Veilig beleggen op de beurs: doelbeleggen

Veilig beleggen op de beurs: doelbeleggen U wilt veilig beleggen en rendement zonder al te veel risico? Kies ook voor veilig beleggen op de beurs door beschermd te beleggen, doelbeleggen, risico spreiding of garantie beleggen. Zorg voor een garantie en leer om gespreid te beleggen. Zo neemt u geen onnodig risico en kunt u uw belegging beschermen tegen te grote koersdalingen op de beurs. Combineer veilig beleggen en garantie beleggen eenvoudig met een groot rendement.

INHOUD


Garantie op de beleggingsresultaten bij het beleggen

Op de beurs worden nooit garanties gegeven. U loopt altijd een risico als u aandelen koopt en niet beschermt. Zeker als de beurzen onzeker zijn worden ook beleggers nerveus. Verlies leiden wil immers niemand. Maar u kunt wel een garantie inbouwen. Garantie beleggen kan bijvoorbeeld met meerdere fondsen, klikfondsen, Target Click Funds of certificaten. U kunt daarbij kiezen uit:
  • Verschillen in de looptijd;
  • De garantie die wordt geboden;
  • Een spread met het minimale en maximale rendement.

Het klikfonds Robeco NonStop Click Euroland is hiervan een voorbeeld. De garantie bedraagt 90%. Een Target Click Fund garandeert een bepaalde eindwaarde. Maar er zijn nog meerdere manieren om met garantie te beleggen.

Veilig beleggen en het veiligst beleggen

Veilig beleggen is beschermd beleggen. U zorgt dat u geen onnodig risico op de beurs loopt en binnen uw risicoprofiel blijft, maar een fors rendement haalt zonder geld te verliezen. U verzekert uw belegging door een achtervang tegen een dalende beurs Daar zijn vele manieren voor. De bekendste instrumenten om veiliger te beleggen zijn:
  • De opties;
  • Trackers;
  • De turbo’s;
  • De ING Sprinter;
  • Warrants;
  • Futures.

U kunt als vangnet voor koersdalingen een put-optie kopen die u het recht geeft om aandelen tegen een bepaalde koers te verkopen. Dat recht kost u geld, maar geeft rust en bescherming. Wacht er niet te lang mee als u koersdalingen ziet aankomen. Hoe nerveuzer de beurs is hoe duurder ook de premie die u voor een putoptie moet betalen.

Een kompas voor de veiligste beleggingen en doelbeleggen

Het beste stelt u bij uw beleggingen een bepaald doel voor ogen met een looptijd waarbinnen u dat doel wilt halen. Wie een korte looptermijn heeft en binnen een paar jaar zijn kapitaal wil verdubbelen zonder maandelijks meer geld in te leggen, zal veel risico moeten nemen en misschien wel meer dan binnen zijn risicoprofiel past. Bij doelbeleggen bekijkt u wat een redelijke termijn is om een doel te halen met daarbij niet al te veel risico. Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer bijvoorbeeld heeft hiervoor een doelmeter ontworpen. Deze doelmeter is uw kompas om veilig te beleggen binnen uw vooraf gestelde doel. Ook als de beurs eens tegenvalt hoeft dat niet heel erg te zijn voor uw doelen. U kunt via de doelmeter zien of u wat moet bijstorten en hoeveel, of dat een kleine bijstelling van de tijdshorizon voldoende is. Maar de beurs kan op enig moment ook weer strek verbeteren, wat of een hoger dan het beoogde rendement zal betekenen of een bijstelling van inleg en de doelhorizon. Deze manier van beleggen geeft rust.

Beleggen en het risico van beleggingen

Niet elke manier van beleggen betekent ook evenveel risico:

1. Beleggen in aandelen

Direct beleggen in aandelen zonder achtervang met andere beleggingsinstrumenten betekent dat elke koersdaling een verlies betekent en elke koerswinst winst. Een aandeel is meestal niet meer dan een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een onderneming. Soms koopt u hiermee ook een stemrecht voor de aandeelhoudersvergadering.

2. Obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs van onderneming of overheid met een met een vaste looptijd. Afhankelijk van de soort obligatie ontvangt u een vaste rent een na afloop van de looptijd de waarde a pari, het bedrag waarvoor de obligatie is uitgegeven.

3. Tracker

Beleggen in trackers of Etf's, ook wel Exchange Traded Fund ETF genoemd, is in opkomst door zijn lage en transparante kosten. Een tracker is een indexvolger en heeft dan exact dezelfde waarde en weging als de index die wordt gevolgd.

4. Beleggen in een beleggingsfonds, beleggen in grondstoffen

Er zijn vele soorten beleggingsfondsen. Het gaar om een collectief verzameld vermogen dat, afhankelijk van het fonds wordt belegd in aandelen of obligaties dan wel een mix daarvan. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsbeheerder die voor zijn werkzaamheden een vergoeding krijgt. U kunt ook beleggen in grondstoffen, maar daar zitten nogal wat risico's aan vast. Bepaal dus vooraf goed voor welk deel van uw investering u ook in grondstoffen wilt beleggen.

