Beleggen in vastgoed: de mogelijkheden

Beleggen in vastgoed: de mogelijkheden Beleggers kunnen op vele manieren investeren in de vastgoedmarkt. Je kunt natuurlijk zelf een pandje of meerdere panden kopen en gaan verhuren, maar het is natuurlijk veel eenvoudiger om bijvoorbeeld aandelen te kopen van een bedrijf dat handelt in bijvoorbeeld de Europese winkelmarkt. Naast de waarde stijging van de portefeuille kan dan ook dividend worden opgestreken. Een derde vorm is deelname in een besloten vastgoedfonds. Dit is een fonds dat niet beursgenoteerd is en daardoor wat minder eenvoudig verhandelbaar is.

Mogelijkheden beleggen in vastgoed

Er zijn verschillende soorten mogelijkheden om in vastgoed te beleggen:
  • Indirect beleggen, via de beurs.
  • Direct beleggen, door zelf onroerend goed aan te kopen.
  • Besloten fondsen, een tussenvorm.

Indirect beleggen in vastgoedfondsen

Indirect beleggen doe je door in beursgenoteerde vastgoedfondsen te beleggen. In Nederland zijn tientallen van dergelijke fondsen te vinden met een beursnotering waarin men kan investeren. Denk hierbij aan Rodamco Europe, Corio en Wereldhave.

Voordelen van indirect beleggen vastgoed

  • Deskundigheid niet nodig: dit hebben de fondsbeheerders.
  • Door vastgoedfondsen kun je je risico's spreiden.
  • Eenvoudig om in en uit te stappen om marktontwikkelingen te volgen.

Bij het spreiden van de risico's kan worden gedacht aan het spreiden over verschillende geografische locaties en de soort van het vastgoed (bijvoorbeeld winkels, huizen, appartementen etc.). Lees in het artikel grootste aanbieders van vastgoedfondsen over de sectoren waar de grootste aanbieders van (besloten) vastgoedfondsen in hebben geïnvesteerd.

Nadelen van indirect beleggen in vastgoed

  • Het beleid dat de fondsbeheerder voert is lastiger te volgen.
  • Je hebt als aandeelhouder nauwelijks invloed.
  • In tegenstelling tot direct beleggen zijn je beleggingen gevoeliger voor fluctuaties op de beurs.

Zelf direct vastgoed kopen

Zoals eerder al is aangegeven kun je direct beleggen door zelf een object te kopen en deze te exploiteren. De huurinkomsten en de waardestijgingen van het object bepalen dan voor het grootste deel je rendement. Eigen huisbezit is natuurlijk ook een vorm van direct beleggen.

Voordelen van direct beleggen

  • Hoger risico biedt kans op een hoger rendement.
  • Je bent zelf eigenaar en bepaalt dus je eigen 'koers'.

Nadelen van direct beleggen

  • Hoger risico.
  • Je hebt een groot vermogen nodig om te kunnen beleggen.
  • Spreiding is niets in vergelijking tot indirect beleggen.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor management- en beheertaken.
  • Er is kennis en deskundigheid vereist.

De indirecte vastgoedmarkt is flexibeler dan de directe, aangezien je makkelijker en sneller kan inspringen op nieuwe marktontwikkelingen en trends. Als je je portefeuille wilt spreiden is het eenvoudiger om vastgoedfondsen aan te schaffen die investeren in bijvoorbeeld Europa en Amerika, dan om zelf in de landen panden te kopen.

Belasting: vastgoed OZB

Als u belegt, dient u ook hierover belasting te betalen. Hierbij kunt u denken aan de aanslag onroerende zaakbelasting (OZB) en Wet waardering onroerende zaken (OZB).

Besloten fondsen: Vastgoed CV's, maatschap en vastgoedobligaties

Naast direct en indirect beleggen kun je nog investeren in besloten vastgoedfondsen, zeg maar een tussenvorm. In deze vorm zijn verschillende fondsen denkbaar, die voornamelijk juridisch van elkaar verschillen. Denk hierbij aan de vastgoedobligatie, de CV (de commanditaire vennootschap) en de maatschap. De laatste twee komen het vaakst voor.

Voordelen van besloten fondsen

  • Er is geen direct verband met aandelenkoersen.
  • Het rendement is vaak hoger dan bij vastgoedfondsen.
  • Je bent meer betrokken en hebt meer invloed dan bij indirect beleggen het geval is.

Nadelen van besloten fondsen

  • Hoger risico dan bij beursgenoteerde vastgoedfondsen.
  • Spreiding niet altijd optimaal.

Hoewel besloten fondsen vaak in een andere prijscategorieën zitten dan directe beleggingen, zijn ze toch ook meer weggelegd voor de vermogende beleggers. Daarnaast zijn de certificaten niet altijd even eenvoudig te verkopen dan wel te verzilveren.

Meer over beleggen

Meer lezen over beleggen? Lees dan de special over beleggen in aandelen.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Vastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVoor beleggers is het vaak niet makkelijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden om te be…
Vastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsenVastgoed: beleggen in CV's of vastgoed-aandelenfondsenVoor beleggers is het vaak niet eenvoudig om een juiste vergelijking te maken tussen de verschillende vastgoedfondsen en…

Grotere concurrentie Euronext: eerst CHI-X en nu TurquoiseGrotere concurrentie Euronext: eerst CHI-X en nu TurquoiseDe concurrentie voor het Damrak begint steeds serieuzere vormen aan te nemen en dat drukt de transactiekosten van belegg…
Het rentegarant product p7 van WilgenhaegeHet rentegarant product p7 van WilgenhaegeEen rentegarant product is voor iemand die wil sparen en beleggen tegelijkertijd, zonder het volledige risico te willen…
Bronnen en referenties
  • Boom, G. van. "Beleggen in vastgoed" 2005
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 30-01-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.