Maak geen dubbele kosten bij beleggen

Maak geen dubbele kosten bij beleggen Vermijd vooral ook dubbele kosten en te hoge transactiekosten als u gaat beleggen in een beleggingsfonds. Wie een optimaal rendement op beleggen wil, weet dat rendement ook sterk afhankelijk is van de kosten van beleggen. Niet alleen de transactiekosten, maar ook de beheerkosten en andere beleggingskosten. Pas op voor dubbele kosten bij beleggen en vooral de verborgen kosten. Het ene beleggingsfonds is het andere niet en dat geldt ook voor de kosten. U kunt zelf online tegen lage kosten beleggen, zonder beheerder.

Beleggen tegen weinig kosten


Tijd is geld, ook bij beleggen, maar let op de kosten van uitbesteden

Tijd is geld. Als u dus niet zo veel tijd hebt om zelf te beleggen en de beleggingsresultaten dagelijks te volgen, ligt het voor de hand dat u hulp inroept. Vele banken en effectenhuizen zijn bereid om u die hulp te bieden. Tegen betaling natuurlijk, want voor niets gaat de zon op. Een fonds heeft grote voordelen. U hoeft niet alles zelf te volgen en regelen en kunt uw beleggingen beter spreiden door te gaan fondsbeleggen.

De vermogensbeheerder belegt voor u

U kunt zonder vermogensbeheerder zelf in een fonds stappen. Maar daar zijn er meer dan 100.000 van. Het voordeel van een fonds is dat qua werk uw bedje gespreid is, want de keuzes worden voor u gemaakt. Een belangrijk nadeel is dat een fonds geen maatpak is. Een vermogensbeheerder, kan na een goed intake gesprek, op papier wel maatwerk leveren. Hij kent uw doelen en risico- en cliëntprofiel of klantenprofiel. En hij kent de markt. Anders wordt het wanneer de vermogensbeheerder uw portefeuille voor een belangrijk deel gaat inrichten met gestructureerde producten. Ook daar zijn er vele van, maar bijna alle hebben ze gemeenschappelijk dat ze voor een particulier tamelijk ondoorgrondelijk zijn en dat de verborgen kosten hoog zijn.

Geen dubbele kosten bij beleggen, geen verborgen kosten

Welke beleggingskosten betaalt u dan zoal? De vermogensbeheerder kost geld en de gestructureerde kosten kosten ook nog eens extra geld. Samen kunnen de verborgen en openlijke kosten jaarlijks oplopen tot zo’n 2 %. Dat wil zeggen dat uw rendement dus zo wie zo 2% lager uitvalt. En dat is zonde, zeker wanneer u het niet wist of wanneer deze extra kosten helemaal niet nodig waren geweest. Er zijn:
  • Instap- en uitstapkosten;
  • Spreadkosten;
  • Beheerkosten;
  • Transactiekosten.

Stel de juiste vragen

Stel daarom als u gebruik wil maken van een vermogensbeheerder, de juiste vragen. Het is evident dat hij u veel zal vragen, want hij moet uw doelen en risicoprofiel goed kennen. Maar minstens zo belangrijk is dat u begrijpt wat de beste man of vrouw aan het doen is. Met opties of turbo’s is vaak goedkoop te bereiken wat sommige gestructureerde dure producten ook beloven. Stel uw vragen dus en vraag uzelf af hoe het met de rendementsdoelstellingen staat en of die bijgesteld gaan worden en hoe. En vooral, krijg duidelijk wat de beheerkosten zijn. Want en de vermogensbeheerder betalen voor zijn werk en nog eens betalen voor de impliciete kosten in de gestructureerde producten, is hopeloos dubbelop. En daar zit de belegger niet op te wachten. Voor een bank of effectenhuis liggen de zaken natuurlijk geheel anders.

Enkele beleggingsfondsen

Enkele bekende fondsen vindt u bij:
  • ABN AMRO;
  • ING;
  • BNP Paribas;
  • Delta Lloyd;
  • Robeco.

Slot pas op voor verborgen kosten

De tijd dat u overgeleverd bent aan de grillen van een fondsbeheerder en daarvoor ook nog eens hoge kosten moet betalen is voorbij. Of u belegt zelf tegen lage kosten bij Binck of Lynx. Of u zoekt een goed beleggingsfonds uit. Vraag van te voren wat u dat gaat kosten, zodat verrassingen uit kunnen blijven. Of beleg zelf eenvoudig, online, passend bij uw beleggersprofiel.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen kan veel beter bij u passen dan actief beleggen. Passief beleggen doet u met beleggen in indexfondsen e…
Goedkoop beleggen - goedkoopste online brokerGoedkoop beleggen - goedkoopste online brokerGoedkoop online beleggen met weinig transactiekosten doet u vooral zelf online en via de goedkoopste broker. Vaak zijn e…
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…

Teak fondsen maken beloftes helaas niet waarTeak fondsen maken beloftes helaas niet waarBeleggen in een teakfonds heeft een grote aaibaarheidsfactor. U kunt naar verluidt beleggen in duurzaam bosbeheer, meewe…
Digitale fondsmanagers beleggen voor u: robotbeleggenDigitale fondsmanagers beleggen voor u: robotbeleggenDigitale fondsmanagers en computers, robotbeleggen, dat is beleggen op de effectenbeurs zoals als een automatische piloo…
Reactie

Henk Folkers, 29-09-2007
Ik vind uw opmerking "Ook daar zijn er vele van, maar bijna alle hebben ze gemeenschappelijk dat ze voor een particulier tamelijk ondoorgrondelijk zijn en dat de verborgen kosten hoog zijn ", te populistisch.

De markt van vermogensbeheerders is een veel transparantere en goedkopere dan die van banken of verzekeraars.
En vele malen goedkoper dan de marketingmachinerie van beleggingsfondsen.
De opmerking "Voor een bank of effectenhuis liggen de zaken natuurlijk geheel anders" is in deze helemaal de plank misslaan. Of u moet bedoelen dat via hen het natuurlijk vele malen duurder ligt en dat zij de veroorzakers van de intransparantie zijn en van de woekerpolissen.

Of je kunt je altijd nog laten verleiden door online brokers met lage tarieven en uiteindelijk veel aan-en verkopen met veel kosten… met als resultaat negatieve rendementen.

Namens een volledig transparante en zeer goedkope vermogensbeheerder TradingPort,

Henk Folkers Reactie infoteur, 05-02-2020
Beste Henk Folkers,

"Ook daar zijn er vele van" slaat op de gestructureerde producten en niet op de vermogensbeheerder. Kennelijk leest u het niet juist. Bij uw interpretatie van de tekst had er moeten staan vermogensbeheerderS, met een s dus.

Dit stukje tekst is dus in geen enkel opzicht een negatief stukje over vermogensbeheerders als u zelf blijkbaar bent. Jammer en onnodig dat u dit als aanval ziet. Jammer ook dat u dit onafhankelijke stuk dat particulieren van dienst kan zijn, niet naar waarde kunt schatten.

Uw opmerkingen over woekerpolissen kan ik eveneens niet plaatsen. Ook die opmerkingen zijn volledig voor uw rekening.

Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.