Obligatielening afsluiten

Obligatielening afsluiten De obligatielening is een lening die voor de langere termijn wordt afgesloten. Meestal is het de overheid die obligaties aanbiedt. In dit geval worden het staatsobligaties genoemd. Deze worden gebruikt om de staatsschuld mee te financieren. Obligaties gelden als een relatief veilige belegging. Het is wel belangrijk om te weten dat het rendement niet per se heel hoog hoef te zijn. Een obligatielening is een lening die vaak voor de langere termijn is afgesloten. Ook gaat het meestal om een groot aantal kredietverschaffers die de de lening afsluiten. In ruil voor de lening krijgen zij een couponblad. Dit is als het ware een schuldbekentenis van diegene die de lening vraagt. Deze belooft met het couponblad om het geld binnen een bepaalde termijn terug te betalen. Meestal gaat het om een looptijd van 5 tot 30 jaar. Van te voren wordt afgesproken of de lening in termijnen wordt afgelost of dat dat ineens gebeurt Over het geleende bedrag wordt ook interest betaald. Meestal krijgt de obligatiehouder deze lening ook pas op het moment van verzilvering.

Obligatie afsluiten

Het zijn vaak overheden of banken die een obligatielening aanbieden. Zo worden obligaties gebruikt om de staatsschuld te financieren. Obligaties gelden als veilige beleggingen. Dat betekent dat de kans niet groot is dat iemand zijn geld niet meer terug ziet. Dit komt omdat de overheid niet zomaar failliet kan gaan. Andere aandelenkoersen kunnen heftig fluctueren. Bij obligaties hoeft u daar niet bang voor te zijn. Wel zal het rendement veel lager zijn. Het is gewoon mogelijk om in te schrijven om obligaties. De hoogte van de koers is afhankelijk van de vraag daarna. Als er veel mensen zijn die een obligatie willen afnemen, dan kan de overheid zich een lagere rente veroorloven. Des te minder interesse, des te hoger de rente en daarmee het rendement zal zijn.

Staatsobligatie afsluiten

De overheid geeft zijn obligaties meestal uit via een bank. De bank draagt dan zorg voor de hele procedure waarbij mensen kunnen inschrijven op de obligaties. De obligaties die de overheid uitgeeft worden staatsobligaties of staatsleningen genoemd. Het Agentschap van het ministerie van Financiën is verantwoordelijk voor de uitgifte van de obligaties. Zij is in Amsterdam gevestigd. Een aantal keren per jaar biedt zij de staatsobligaties aan. Zeker rondom de kredietcrisis zijn er veel meer obligaties uitgegeven. Dit was nodig om de oplopende staatsschuld te financieren, omdat er veel geld nodig was om de leningen te betalen die aan banken werden verstrekt. Als gevolg daarvan is de staatsschuld wel fors gestegen.

Convenant

Bij obligaties is meestal een convenant verbonden. Dit zijn regels met voorwaarden en beperkingen rondom de obligaties. Zo is het soms mogelijk voor de uitgevers van de obligatie om de obligatie versneld af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn als de koers van een obligatie erg hoog is. Door deze obligatie dan versneld af te lossen hoeft de verstrekker geen extra rente af te lossen en kan voor hetzelfde bedrag een obligatie afsluiten die goedkoper is. Dit soort voorwaarden moeten echter wel duidelijk in het convenant zijn opgenomen.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obligaties, leningen op lange termijnObligaties, leningen op lange termijnObligaties je hoort de term vaak, maar wat is nu eigenlijk een obligatie? Een obligatie is een schuldbrief welke wordt u…
Beleggingen – beleggen in obligatiesBeleggingen – beleggen in obligatiesBeleggen kan op veel verschillende manieren. Veel mensen beleggen in beleggingsfondsen, omdat die doorgaans door deskund…
Is beleggen in obligaties veilig?Wanneer er veel onrust op de aandelenmarkt heerst, zullen de meeste mensen niets met beleggen te maken willen hebben van…
Waarom beleggen in obligaties? Wat is het? (obligatielening)Steeds meer mensen lenen geld uit aan bijvoorbeeld bedrijven, gemeentes of de staat. Een veelvoorkomende lening is een '…

Beleggen door particulierenBeleggen door particulierenSteeds meer particulieren zijn het afgelopen decennia gaan beleggen. Daarmee hebben zij veel invloed op de beurs, ook al…
Beleggingsvormen: aandelenBeleggingsvormen: aandelenEr zijn veschillende beleggingsvormen. Eén vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.