Beleggen: Duurzaam beleggen

Beleggen: Duurzaam beleggen Duurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van bedrijven en de gevolgen daarvan voor de maatschappij en het milieu. Belangenorganisatie proberen ook de publieke opinie te beïnvloeden om banken aan te zetten duurzaam te beleggen. Banken zijn hier gevoelig voor.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is een manier van beleggen waarbij de belegger rekening houdt met de gevolgen met de maatschappelijke gevolgen van zijn investering en de gevolgen voor het milieu. De duurzame belegger bemoeit zich actief met de koers van het bedrijf als het gaat over deze onderwerpen. Daarmee probeert hij af te dwingen dat het bedrijf zich ook bezig houdt met de gevolgen van het milieu en voor de maatschappij. Bedrijven zijn hier uiteraard ook gevoelig voor. In de regel is het zo dat des te te groter het bedrag of het aantal investeerders is, des te gevoeliger het bedrijf is voor de kritiek. Dit komt omdat het voor hun ook rechtstreeks financieel voelbaar is.

Duurzaam beleggen?

Het fenomeen Duurzaam beleggen stamt ongeveer vanuit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen begonnen vooral goede-doelen kerkelijke organisaties hiermee. Dit is ook logisch, want dit zijn in de regel de meest ideologische instellingen. Vanaf ongeveer het jaar 2000 begonnen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en banken, en beleggingsfondsen ook belangstelling te krijgen voor Duurzaam beleggen. Dit komt omdat hun achterban ook steeds gevoeliger wordt voor het onderwerp. Dit komt mede door de invloed van de media. Soms proberen belangenorganisaties ook via de media de achterban van bijvoorbeeld banken te beïnvloeden om actie te ondernemen om invloed uit te oefenen op de fondsen en bedrijven waarin banken investeren. Deze benadering heet de negative aproach. Een goed voorbeeld daarvan is de organisatie Oxfam Novib die bekend maakte dat diverse Nederlandse banken investeren in bedrijven die wapens maken.

Banken die duurzaam beleggen?

Er zijn ook banken die er reclame mee proberen te maken dat zij alleen investeren in duurzame activiteiten en ondernemingen. In Nederland zijn Tridios Bank en ASN-Bank de meest bekende voorbeelden. Andere banken, zoals de ING Bank en ABN Amro, hebben wel fondsen waarmee zij aangeven alleen duurzaam te beleggen.

Indexen over duurzaam beleggen?

Er zijn ook indexen die in kaart proberen te brengen welke bedrijven het meest investeren in duurzame fondsen. Dit kan soms per onderwerp, zoals bijvoorbeeld milieubeleid, maar ook op sociale omstandigheden. Dit in kaart brengen is echter een tijdsslopend werk, omdat er heel veel onderzoek in gaat zitten. Heel vaak komt het ook neer op appels met peren vergelijken. Twee indexen die op internationaal niveau als redelijk betrouwbaar worden gezien zijn FTSE4Good index en de Dow Jones Sustainability. In Nederland werd begin 2009 een leuke poging ondernomen door Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International en FNV met de Eerlijke Bankwijzer. Deze ging over wapenhandel. Hierin kwam de bank ING als slechtste jongetje van de klas naar voren. Maar deze werkt bijvoorbeeld veel samen met Boeing die investeert in gevechtsvliegtuigen. Dit is niet per se fout en daarmee zegt de plaats in de index dus helemaal niets. Dit werd gelukkig ook door diverse media benadrukt.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
Duurzaam beleggen: ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0000441301)Duurzaam beleggen: ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0000441301)Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is een beleggingsfonds dat belegt in aandelen die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscrite…

Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
Beleggen in grondBeleggen in grondHet beleggen in grond wordt steeds populairder. Grond is schaars in Nederland en veel investeerders hopen dat de door hu…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.