InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Beleggen: beleggingsbeleid en -mentaliteit

Beleggen: beleggingsbeleid en -mentaliteit

Beleggen: beleggingsbeleid en -mentaliteit Hoe dien je aandelen, obligaties en opties eigenlijk te gebruiken? Hieronder vind je enkele richtlijnen. Ik kijk hierbij naar het portefeuillebeheer, beleggingsstrategie en beleggingsmentaliteit.

Portefeuillebeheer

Een hoog rendement is inherent aan een hoog risico. Het gaat dus om het zoeken naar een betere verhouding. Dit kan door je af te vragen:
 1. welk risico wil ik nemen: bepaal keuze aandelen, opties of obligaties. Bij gering verliesrisico is een combinatie het beste.
 2. welk rendement wil ik behalen:
  • rendement boven de marktrente dan aandelen/opties.
  • rendement gelijk aan de marktrente dan obligaties.
  • opties bieden het hoogste rendement.

Beleggingsstrategie

Op basis van risicoverhouding en rendementseisen zoek je een beleggingsvorm. Je accepteert de risico's en probeert met de beschikbare kennis, informatie en tijd, de beleggingsvorm te optimaliseren.

Dynamisch beleggen:

Het doel is om het beursgemiddelde te evenaren. Een aantal voorbeelden:
 1. Belegging van aandelen over een groot aantal verschillende internationale aandelen spreiden om zo wereldwijd beursgemiddelde te behalen.
 2. Aanpassen portefeuille om in de beter bedrijfstakken of fondsen of beursen vertegenwoordigd te zijn.
 3. Proberen te profiteren van onder- en overgewaardeerde opties.

Tactisch beleggen:

Doel is om een beter resultaat te behalen dan het beursgemiddelde door middel van grondige analyse. Het resultaat is dus afhankelijk van de kwaliteit en de frequentie van je analyses.

Uitvoeren beleggingsbeleid

Je dient hierbij over het volgende te beschikken:
 1. goede kennis van beleggingsvormen
 2. voldoende informatie om je analyses te maken, zoals de economie, bedrijfsontwikkeling, koersontwikkeling en optiepremies.
 3. voldoende hulpmiddelen zoals computerprogramma's
 4. veel tijd
 5. goede beleggingsmentaliteit.

Een aantal regels inzake beleggingsmentaliteit

Zaak is om rationeel te denken, niet emotioneel.
Dit kan door:
 • een methode te kiezen.
 • consequent vasthouden aan de gekozen methode.
 • vastberaden zijn om geen grote verliezen te accepteren en om grote winsten te behalen.

Wanneer je nog geen ervaring hebt in beleggen is het verstandig eerst droog te zwemmen (op papier beleggen). Zo kan je een systeem ontwikkelen. Pas nadat je overtuigd bent van succes kan je aan het 'grote' werk beginnen.

Lees verder

© 2007 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: waarin kan men beleggen?Beleggen: waarin kan men beleggen?Beleggen kan op vele manieren. Bijvoorbeeld in spaarbiljetten, het vastzetten van geld in deposito's, in onroerend goed,…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Beleggingen – beleggen in optiesBeleggingen – beleggen in optiesBeleggen komt op veel verschillende manieren voor. Zo kun je beleggen in aandelen en obligaties, maar ook in een beleggi…
Gokken op de beursGokken op de beursNaast het beleggen in aandelen kunt u bijvoorbeeld ook beleggen in onroerend goed, buitenlandse valuta en obligaties. He…
Obligaties geven meer historisch rendement dan aandelenObligaties geven meer historisch rendement dan aandelenHet zijn bange tijden voor beleggers in aandelen. In slechts enkele maanden is de index van de AEX teruggelopen van zo’n…

Reageer op het artikel "Beleggen: beleggingsbeleid en -mentaliteit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 25-07-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beleggen
Schrijf mee!