Geniet ook van het belastingvoordeel voor durfkapitaal

Geniet ook van het belastingvoordeel voor durfkapitaal Het belastingvoordeel voor groene beleggingen is vrij algemeen bekend, maar apart daarvan was er tot en met het jaar 2012 ook met durfkapitaal en culturele beleggingen extra fiscaal voordeel te halen.

Hoeveel vermogensrendementsheffing moet u betalen?

Als uw vermogen in box 3 boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, moet u over het meerdere 1,2 % vermogensrendementsheffing betalen. Per persoon is er een heffingsvrij vermogen van 21.139 Euro (2012). Afhankelijk van hun inkomen kunnen 65-plussers een hoger vrijgesteld bedrag hebben.

De fiscus kende tot en met het jaar 2012 twee soorten beleggingen, die ieder apart een extra vrijstelling van de vermogensrendementsheffing opleverden. De meest bekende daarvan zijn de maatschappelijke beleggingen, waaronder de groene beleggingen en sociaal-ethische beleggingen vallen. De tweede categorie is veel minder bekend en betreft beleggingen in durfkapitaal en culturele beleggingen.

Wat zijn beleggingen in durfkapitaal en culturele beleggingen?

Het gaat om de volgende drie soorten beleggingen:
  • Directe beleggingen in durfkapitaal: leningen aan startende ondernemers.
  • Indirecte beleggingen in durfkapitaal: leningen aan en beleggingen in bepaalde participatiemaatschappijen.
  • Culturele beleggingen: beleggingen in bepaalde cultuurfondsen (zoals het Triodos Cultuurfonds), die zich bezighouden met projecten in het belang van de Nederlandse podiumkunsten, de Nederlandse film of de Nederlandse musea.

Voor alle drie de categorieën beleggingen gold dat er alleen een fiscaal voordeel was als je je aan de regels van de belastingdienst hield. Voor de directe beleggingen in durfkapitaal betekende het dat zowel de ondernemer als de lening zelf aan een aantal voorwaarden moest voldoen. Deze zijn onder andere te vinden op de website van de belastingdienst. Tevens diende de lening tijdig geregistreerd te worden bij de belastingdienst. Voor de indirecte beleggingen in durfkapitaal en culturele beleggingen was het van belang om na te gaan of het fonds of de belegging voorkomt op het "Overzicht fondsen en beleggingen met belastingvoordeel" van de belastingdienst. Dit overzicht is op hun website te vinden, maar u kunt ook de belastingtelefoon bellen om na te vragen of een fonds of belegging in aanmerking komt voor belastingvoordeel.

Belastingvoordeel met beleggingen in durfkapitaal en culturele beleggingen, tot en met 2012

De overheid gaf een belastingvoordeel om zo het investeren in beginnende ondernemers en in cultuur te bevorderen.

Beleggingen in durfkapitaal en culturele beleggingen hoefden niet aangegeven te worden in box 3 als het totale bedrag hiervan niet boven de 56.420 Euro (2012) per persoon kwam. U bespaarde daarmee (afhankelijk van uw totale vermogen) een vermogensrendementsheffing van 1,2 %.

Bovendien gold voor directe beleggingen in durfkapitaal en culturele beleggingen een heffingskorting van 0,7% (in 2012). U krijgt dan van de fiscus 0,7% uitbetaald van het bedrag dat vrijgesteld is in box 3. Daarmee is het totale belastingvoordeel 1,9%.
Indirecte beleggingen in durfkapitaal kenden geen heffingskorting.
Omdat het belastingvoordeel voor durfkapitaal en culturele beleggingen per 1 januari 2013 geheel vervallen is, is de aangifte over het belastingjaar 2012 de laatste keer dat u kunt profiteren. Het gaat hierbij dan om het bedrag aan deze beleggingen op de peildatum 1 januari 2012.

Vergeet dus niet bij uw belastingaangifte over 2012 om uw eventuele beleggingen in durfkapitaal en culturele beleggingen als zodanig op te geven.

Begrotingsakkoord 2013: belastingvoordeel beleggen in durfkapitaal en culturele beleggingen verdwijnt

Op 25 mei 2012 presenteerde toenmalig minister De Jager van Financiën aan de Tweede Kamer de Voorjaarsnota 2012, waarin het begrotingsakkoord 2013 is opgenomen. Dit begrotingsakkoord is gesloten tussen het demissionaire kabinet en 5 fracties in de Tweede Kamer (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie).
In het begrotingsakkoord 2013 staat: "De heffingskorting voor groen beleggen wordt gehandhaafd op het niveau 2012 (0,7%).
De overige heffingskortingen in box 3 (sociaal ethisch, cultureel en durfkapitaal) en de drie hieraan gerelateerde vrijstellingen worden per 1-1-2013 afgeschaft."

Een en ander betekent dat het belastingvoordeel voor groene beleggingen niet verder afgebouwd wordt naar 1,2 % (zoals eerder besloten), maar gehandhaafd wordt op 1,9 %. Het belastingvoordeel voor beleggen in durfkapitaal en culturele beleggingen (maar ook van sociaal-ethisch beleggen) vervalt echter per 1 januari 2013 helemaal.

Lees verder

© 2012 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Durfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerDurfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerAls startende ondernemer is het vaak moeilijk om de financiering rond te krijgen. Daarom is er voor startende ondernemer…
Belastingvrij beleggenBelastingvrij beleggenBelastingvrij beleggen is beleggen met maximaal fiscaal voordeel. Zo is de koerswinst op uw belegging belastingvrij, maa…
Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Gebruik alle vrijstellingen en aftrekposten in 2019, 2020 en 2021 uit box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting, waarop u…

Beleggen in VenezuelaBeleggen in VenezuelaEr zijn steeds meer beleggers die hun geld investeren in Venezuela. Dit komt omdat zij op zoek zijn gegaan naar alternat…
Is het mogelijk goud te maken?Is het mogelijk goud te maken?Goud maken heeft mensen altijd gefascineerd en gedurende de hele menselijke geschiedenis is dit geprobeerd. In China beg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.