Beleggen in landbouwgrond

Beleggen in landbouwgrond Sinds de beurscrisis in het najaar van 2008 zijn veel beleggers op zoek gegaan naar alternatieve vormen van beleggen. Een van die vormen is het beleggen in landbouwgrond. Het voordeel daarvan is dat landbouwgrond niet snel zijn waarde verliest. Er wordt als het ware gespeculeerd op het feit dat de grond in de toekomst nodig is voor woningbouw, of bijvoorbeeld de aanleg van een natuurgebied. Beleggen in landbouwgrond is wel echt een belegging voor de lange termijn. Het beleggen in landbouwgrond wordt steeds populairder. Na de grote koersval op de beurs in het najaar van 2008 hebben veel beleggers hun geld zien verdampen. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar veiligere beleggingen die niet zomaar opeens in rook kunnen opgaan. Beleggers zijn onder andere gaan investeren in edelmetalen, zoals goud en zilver, vastgoed, maar ook in landbouwgrond. Landbouwgrond wordt over het algemeen gezien als een veilige belegging. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste is er, zeker in Nederland, een bepaalde schaarste aan landbouwgrond. Nederland is klein en er wonen veel mensen.

Stijgende prijzen voor landbouwgrond

Daardoor is de verwachting dat de prijs in de toekomst verder zal stijgen. Een tweede reden is dat landbouwgrond vaak gebruikt wordt voor de bouw van woningen. Vaak kan al ruim van te voren gezegd worden welke grond daar op termijn voor gebruikt zal worden. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van bestemmingsplannen of door de lokale gemeentepolitiek een beetje te volgen en te kijken wat de plannen op de lange termijn zijn. Het gaat dan over periodes van twintig tot dertig jaar. Zo ruim van te voren zijn gemeenten vaak nog niet bezig met het aankopen van grond. Soms omdat ze er nog geen kapitaal voor hebben, maar soms ook omdat de plannen nog niet helemaal zeker zijn. Met een beetje verstand en goed voorwerk kan de belegger de grond dus opkopen waarvan hij weet dat deze in de toekomst waarschijnlijk fors in prijs gaat toenemen. In de tussenliggende jaren kan het land bijvoorbeeld verpacht worden, zeker als het om landbouwgrond gaat. Het is dus niet dat er per se landbouwgrond verdwijnt als er mee belegd wordt. Het beleggen in landbouwgrond is dus wel een investering voor de lange termijn. Het kan decennia duren voordat de grond weer is verkocht.

Voordeel voor de boer

Voor de boer is het vaak ook voordelig om hun grond te verkopen. Op die manier kunnen ze het geld wat daardoor vrij komt gebruiken voor andere investeringen. Sommige van hen gebruiken het als pensioen. Dit geldt vooral voor de wat oudere boeren. De boer moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat een deel van de opbrengst gebruikt zal moeten worden om pacht te betalen. Soms kan er bij verkoop goede afspraken hierover worden gemaakt. Er zijn ook boeren die hun grond verkopen, zodat ze zelf niet alle onderhandelingen hoeven te doen met de gemeente of provinciale overheid. Dat scheelt hun dan een hoop moeite en rompslomp.

Beleggen in landbouwgrond

Het zijn vooral particulieren die beleggen in landbouwgrond. Er zijn verschillende bureaus die bemiddelen bij het beleggen in landbouwgrond. Een van die bedrijven is Grondgedachte. Volgens hen zijn het ook veel nouveau riches die investeren in de boerengrond. Er zijn verschillende mensen die bijvoorbeeld ook in de Quote 500 staan die hun geld in grond stoppen. Het is vaak voordeliger dan het geld op de bank zetten, zeker als de rente laag is. Het rendement is op deze manier een stuk hoger.

Gestegen prijzen voor landbouwgrond

De afgelopen jaren is de prijs van grond overigens al flink gestegen. Een reden is dat de Nederlandse overheid weer veel actiever is begonnen met het aankopen van landbouwgrond. Naast het kopen van grond om huizen op te bouwen wordt veel landbouwgrond veranderd in natuurgebied. Binnen een paar jaar wil de Nederlandse overheid de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) af hebben. Dit is een plan om de verschillende natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden.
© 2010 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in bosgrondBeleggen in bosgrondVeel beleggers zijn geïnteresseerd in het beleggen in bosgrond. Er kan veel geld worden verdiend met het kopen en verkop…
Beleggen in grondBeleggen in grondHet beleggen in grond wordt steeds populairder. Grond is schaars in Nederland en veel investeerders hopen dat de door hu…
Beleggen is risico lopenBeleggen is risico lopenIndien u niet tevreden bent over de hoogte van de spaarrente, moet u op zoek naar andere manieren om uw geld te invester…
Beleggen in vastgoed: de mogelijkhedenBeleggen in vastgoed: de mogelijkhedenBeleggers kunnen op vele manieren investeren in de vastgoedmarkt. Je kunt natuurlijk zelf een pandje of meerdere panden…

Spanje: het kopen en verkopen van Spaanse staatsobligatiesSpanje: het kopen en verkopen van Spaanse staatsobligatiesSpaanse staatsobligaties zijn erg in trek. Dat komt deels doordat Spanje een hoge rente biedt aan investeerders. Aan de…
Beleggen: beleggen in optiesBeleggen: beleggen in optiesOp de beurs wordt veel gehandeld in opties. Dit is het recht om een bepaald aantal aandelen te kopen of te verkopen tege…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.