Beleggen in ETF's in tijden van lage rente

Beleggen in ETF's in tijden van lage rente Eén procent rente op je spaarrekening, dat is verdomd weinig. In dat geval neemt de belangstelling voor beleggingen met een hoger rendement zoals aandelenfondsen toe. Alleen, welke fondsen zijn geschikt voor voorzichtige beleggers? Of hoe werken bijvoorbeeld ETF’s (Exchange Traded Funds)? En zijn dat systemen die ook beschermen tegen een mogelijk aantrekkende inflatie? Want het is immers niet denkbeeldig dat het lage rentebeleid van centrale banken een stijgende inflatie in de hand werkt.

Zelfs negatieve rente is niet denkbeeldig

Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Centrale Bank, was er in 2016 sprake van een negatieve rente. Banken die geld bij de centrale bank parkeerden, moesten daarvoor betalen. Particuliere beleggers waren daarvan nog gespaard. Ze ontvingen meestal nog rente, als ze anno 2016 geld naar de bank brachten, maar veel was het niet, en zeker niet als je ook nog met inflatie rekening moest houden. Beleggers die nog geld wilden verdienen met hun spaargeld, konden nauwelijks nog om aandelen heen. Aandelen? Absoluut niet! Levensgevaarlijk! Zo reageren veel mensen die daarmee in het verleden slechte ervaringen hadden. Maar aandelen, mits goed ingezet, kunnen een uitstekende belegging zijn.

Einde lage rente was anno 2016 nog niet in zicht

Een Amerikaanse Federal Reserve (FED) die begin 2016 zijn lage rentebeleid opnieuw bevestigde. En ook de eurozone die met haar belangrijkste rentetarief dicht bij nul procent bleef. Wie met een spaarrekening, spaardeposito's of een ander vastrentend product spaarde, moet met het vooruitzicht van een aantrekkende inflatie rekening houden met een dalend kapitaal. Spaartegoeden verliezen in een dergelijk renteklimaat langzaam maar zeker aan waarde. Wie dat niet langer mee wil maken, ontkomt er niet aan om meer risico's te nemen. Een goed idee, ook voor beginners, is een kleine bijmenging van aandelenfondsen, het beste zijn in dat verband fondsen die wereldwijd beleggen.

Wanneer die bijmenging goed wordt uitgevoerd, blijven de risico's beheersbaar:
  • Maar welke aandelenfondsen zijn geschikt?
  • En moeten oudere mensen nog wel in risicovolle fondsen stappen?
  • Waar moet je op letten bij het ​​kopen van fondsen?
  • Hoe werken ETF’s (Exchange Traded Funds)?

Vaak zijn dat vragen waar spaarders en beleggers erg mee worstelen.

Beleggen gaat gepaard met risico

Stel je hebt 25.000 euro te beleggen. Hoe doe je dat? Wel, het hangt er onder meer van af of je bereid bent om enig risico te lopen. Voor een langere beleggingshorizon van pakweg zeven tot tien jaar bestaan er beleggingsstrategieën speciaal voor mensen die zich niet voortdurend zelf zorgen willen maken over hun geld. In financiële kringen worden die wel eens geringschattend aangeduid met “pantoffelportefeuillles”, maar effectief is het wel. Een deel van het geld wordt belegd in veilige activa, het andere deel in meer risicovolle beleggingen. Eenmaal samengesteld, hoeven beleggers hun portefeuille maar ongeveer éénmaal per jaar te controleren en eventueel aan te passen als de oorspronkelijke uitgangssituatie aanzienlijk is veranderd. Samengesteld zijn dergelijke portefeuilles hoofdzakelijk uit ETF’s, aan de beurs verhandelbare indexfonds (Exchange Traded Funds). Ze zijn zeer eenvoudig te beheren.

Indexfondsen en ETF-spaarplannen

ETF’s, ook wel indextrackers, zijn bij uitstek geschikt voor beginnende beleggers. Het kenmerk van ETF’s is immers dat ze een brede markt bestrijken (optimale risicospreiding). En eenmaal met zorg gekozen, hoeft men er zo goed als niet meer naar om te kijken. Toch zijn ETF’s bij veel beginnende beleggers nog onbekend. De vaak excentrieke namen van bedoelde fondsen nodigen dan ook niet bepaald uit. Voor sommige ETF’s is dat probleem nog niet zo groot: dat een Think AEX betrekking heeft op de Nederlandse aandelenindex, begrijpt iedereen. Het wordt al ingewikkelder bij de Think Global Equity UCITS ETF, een indexfonds dat een wereldwijd gespreid pakket van 250 aandelen volgt, waarbij men kan denken aan wereldspelers als Apple, Shell, Toyota, Microsoft en Coca-Cola.

AEX-index volgen ter aanvulling op pensioen

Deelname in een aandelenfonds is ook een goed idee als (aanvullende) pensioenvoorziening. Maar de AEX als onderliggende waarde hoeft in dat verband niet per se de beste optie te zijn. Wellicht is een ETF-spaarplan op een wereldwijde index, zoals de MSCI World of de Think Global Equity misschien een betere keuze. Die bezitten een bredere risicospreiding dan de AEX.

Bieden aandelenfondsen ook bescherming tegen inflatie?

Men kan zich afvragen of materiële activa zoals aandelen (en ook vastgoed trouwens) wel geschikt zijn als bescherming tegen inflatie. Welnu, theoretisch gezien zouden met name aandelen een zekere bescherming tegen inflatie moeten bieden, omdat ook de omzetten en winsten van ondernemingen stijgen ingeval van stijgende inflatie. Maar praktisch gezien kon er in het verleden geen permanente, eenduidige relatie tussen aandelenrendementen en inflatiecijfers worden waargenomen. Weliswaar boden aandelen in de voorbije pakweg 50 jaar, gemiddeld genomen de hoogste reële rendementen, maar hun waarde fluctueerde bij tijd en wijle ook sterk. Feit is dat de rente op veilige beleggingen in 2016 niet of nauwelijks boven de inflatie uitkwam. Wie een beter rendement dan de inflatie nastreeft, ontkomt er niet aan, om naast vastrentende waarden ook meer risicovolle beleggingen met een hoger rendement (zoals aandelenfondsen) in te zetten

Lees verder

© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Index: beleggen in indexfondsenIndex: beleggen in indexfondsenHet beleggen in indexfondsen wint aan populariteit. Er zijn steeds meer beleggers die voor deze manier van beleggen kiez…
Invloed van rente op beleggenInvloed van rente op beleggenDe geldmarkt rente of “korte rente” wordt bepaald door de ECB (Europese Centrale Bank). De kapitaalmarktrente of “lange…
Inflatie en beleggen in aandelen en obligatiesInflatie en beleggen in aandelen en obligatiesAls de inflatie stijgt, waarin kunt u het beste beleggen als de inflatie toeneemt en misschien wel een hyperinflatie dre…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…

Beleggingsfilosofie: Ideeën over beleggen en investerenBeleggingsfilosofie: Ideeën over beleggen en investerenEen filosofie is een idee over de manier waarop je iets wil doen. Hoe en waarin je wil investeren is een belangrijk onde…
Is beleggen in goud wel zo verstandig?Is beleggen in goud wel zo verstandig?De vraag of beleggen in goud verstandig is, kan niet eenvoudig worden beantwoord. Feit is dat goud in tegenstelling tot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.