Liquiditeitsratio’s - fundamentele analyse

In een eerder artikel zijn de solvabiliteitsratio en rentabiliteitsratio aan de orde gekomen. In dit artikel zullen een aantal liquiditeitsratio’s aan de orde komen. Het doel van de ratio’s is uiteindelijk het beoordelen of een onderneming goed rendeert en het dus waard is om in te beleggen.

Liquiditeitsratio’s - fundamentele analyse

In een eerder artikel zijn de solvabiliteitsratio en rentabiliteitsratio aan de orde gekomen. In dit artikel zullen een aantal liquiditeitsratio’s aan de orde komen. Het doel van de ratio’s is uiteindelijk het beoordelen of een onderneming goed rendeert en het dus waard is om in te beleggen.

Voldoen aan verplichtingen

Iedere onderneming heeft verplichtingen waaraan voldaan moet worden. De vraag als belegger is of de onderneming ook in staat is om aan de verplichtingen te voldoen. Is dit niet het geval, dan zal de onderneming vroeg of laat in de problemen gaan komen. Uiteindelijk kan een onderneming dan failliet gaan.

Let erop bij je beoordelingen dat alle cijfers van een balans een momentopname zijn. Gedurende het jaar kan veel veranderen, waardoor het er geheel anders komt uit te zien. Vergelijk daarom altijd meerdere jaren en blijf de onderneming kritisch volgen.

Liquiditeit

De hoeveelheid geld zegt iets over de mogelijkheid van de onderneming om haar kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen. Er is geen ratio voor, maar het is slim om te kijken hoeveel liquide middelen er zijn.

Als de onderneming veel kortlopende verplichtingen heeft, dan dient de onderneming deze op een of andere wijze te kunnen voldoen. Als er weinig liquide middelen zijn, moet het geld ergens anders vandaan komen. In dat geval is het de vraag of er veel kort opeisbare vorderingen of veel debiteuren zijn. Het werkkapitaal van de onderneming is dan belangrijk.

Werkkapitaal

Het werkkapitaal geeft aan wat een onderneming op kort termijn beschikbaar moet hebben aan financiële middelen om de kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen.

Formule:
Netto Werkkapitaal = Vlottende activa -/- Vlottende Passiva

De vlottende activa bestaan uit de voorraden, de debiteuren, de kortlopende vorderingen en de liquide middelen.

De vlottende passiva bestaan uit de kortlopende schulden.

Een klein netto werkkapitaal houdt in dat de onderneming op kort termijn potentieel problemen krijgt om de direct opeisbare verplichtingen te voldoen. Een zeer groot netto werkkapitaal kan echter weer inhouden dat de onderneming inefficiënt gefinancierd is. Als er veel langlopende schulden zijn, dan moet de onderneming veel rente betalen.

Current ratio

De current ratio zegt iets over de verhouding vlottende activa staat tot vlottende passiva. Anders gezegd, kunnen de verschaffers van kortlopend vreemd vermogen op kort termijn afgelost worden door de onderneming.

Formule:
Current ratio = Vlottende Activa / Vlottende Passiva

Een ratio tussen de 1 en 1,5 staat gelijk aan een financieel gezonde onderneming. De onderneming is in staat op kort termijn haar betalingsverplichtingen te voldoen.

Quick ratio

De quick ratio zegt gelijk aan de current ratio iets over de verhouding tussen vlottende activa en de vlottende passiva. Alleen bij de quick ratio dien je de voorraden te elimineren uit de formule. De reden daarvoor is dat je niet kunt bepalen of de voorraad courant genoeg is om als dekking te dienen voor de korte termijn verplichtingen van de onderneming. In de quick ratio is dit risico geëlimineerd.

Formule:
Quick ratio = (Vlottende Activa -/- Voorraad) / Vlottende Passiva

Bij een uitkomst van 1 of meer kan de onderneming haar financiers van kortlopend vreemd vermogen betalen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
LiquiditeitsbalansHet is voor een bedrijf zeer belangrijk om de financiën duidelijk in kaart te kunnen brengen. De liquiditeitsbalans zal…
Liquiditeit- solvabiliteit- rentabiliteit en activiteitratioLiquiditeit- solvabiliteit- rentabiliteit en activiteitratioEen samenvattend artikel over alle ratio's die gebruikt worden bij het beoordelen van jaarrekeningen. Een handig en bekn…
Financiele ratio: de Quick RatioFinanciele ratio: de Quick RatioFinanciële ratio kunnen inzicht geven in de financiële situatie van een bedrijf. De ratio kunnen inzicht geven in de liq…
Kengetallen van een ondernemingMet de kengetallen kun je nagaan of een bedrijf wel gezond is. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorb…
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…
Bronnen en referenties
  • Bedrijfseconomie, mr. drs. W.A. Tijhaar, Wolters Noordhoff.
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.