbreker gemakkelijk om te kijken of u iets van zijn gading binnen hebt staan. Een mooie, nieuwe tv is meestal goed te zien en ook laptops, waardevolle schilderijen, enzovoort, zijn gemakkelijk en onopvallend vanuit hun donkere standpunt te bekijken. Zorg daarom dat inbrekers geen idee hebben van wat er in uw huis aanwezig is. Sluit de gordijnen, luxaflex en/of de rolluiken als 's avonds de lampen in huis aangaan.

Let op verdacht rondrijdende auto's in uw wijk

Er zijn verhalen genoeg bekend van inbrekers die ’s avonds, vlak voor het invallen van de duisternis, een aantal malen rondrijden door de betere wijken en daarbij een lijstje maken van woningen waar wat te halen valt. Ze maken zelfs vaak merkjes op de stoep of de trottoirband om aan te geven, in welke huizen iets van waarde te halen valt.

Inbrekers komen graag binnen als u op vakantie bent

Zorg voor lichtbeweging in huis. Zorg dat er ’s avonds een lampje aangaat op de normale tijd dat ook uitgaat als het normale bedtijd is. Eventueel kunt u ook boven tegen bedtijd een lampje laten branden en na een half uurtje weer uit laten gaan. Zorg bovendien dat er iemand is die de planten verzorgt en die tevens de gordijnen sluit, de kranten en reclamefolders wegneemt en op een plaats legt waar men de stapel van buitenaf niet ziet liggen.

Via e-mail en sms niet laten weten waar u bent

Geef daarnaast niet via e-mail en sms aan anderen door dat u op vakantie bent. E-mail is nog steeds niet helemaal veilig en ook de inbrekers worden steeds handiger met het internet. Hebt u een garage met oprit, kijk dan eens rond of er tijdens uw afwezigheid iemand van uw buren zijn of haar auto bij u op de oprit wil zetten. Vaak zijn er volwassen kinderen, waar de auto anders toch maar op straat staat. Die staat dan bij u op de oprit veel veiliger en een gelegenheidsinbreker denkt bovendien dat er iemand in huis is.

Ja/nee sticker plakken

Plak niet alleen in de vakantietijd een ja/nee sticker op de deur. Laat die sticker het hele jaar zitten of laat hem helemaal weg. Inbrekers die regelmatig onopvallend in uw wijk rondrijden, zien het verschil en zullen huizen die vlak voor de vakantieperiode een sticker op de deur krijgen extra in de gaten houden.

Als u extra zekerheid wilt

Informeer bij de politie naar de inbraakbeveiliging. Er zijn teams die kunnen beoordelen hoe veilig uw huis tegen inbraak is. Zij geven eventueel nog tips voor verdere beveiliging. Vaak kunt u met een veiligheidscertificaat ook korting op uw inboedelverzekering krijgen. Het is verstandig om daar eens naar te informeren.

Geen enkel huis is helemaal veilig voor inbraak

U kunt natuurlijk van uw huis een gevangenis maken, maar het is de vraag of u daarmee inbrekers buiten kunt houden. Inbrekers zullen dan uw huis juist extra interessant vinden, want waar zoveel beveiliging op zit, valt vast wat van waarde te halen. Zorg echter dat u zoveel mogelijk hindernissen hebt, waardoor een inbreker veel tijd en moeite moet opbrengen om binnen te kunnen komen. De kans voor tijdige ontdekking door u of uw buren is dan groter.

Goed contact met de buurt maakt meer veiligheid mogelijk

Een goed contact met buren en overburen is altijd een voordeel. U kunt afspreken dat u elkaars huizen in de gaten houdt als er een familie niet thuis mocht zijn. Ziet u verdachte wagens rondrijden, die vaak langzaam langs komen rijden en waarvan de inzittenden grote belangstelling voor de huizen schijnen te hebben, noteer het nummer van de auto en geef het aan de politie door.

Buurtpreventie via What's app

Er zijn al veel buurten die een buurtbeveiliging hebben opgezet via een groep de mobiele telefoon en daarop alleen doorgeven als er vreemde bewegingen in hun wijk zijn. Het is dus geen gespreksgroep, maar alleen een groep die aan de leden van de groep uitsluitend vreemde praktijken doorgeeft. Ook de wijkagent maakt er deel van uit en kan 112 bellen als dat nodig is. Deze soort oplettendheid is prima en zorgt voor extra veiligheid in de wijk.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kunt u de kans op inbrekers verkleinen?Hoe kunt u de kans op inbrekers verkleinen?Het is één van de grootste nachtmerries van ieder mens, een inbreker in uw huis. Hoewel u nooit 100% kunt voorkomen dat…
Tijdens de vakantie slaan inbrekers hun slag in uw huisTijdens de vakantie slaan inbrekers hun slag in uw huisVakantietijd is spitsuur voor inbrekers, ze struinen straten en internet af om te zien of er mensen op vakantie zijn. We…
Eenvoudige maatregelen tegen woninginbraakEenvoudige maatregelen tegen woninginbraakHet zal u maar gebeuren. U komt thuis en ziet dat er bij u is ingebroken. De meeste woninginbraken gebeuren in een wonin…
Voorkomen van inbraak?Voorkomen van inbraak?U moet uw huis zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor inbrekers. In de meeste gevallen kiezen ze in een wijk een huis wa…

WOZ-bezwaar indienen: heeft het nut?WOZ-bezwaar indienen: heeft het nut?Ieder jaar valt de WOZ-waarde beschikking van de gemeente bij u op de deurmat. Het vormt de bepaling van de marktwaarde…
Hoe zoekt u een financieel betrouwbare aannemer?Hoe zoekt u een financieel betrouwbare aannemer?Een financieel betrouwbare aannemer zoeken is lastig, maar noodzakelijk. Als u een aannemer vraagt hoe de zaken gaan, za…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.