Beleggen in Hong Kong

Beleggen in Hong Kong De beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijven. De Chinese stadstaat maakt al jaren een stabiele economische groei door. Hong Kong heeft een eigen munt, de Hong Kong Dollar. Deze beweegt vrij ten opzichte van de euro. Dat brengt risico's met zich mee, maar ook mogelijkheden. Nederlandse beleggers kunnen rechtstreeks via hun eigen bank beleggen op de beurs van Hong Kong. Er is een toenemende aandacht van westerse beleggers om te beleggen in Hong Kon. De Chinese stadstaat is een van de duurste steden ter wereld. Dat geldt niet per se voor de beurs van Hong Kong. Toch is het rendement op de aandelen die aan de beurs van Hong Kong wordt verhandeld relatief goed. De jaarlijkse stijging van de index richt rond de 6 procent. Dat is ongeveer op hetzelfde niveau als de andere Chinese beurzen in Shanghai en Shenzen. De waardering van de individuele fondsen ligt soms ver uit elkaar zodat er met goed zoeken soms ook nog relatief goedkope fondsen te vinden zijn waar het rendement nog een stuk hoger op ligt.

Waarom beleggen op de beurs van Hong Kong?

De belangrijkste reden om echter te beleggen op de beurs van Hong Kong is de stabiele positie van de havenstad. Hong Kong heeft een stabiele economie en is een internationaal zakencentrum. Daardoor is het minder gevoelig voor incidenten en de grillen van de economie. De jaarlijkse economische groei wordt door het IMF geschikt op 5,5 procent. De jaarlijkse inflatie licht op ongeveer 2 procent. Daardoor loopt de plaatselijke economie ook geen kans op oververhitting. De aanwezigheid van de vele grote multinationals lijkt ook het risico van een plotselinge politieke verandering uit te sluiten. China zal voorzichtig zijn met Hong Kong sinds ze het bewind weer van de Britten heeft overgenomen. Als er onrust in Hong Kong is zal dat ook de Chinese economische groei belemmeren.

De koers van de Hong Kong Dollar

Hong Kong heeft overigens wel een nadeel ten opzichte van China. Dat is de munteenheid. Hong Kong heeft een eigen munteenheid, namelijk de Hong Kong Dollar. Deze beweegt vrij ten opzichte van de euro. De koers van de Chinese Yuan wordt juist kunstmatig laag gehouden door de Chinese overheid om buitenlandse investeerders en opkopers aan te trekken. Een groot deel van de Chinese economie drijft op de export. Het risico van de Hong Kong Dollar is dus dat deze plotseling in waarde toeneemt, waardoor Hong Kong minder aantrekkelijk wordt voor westerse beleggers. Veel zorgen hoefden westerse beleggers zich daar echter tot nu toe niet over te maken. In het voorjaar van 2011 bereikte de koers van de Hong Kong Dollar een dieptepunt ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. Dat maakt het land dus extra aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers.

Beursnotering in Hong Kong

Veel Chinese bedrijven kiezen ook voor een beursnotering op de beurs van Hong Kong. Dat is juist om aantrekkelijker te zijn voor buitenlandse investeerders. Deze mogen namelijk rechtstreeks beleggen op de beurs van Hong Kong en niet op andere Chinese beurzen. Het is wachten op het moment dat het eerste Nederlandse bedrijf een beursnotering krijgt in Hong Kong. Vooral voor landen die hun omzet uit Hong Kong, China en andere delen van Azië halen kan dat aantrekkelijk zijn.

Beleggen in Hong Kong

Nederlandse beleggers kunnen via hun eigen bank, zoals de ING Bank, ABN-Amro en Rabobank, direct beleggen op de beurs van Hong Kong. De enige voorwaarde daarvoor is dat ze een beleggersrekening hebben.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
Beleggen in China met het Hof Hoorneman China Value FundBeleggen in China met het Hof Hoorneman China Value FundHet Hof Hoorneman China Value Fund is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in bedrijven uit China, Hong Kong en Mac…
Kleding: Het merk EspritKleding: Het merk EspritEsprit is een kledingmerk dat de laatste jaren erg aan bekendheid heeft gewonnen. In Nederland is het één van de best ve…
Hongkong, een geschikte stop-over bestemmingHongkong, een geschikte stop-over bestemmingHongkong is onderdeel van de Volksrepubliek China. Het grootste gedeelte van het land is een schiereiland, grenzend aan…

Beleggen in goud, een goudmijn?Beleggen in goud, een goudmijn?Goud, je kunt geen krant of tijdschrift open slaan of er wordt wel geadverteerd door goudinkopers die met alle plezier j…
Aandelen converteren zonder statutenwijzigingConverteren van aandelen is het omzetten van een aandeel in een ander soort aandeel. Deze omzetting geschied voornamelij…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.