Beleggen in aandelen, obligaties of goud

Beleggen in aandelen, obligaties of goud Wie wil beleggen kan kiezen uit diverse beleggingsvormen. Beleggen kan in aandelen, obligaties, rentedragende beleggingen, spaarrekeningen en deposito's, goud, onroerend goed en valuta's. Beleggen betekent eerst een beleggingsvorm kiezen. Om van de ins en outs van beleggen op de hoogte te zijn is dan handig.

Beleggen in aandelen

Je kunt beleggen in aandelen: dan heb je een aandeel of meerdere aandelen in een onderneming. Aandelen zijn eigendomsbewijzen die een onderneming verkoopt aan derden. Voor weinig geld zijn er interessante aandelen te koop, dus beleggen in aandelen is een leuke optie voor de belegger. Aandelen kopen is een appel voor de dorst, mits je het goed doet. Het kopen van een aandeel is simpel en kan met een telefoontje naar de bank geregeld zijn. Bij het hebben van een aandeel ben je in principe mede-eigenaar van een onderneming. Behalve aandelen via de bank regelen kun je ze via een commissionair regelen. Aandelen worden op de effectenbeurs verhandeld. Iedereen die iets met vermogen en aandelen te maken heeft komt daar: commissionairs, handelaars, vertegenwoordigers van banken en effectenhuizen. Allemaal gaan ze waardepapieren -aandelen- verhandelen. De prijs van een aandeel is afhankelijk van de gewildheid van het aandeel, en het aantal kopers. De prijs daalt naarmate er veel kopers voor aandelen zijn.

Rentedragende beleggingen

Een vorm van beleggen is de rentedragende belegging. Geld is het beste ruilmiddel. Maar ook andere middelen zoals producten en diensten zijn geschikt als ruilmiddel. Zo is goud bekend voor zijn handelswaarde. Wanneer de belegger bij belegging in aandelen een vergoeding krijgt, een dividend. Wanneer een belegger belegt in andere zaken krijgt de belegger rente. Rente uit een belegging krijg je door een spaarrekening te hebben bijvoorbeeld, dit is een rentedragende belegging.

Obligaties

Wanneer je als belegger wat meer vermogen hebt zijn obligaties beleggingen op basis van rentevergoedingen. Obligaties zijn waardepapieren, schuldbewijzen die door staat en onderneming worden uitgegeven om vermogen te verwerven. Er zijn beursgenoteerde en nietbeursgenoteerde obligaties. Er wordt een lening aan bedrijf of staat verstrekt en hier tegenover staan obligaties (schuldbewijzen). De verstrekte leningen vallen onder vreemd vermogen.

Spaarrekening

Bekendste vorm van beleggen is de spaarrekening. Natuurlijk beleg je je geld op de spaarrekening die de hoogste rente biedt. Kortlopende spaarrekeningen zonder boetebepalingen zijn het meest aantrekkelijk. Een spaarrekening is aan te raden voor beleggers, wanneer zij niet langer dan drie jaar hun geld willen wegzetten zonder risico te lopen. Inleg wordt onaangetast weer terugontvangen.

Deposito

De vergoeding die je krijgt wanneer je je geld op een spaarrekening is betrekkelijk laag. Om een hogere rente te krijgen kun je bij de bank je geld op een depositorekening zetten. Van een depositorekening kan je niet op elk gewenst moment geld opnemen. Je laat je geld staan voor een van te voren afgesproken termijn. Voor banken is dit voordelig omdat het ze de tijd geeft extra rente te kweken. Voor de belegger is dit aantrekkelijk vanwege de hogere rente dan bij een spaarrekening. Er is de mogelijkheid om een depositorekening te openen in vreemd geld, wat een hogere rente kan opleveren.

Beleggen in edele metalen

Met goud wordt al gehandeld bijna zolang de mensheid bestaat. Goud is aantrekkelijk vanwege de duurzaamheid, herkenbaarheid e het is makkelijk te transporteren. Kortetermijnfluctuaties in voorraad zijn beperkt vanwege de hoge productiekosten. De hoge productiekosten maken het moeilijk om goudvoorraad te manipuleren. Goud is een veilige belegging, maar onderhevig aan vraag en aanbod: dit bepaalt de prijs. Goud geeft geen inkomen en geen rente en is vooral aantrekkelijk als materieel bezit in gevaar dreigt te komen (politieke onrust, kredietcrisis). Handel in goud is gevrijwaard van omzetbelasting.

Onroerend goed

Onroerend goed of vastgoed is een belangrijk beleggingsobject. Om te beleggen in onroerend goed zoals huizen, kantoren en grond is hulp van een deskundige noodzakelijk vanwege de technische zaken die hierbij komen kijken. Wanneer men belegt in onroerend goed of vastgoed is de kwaliteit van het object belangrijk, de eventuele verkoopwaarde, ligging, belastingen, onderhoudslasten, eventuele huuropbrengst, bouwtechnische zaken en bestemmingsplan.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Beleggingen – beleggen in onroerend goedBeleggingen – beleggen in onroerend goedOnroerend goed is de algemene benaming die wordt gegeven aan goederen die verbonden zijn aan de grond – niet te roeren,…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Beleggingsvormen toegelichtBeleggingsvormen toegelichtBeleggen is risico lopen. Er zijn verschillende beleggingsvormen die een groot of klein risico met zich meebrengen. Bij…

Beleggingsvormen: aandelenBeleggingsvormen: aandelenEr zijn veschillende beleggingsvormen. Eén vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs…
Beurspagina in krant: uitlegBeurspagina in krant: uitlegDe beurspagina in de krant is voor de leek niets meer dan abracadabra. Voor een beginnende belegger is het handig om eni…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.