Beleggen in opties en warrants

Beleggen in opties en warrants Wat houdt beleggen in opties (put optie of call optie) en beleggen in warrants (gedekte warrant of ongedekt) in? Wat zijn de mogelijkheden op de beurs? Een optie of warrant op goud of zilver bijvoorbeeld kan veel winst opleveren door de hefboomwerking. Met een warrant hebt u het recht om de onderliggende waarde tegen de vastgestelde uitoefenprijs te kopen of verkopen. Zonder plicht, zoals bij een optie. Er zijn ook verschillen en overeenkomsten tussen opties en warrants. Beleggen met warrants en opties geeft nieuwe mogelijkheden om op de beurs een hoog rendement te halen, zeker voor een swingtrader die leeft van optiepremies, kopen en verkopen

Maak winst met opties en warrants op de beurs


Wat zijn opties voor belegging, de optiepremie, call of putoptie?

Voor het recht om een optie te kunnen uitvoeren betaalt u een optiepremie. Er zijn twee soorten opties, waarin u kunt beleggen:
  • De calloptie geeft de eigenaar van de optie het recht om de onderliggende waarde te kopen. De onderliggende waarde kan van alles zijn, ook goud.
  • De putoptie geeft de eigenaar het recht om de onderliggende waarde te kopen.

Tegenover een recht staat ook altijd een plicht. Dat wil zeggen dat als iemand zijn recht tot kopen of verkopen wil uitvoeren er altijd een houder van een optie tegenover staat die verplicht is te leveren of af te nemen.

De notering van opties op de beurs en de uitoefenprijs

Let goed op de ingewikkelde afkortingen. Zo betekent UN, C, 20220916, 16.00 dat u een call optie Unilever hebt dat afloopt op 16.00 uur op 16 september 2021. Tot deze datum hebt u het recht om 100 aandelen Unilever te kopen tegen de aangeven koers van de optie. De uitoefenprijs is de prijs die u moet betalen als u uw recht (koop, verkoop) ook echt uitvoert. Let daarbij altijd ook op de expiratiedatum, het moment dat een optie afloopt. Soms loont het om te kiezen voor het doorrollen om zo te voorkomen dat u bij uitoefening van de optie toch verlies maakt.

Wat zijn warrants voor belegging?

De eigenaar van een warrant heeft het recht gekocht om de stukken, de onderliggende waarde, te kopen of te verkopen. De onderliggende waarde kan net zoals bij opties van alles zijn. Denk aan aandelen, mandje aandelen, obligaties of vreemde valuta. De prijs waartegen dit kan is van te voren vastgesteld. De koers op de beurs van een warrant is minimaal gelijk aan de intrinsieke waarde van de warrant. Daar komt een extra premie bij die afhankelijk is van de looptijd van de warrant en de beweeglijkheid of volatiliteit van de onderliggende waarde. Let wel, de koper van een warrant is nergens toe verplicht. Wel is de looptijd van de warrant belangrijk, want als de looptijd voorbij is vervalt daarmee ook het recht om de warrant uit te oefenen. Wel is het zo dat de looptijd van een nieuwe warrant meestal langer is dan die van een nieuw uitgegeven optie. Er is nog een belangrijk verschil tussen opties en warrants: een warrant wordt uitgegeven door een financiële instelling, terwijl een optie door de beurs wordt uitgegeven.

Verschillen tussen een optie en warrant

De belangrijkste verschillen tussen warrants en opties zijn:
  • De warrant verplicht u tot niets maar is een recht.
  • De looptijd van de warrant is meestal langer dan bij een optie.
  • Opties worden via de beurs uitgegeven en warrants via bijvoorbeeld een bank.
  • Een warrant is veel meer maatwerk dan de gestandaardiseerde opties dat zijn. De warrant wordt naar behoefte ingevuld door de bank.
  • Warrants komen per serie in een beperkte hoeveelheid op de markt, terwijl in elke optie serie een onbeperkt aantal contracten kan worden gesloten.
  • Opties worden alleen verhandeld op optiebeurs, terwijl warrants kunnen worden gekocht op de effectenbeurs.
  • Anders dan bij opties hoeft voor de handel in warrants geen overeenkomst te worden getekend, omdat ze niet worden uitgegeven door de beurs maar door banken.

Soorten van warrants

We onderscheiden de volgende warrants:

1. De gedekte warrant

Bij de gedekte warrant zorgt de uitgevende partij ervoor dat op elk moment aan de verplichtingen bij uitoefening van de warrant kan worden voldaan. Volledig gedekte warrants zijn de meest klassieke van de warrants.

2. De niet gedekte warrant

De niet gedekte warrants worden uitgegeven om juist een kapitaalverhoging bij uitoefening mogelijk te maken. Verhoging van het eigen kapitaal lukt niet wanneer uitoefening van de warrant niet meer voordelig is en dus niets plaats vindt.

3. De call warrant

De call warrant stijgt in waarde als ook de onderliggende waarde in waarde stijgt. Met de call warrant gaat u long. U maakt dan winst bij stijgende koersen. De call warrant geeft u het recht op koop van de onderliggende waarde.

4. De put warrant

De put warrant stijgt in waarde als de onderliggende waarde daalt: u gaat short. De put warrant geeft u het recht op verkoop van de onderliggende waarde.

Welke risico‘s hebben warrants

Warrants zijn vooral bedoeld voor de meer ervaren belegger. De waarde van de looptijd verandert als de looptijd, rente, onderliggende waarde veranderen. U hebt ook te maken met een hefboomeffect: u betaalt voor een warrant veel minder dan wanneer u direct in de onderliggende waarde zou beleggen. Ervaren beleggers gebruiken warrants niet alleen om met de warrants zelf geld te verdienen maar ook om risico’s af te dekken. Het grote voordeel van een warrant is dat u niet meer kunt verliezen dan het door u geïnvesteerde bedrag. De warrant is ook een eenvoudige manier om toegang tot allerlei beleggingen in de wereld te krijgen die anders moeilijk bereikbaar zijn.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingsvormen toegelichtBeleggingsvormen toegelichtBeleggen is risico lopen. Er zijn verschillende beleggingsvormen die een groot of klein risico met zich meebrengen. Bij…
Beleggen voor dummiesBeleggen voor dummiesWie een goed belegde boterham wil, kan het best beleggen. Het klinkt logisch, maar is het dat ook? Want beleggen brengt…
Beleggen: beleggen in optiesBeleggen: beleggen in optiesOp de beurs wordt veel gehandeld in opties. Dit is het recht om een bepaald aantal aandelen te kopen of te verkopen tege…
Beleggen in warrants en certificatenBeleggen in warrants en certificatenDe voordelen van warrants en certificaten zijn legio. Warrants en certificaten zijn genoteerd op de beurs, worden verhan…

De samenstelling van de AEX 2020 en 2021De samenstelling van de AEX 2020 en 2021Wat zit in de nieuwe AEX, welke bedrijven? De beursindex AEX zit ook in 2022 en 2023 in vele spaarproducten en belegging…
Duitse staatsobligaties kopen en verkopenDuitse staatsobligaties kopen en verkopenDe Duitse staatsobligaties gelden als relatief veilige investering. Samen met de Zwitserse obligaties worden ze gezien a…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 27-01-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.