Koop en verkoop Zwitserse staatsobligaties

Koop en verkoop Zwitserse staatsobligaties De Zwitserse staatsobligaties worden gezien als de meest veilige obligaties ter wereld. Dat komt omdat het land een sterke bankensector heeft en een lange geschiedenis van neutraliteit. Dat betekent wel dat de rente die de Zwitserse overheid betaalt over haar obligaties relatief laag is. Het kopen van Zwitserse staatsobligaties is dus vooral aantrekkelijk voor beleggers die weinig risico willen lopen. De Zwitserse staatsobligaties zijn populair. Ze worden gezien als de meest veilige obligaties ter wereld. Daarom kopen vooral beleggers en investeerders die geen enkel risico willen lopen de obligaties. De goede reputatie dankt Zwitserland aan haar solide financiële beleid door de jaren heen. Zwitserland heeft een van de grootste bankensectoren in de wereld. Het land heeft een gunstig vestigingsklimaat waardoor veel particulieren en bedrijven hun toevlucht hebben genomen naar het Alpenland. Anderen hebben vooral hun kapitaal geplaatst in Zwitserland.

Neutraliteit van Zwitserland

Een andere factor voor de goede reputatie van Zwitserland is dat het land de afgelopen eeuwen in geen enkel conflict betrokken waren. In de Tweede Wereldoorlog viel Duitsland het buurland niet aan, omdat de Nazi’s via Zwitserland hun geld konden wegloodsen en omdat ze toch niets van het land te vrezen hadden. Zwitserland was tot voor kort niet eens lid van de Verenigde Naties, omdat zij haar absolute neutraliteit wilde bewaren en geen politieke uitspraken wilde doen. Door die neutraliteit is de kans dat Zwitserland ooit – zeker op de korte termijn – in een oorlog betrokken raakt nihil. De kans dat het land dus failliet gaat en beleggers kunnen fluiten naar hun geld is dus nog kleiner.

Kopen en verkopen van Zwitserse staatsobligaties

Dat het veilig is om te beleggen in Zwitserse staatsobligaties betekent wel dat de rente die beleggers erover ontvangen laag is. De rente wordt namelijk gebruikt om meer beleggers te trekken. Dit is natuurlijk alleen nodig als er een tekort is aan beleggers. Een land met een slechte financiële reputatie als Griekenland betaalt bijvoorbeeld bijna 11 procent aan rente op haar staatsobligaties, dit terwijl zij al haar geld heel hard nodig heeft om de staatsschuld te betalen. Zwitserland betaalt minder dan 2 procent rente over de obligaties waarmee ze haar begrotingstekort financiert. Dit is nog minder dan landen als Nederland en Duitsland, die ook al een goede financiële reputatie hebben.

Koers van de Zwitserse Frank

Iets waar u wel rekening mee moet houden bij het kopen van Zwitserse staatsobligaties is de koers van de Zwitserse Frank. Zwitserland is geen onderdeel van de Europese Unie en heeft daarom niet de Euro als munt. De koers van de Zwitserse Frank is over het algemeen redelijk stabiel, maar het is wel iets om rekening mee te houden. In theorie zou het kunnen dat u geld verdient dankzij de aankoop van Zwitserse staatsobligaties, maar dat u tegelijkertijd toch geld verliest, omdat de koers van de Frank daalt ten opzichte van de Euro. Andersom kan het natuurlijk net zo goed werken, namelijk dat u meer verdient doordat de koers van de Zwitserse Frank toeneemt ten opzichte van de Euro. Het is mogelijk om u zelf te verzekeren tegen eventueel waardevermindering van de Frank, maar in dit geval zal het wel betekenen dat u een groot deel van de eventuele winst die u maakt met de aankoop van Zwitserse staatsobligaties verliest.
© 2010 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitse staatsobligaties kopen en verkopenDuitse staatsobligaties kopen en verkopenDe Duitse staatsobligaties gelden als relatief veilige investering. Samen met de Zwitserse obligaties worden ze gezien a…
Wat zijn staatsobligaties en risico's daarvan?Wat zijn staatsobligaties en risico's daarvan?Een staatsobligatie wordt belegd door de overheid, maar waarom doet de overheid dat? Een groot verschil in vergelijking…
Koop en verkoop Amerikaanse staatsobligatiesKoop en verkoop Amerikaanse staatsobligatiesEr is steeds meer vraag naar Amerikaanse staatsobligaties. Dit komt omdat het vertrouwen in andere beleggingsfondsen doo…
Beleggen in staatsobligatiesBeleggen in staatsobligatiesEen staatsobligatie is een obligatie die wordt uitgeven door de overheid om de staatsschuld te dekken. De obligaties in…

Handelen in pennystocks en goedkope aandelenHandelen in pennystocks en goedkope aandelenEr zijn veel mensen die handelen in goedkope aandelen. Deze aandelen worden ook wel pennystocks genoemd. Ze kunnen snel…
Beleggen in aandelen met weinig geldBeleggen in aandelen met weinig geldVeel mensen denken dat je alleen kunt beleggen in aandelen met veel geld, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook met weinig…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.