5. ING sprinters, turbo’s en speeders

De ING sprinters, de turbo’s en speeders geven de mogelijkheid om veel geld te verdienen met koersbewegingen. Dat kan risicovol zijn, maar ze kunnen uw portefeuille juist ook beschermen. Bekijk de voordelen turbo's als belegging.

6. Warrants en opties

Warrants geven u het recht om gedurende de looptijd van de warrant bepaalde effecten tegen een bepaalde koers te kopen. Er zijn zowel call warrants als put warrants. Opties lijken hier veel op.

7. Gestructureerde beleggingsproducten

Structured products zijn samengesteld en soms ingewikkelde producten waarin allerlei beleggingsinstrumenten worden gecombineerd.

8. Gespreid beleggen

Bij gespreid beleggen doet u niet een eenmalige aankoop, maar koop u in de loop der tijd steeds bij. Zo koopt u in feite aandelen tegen een gemiddelde koers van de afgelopen tijd. In plaats van eenmalig 10.000 aandelen te kopen tegen een koers van 50 euro koopt u bijvoorbeeld 4 maal 2.500 aandelen. De koers kan in die periode ook lager zijn dan de 50 euro, waardoor uw gemiddelde prijs lager is. Koopt u te snel achter elkaar in een periode dat de koersen stijgen, dan bent u duurder uit. U moet dus wel goed in de tijd spreiden, want meestal gaan koersen op en neer en kunt u dus ook met de koersdalingen uw voordeel doen bij uw aankopen en beleggingen. Gespreid beleggen is beleggen met risicospreiding.

Gaan voor maximaal rendement

Maar al deze vormen van beleggen zijn voor professionals dan wel personen die precies weten hoe deze instrumenten werken. Bovendien moet u dan veel tijd hebben om het wel en wee van de beurs te kunnen volgen. Al de hiervoor genoemde beschermingsconstructies kunnen namelijk als het verkeerd uitvalt en u niet tijdig ingrijpt, ook tot flinke verliezen leiden. U opent bijvoorbeeld een beleggingsrekening en geeft aan hoeveel risico u wilt lopen. U belegt tussen de marges die u van te voren aangeeft in de beursindex AEX en deze belegging hoeft u verder niet meer te volgen. Na een jaar weet u hoeveel de opbrengst van uw belegging is geworden. Dat lijkt misschien lang, maar vele mensen zijn een stuk armer geworden door juist veel transacties te doen en op de verkeerde momenten te kopen dan te verkopen. U loopt dat risico hier niet. U weet wat uw maximale en wat u minimaal rendement zal zijn. De kosten zijn volstrekt transparant, zodat u niet achteraf met allerlei kosten wordt geconfronteerd die van het geboekte rendement afgaan. Neen, dit is eenvoudig beleggen met veelal een uitstekend resultaat.

Hoe ga ik beleggen op de beurs?

Voor welke variant van beleggen u kiest hangt af van het risico dat u aanvaardbaar is. U kunt bij de ene pot met geld voor een andere strategie kiezen dan voor de rest van uw vermogen. Er zijn vier varianten waaruit u kunt kiezen. De meest veilige variant is een soort van spaarvariant waarbij u zeker bent van een bepaald rendement. U krijgt dan zeker 2,5% en dat is vergelijkbaar met een goede spaarrekening. Als u meer risico wilt lopen en een beter resultaat wilt hebben kunt u 25% winst maken. Maar let ook op bij deze variant, want u kunt ook een negatief resultaat krijgen. Doe dat met een deel van het vermogen en niet met uw hele inzet. Spreid uw beleggingen bijvoorbeeld over meerdere varianten. Spreiding geeft u de grootste kans op het beste resultaat.

Belegging stoppen

U kunt uw belegging in een beursfonds stoppen, maar dan moet u wel extra kosten maken. Het is dan ook de vraag of stoppen nodig is. Als u zeker bent van het aangegeven risico blijft u daar altijd binnen. Gewoon beleggen op de beurs zonder bescherming kan immers veel slechter aflopen dan beschermd beleggen via deze beleggingsrekening. De beleggingsrekening is online eenvoudig te openen.

Slot

Bescherm uw belegging. Veilig beleggen is zeer verstandig. De beurs kan vele kanten opgaan en daar hebt u via een beleggingsfonds vaak veel minder last van. Maak een goed plan voor uw beleggingen en gebruik een doelmeter waarmee u ziet welke aanpassingen er eventueel in uw beleggingen nodig zijn om uw doelen te kunnen blijven behalen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Beleggen: Wat is een goede strategie voor de lange termijn?Wanneer je wilt gaan beleggen kun je ervoor kiezen om op korte termijn te speculeren en zo, net als in het casino, een g…
Beleggen voor beginners: risicospreiding is wat teltBeleggen voor beginners: risicospreiding is wat teltAan elke belegging kleven risico's. Wat vooral telt bij beleggen is voldoende risicospreiding van je beleggingen. De uit…

Wat is dividend?Met aandelen kunt u profiteren van koersstijgingen, daarnaast is dividend ook een manier om geld uit uw aandeel te ontva…
Alles over volatiliteit en de VIX!Alles over volatiliteit en de VIX!Wie zich bezig houdt met de financiële markten zal merken dat er grote verschillen zijn in beweeglijkheid. De waarden va…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.