Goede doelen en beleggingen

Historisch gezien presteren aandelen beter dan de meeste andere vormen van investeringen. Enkele slechte jaren kunnen echter leiden tot een fors negatief rendement. Tegenwoordig is iedereen zich bewust van de risico’s van het beleggen. U kunt behoorlijke rendementen maken, maar een hoog rendement houdt ook een hoog risico in. Rendementen ruim boven de vijftien procent zijn in bepaalde periode gebruikelijk geweest. Slechte jaren kunnen in een rap tempo de rendementen van het verleden laten verdampen.

Vermogensbeheer

Ook goede doelen doen aan vermogensbeheer. Bij de grotere goede doelen komen er jaarlijks vele miljoenen euro’s binnen. Zij hebben als doel om zoveel mogelijk geld binnen te krijgen om een bepaald doel te realiseren. Dit doel is niet altijd op korte termijn realiseerbaar, waardoor ze grote bedragen soms wel enkele jaren moeten parkeren. Uiteraard het liefst tegen hoge rendementen.

Zware verliezen

Vanaf het jaar 2000 zijn er enkele slechte beleggingsjaren geweest met 2008 als dieptepunt. Voor langlopende beleggingen blijft de schade mogelijk beperkt door aankomende positieve resultaten. Voor kortlopende en aflopende beleggingen zijn de gevolgen groot. Ze leveren niet alleen het eerder gemaakte rendement weer is, maar recente beleggingen verliezen een deel van de waarde. Per 01 januari 2008 hadden de grootste tien fondsen elk meer dan 250 miljoen euro in hun bezit. Hiervan hadden ze ruim veertig procent belegd in aandelen. Ook in het jaar 2008 hebben ze waarschijnlijk nog meer belegd in aandelen. De resultaten over 2008 zullen zwaar negatief uitvallen.

Risico’s en goede doelen

Zouden goede doelen mogen beleggen met de geschonken bedragen? Wij mogen er vanuit gaan dat de fondsen gaan beleggen met het oogpunt om hoge rendementen te halen. In het verleden hebben zij goede rendementen kunnen maken. In bepaalde periodes gaat het iets minder. Hadden ze in het verleden niet belegd, dan waren ze in bijvoorbeeld de periode van 1990 tot 1999 forse rendementen misgelopen. Het is te eenvoudig gedacht om de fondsen nu te verwijten dat ze belegd hebben in minder waard geworden aandelen. Een les leren uit een slechte beleggingsperiode kan geen kwaad. Een kleine deel van het vermogen beleggen in aandelen zou de risico’s kunnen verlagen.

Foute beleggingen

De Pers meldde in 2007 dat enkele goede doelen waarschijnlijk onbedoeld belegden in foute bedrijven. KWF Kankerbestrijding zou 300.000 euro belegd hebben in grote tabaksfabrikanten. Zij bleken zich hier niet van bewust te zijn. Zij beleggen namelijk in fondsen waarvan niet altijd duidelijk is in welke bedrijven zij beleggen. Daarnaast wijzigen de bedrijven waar fondsen in beleggen ook na verloop van tijd. De Dierenbescherming zou volgens hetzelfde artikel belegd hebben in bedrijven die dierenbestrijdingsmiddelen produceren.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf redenen om niet te gaan beleggenVijf redenen om niet te gaan beleggenDoor te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U loopt echter ook het risico dat u verliezen moet incasseren.…
Groen beleggen: Fiscale voordelen van duurzaam beleggenMensen gaan bewuster om met hun leefklimaat. Inmiddels zijn er niet meer alleen biologische en groene voedingsmiddelen m…
Beleggen: grote risico’s, hoog rendementBeleggen: grote risico’s, hoog rendementHebt u geld over, en neemt u geen genoegen met de lage spaarrente, dan kunt u gaan beleggen. Indien u bereidt bent om gr…
Beleggen: Wat is een goede strategie voor de lange termijn?Wanneer je wilt gaan beleggen kun je ervoor kiezen om op korte termijn te speculeren en zo, net als in het casino, een g…

Obligaties voor veilig sparen met hoog rendementObligaties voor veilig sparen met hoog rendementVeilig obligaties kopen als belegging is erg aantrekkelijk, maar welke soort obligatie koopt u dan en wat zijn de kenmer…
Toekennen van ratings op de beursToekennen van ratings op de beursRatingbureaus kennen een rating toe aan bedrijven en financiële instellingen. Hierbij wordt de kredietwaardigheid van he…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.