De beste belegging

De beste belegging Wat is voor u de beste belegging is, hoeft dat niet voor een ander te zijn. Het is maatwerk, wat past er bij u? U kunt in veel zaken beleggen, maar waar kunt u dan het beste voor kiezen? Wellicht geen aandelen als belegging, maar een specifiek beleggingsproduct met hoog rendement en weinig risico. Ga altijd vooraf na of een beleggingsproduct of spaarproduct is wat u wilt, of het gevraagde rendement kan geven en wat het risico is. Beleggingstips dus, met een korte leidraad voor wie een passend beleggingsproduct zoekt. Wat is uw beleggingsprofiel en wat zijn dus de beleggingen die het beste bij uw passen. Neemt u veel risico of juist niet. Allemaal belangrijk voor succesvol beleggen.

Banken zijn creatief met beleggen

Banken zijn zeer creatief in het bedenken van allerlei nieuwe producten, vormgegeven in mooie glossy brochures. Er zijn alleen al meer dan 10.000 beleggingsfondsen, waarin u kunt beleggen en ontelbare andere financiële producten. Hebt u iets te besteden, dan bent u snel populair bij de aanbieders van financiële producten. Beleggen is geen kunst, verstandig beleggen wel. Dat doet u door de juiste vragen te stellen.

Wat wilt u met uw geld bereiken?

Dat is toch de eerste vraag die u zich stellen moet. Met welk doel wilt u investeren? Wanneer moet dit doel zijn bereikt? Wat is uw risico profiel? Jagen op snelle winst en dus hoge rendementen met veel risico, is toch duidelijk wat anders dan vermogen opbouwen om bijvoorbeeld een hypotheek af te lossen. Kies de producten die bij uw doelen passen. Beleggen in een product omdat dat goed oogt, is onverstandig.

Hoeveel geld is er vrij beschikbaar?

Geld beleggen met tijdshorizon betekent dat uw geld niet direct weer beschikbaar is. Of het moet zijn tegen hoge kosten, boetes en met onvoldoende rendement. Natuurlijk zijn door de marketingmachines sommige producten bijna onweerstaanbaar, maar van impulsaankopen bij beleggen zijn tot nog toe nog maar weinig beleggers rijker geworden. Voor de banken is het natuurlijk vaak wel raak.

Waarin stopt u uw geld, wat is de beste belegging?

Klinkende namen passeren er vaak de revue. Maar voor u is van belang hoe hoog het verwachte rendement is en hoeveel risico u daarbij loopt. Is dat rendement geheel of gedeeltelijk gegarandeerd en is er een mogelijke verplichting tot bijbetalen? Waar is bovendien dat rendement op gebaseerd? Vaak ziet u mooie rendementsgrafieken uit het verleden die zijn gebaseerd op top maanden en topjaren. Een maand meer of minder kan al veel schelen. Let daar op.

Wat is het risico en risicospreiding?

Stel u de volgende vragen:
  • Gaat het om beleggingen met deels geleend geld en dus een groter risico?
  • Is er sprake van een goede spreiding, en hoe risicovol is de sector waarin belegd gaat worden?
  • Hoe is uw houding ten aanzien van risico’s?
  • Slaapt u nog wel goed als het eens mis gaat?
  • Hoe zorg ik voor risico spreiding?

Wat zijn de kosten van beleggen?

Brochures blinken vaak niet uit in het tonen van de kosten. De directe kosten en de verborgen kosten. Bekijk dus goed wat de jaarlijks terugkerende kosten zijn, de eenmalige kosten en de transactiekosten. Let goed op de verborgen kosten. Bij de uitgifte van nieuwe certificaten van aandelen wordt door banken vaak een verschil aangebracht tussen de uitgifteprijs van het certificaat en de nominale waarde. Dit verschil gaat ten koste van uw rendement. Er zijn ook obligaties op de markt die een hoge rente bieden, maar boven pari worden verkocht, met daar bovenop nog eens hoge inschrijvingskosten. Ook dit vermindert het rendement. Soms zijn er ook boetes, wanneer u van het product af wil.

Slot geld lenen

Tot slot geldt dat als u product niet begrijpt, u ook niet in dat product moet stappen. Geloof niemand op zijn blauwe ogen en vergelijk verschillende producten goed. Zoek op internet en vraag advies. Een goede checklist succesvol beleggen kan u dan ook veel ellende besparen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen voor beginners: risicospreiding is wat teltBeleggen voor beginners: risicospreiding is wat teltAan elke belegging kleven risico's. Wat vooral telt bij beleggen is voldoende risicospreiding van je beleggingen. De uit…
Liever Sparen of Beleggen?Liever Sparen of Beleggen?Als de rente laag is, levert sparen qua rente niet zoveel op. Ondanks een gevulde spaarrekening groeit je vermogen dan n…
Beleggen in goud, zilver en platina bij ABN AMROTijdens de kredietcrisis zijn de prijzen van edele metalen zoals goud, zilver en platina hard gestegen omdat veel belegg…
Beleggen in aandelen, obligaties of goudBeleggen in aandelen, obligaties of goudWie wil beleggen kan kiezen uit diverse beleggingsvormen. Beleggen kan in aandelen, obligaties, rentedragende belegginge…

Ervaren belegger maakt ook grote foutenErvaren belegger maakt ook grote foutenBeleggen op de effectenbeurs is niet zonder risico. Ook ervaren beleggers en handelaren maken grote fouten. Er zijn een…
Als particulier beleggen in ABN AMROAls particulier beleggen in ABN AMROABN AMRO ging eind 2015 naar de beurs, voor een deel althans. Ook u als particulier kunt in ABN AMRO beleggen. Het aande…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.