Advies voor beleggers bij dalende beurzen

Advies voor beleggers bij dalende beurzen Indien er een slecht beursklimaat heerst, dan rijst doorgaans de vraag: moet ik aandelen verkopen, bijhouden of méér aankopen voor een gemiddelde lagere aankoopprijs? Dalende beurzen zijn uiteraard nauwkeurig in het oog te houden door beleggers. Kalm blijven, je goed informeren en opportuniteiten in de gaten houden zijn belangrijke tips. Beleggers die wensen uit te stappen gaan op zoek naar alternatieven. Beleggen in goud, vastgoed of geld plaatsen op een spaarrekening zijn mooie alternatieven. Echter zullen deze alternatieven slechts efficiënt zijn als je op het juiste moment kan instappen. De goudprijs maakt doorgaans de omgekeerde richting van de aandelen- of beurskoersen.
Dalende beurskoersen zorgen voor heel wat nervositeit bij beleggers. / Bron: Geralt, PixabayDalende beurskoersen zorgen voor heel wat nervositeit bij beleggers. / Bron: Geralt, Pixabay

Beurs in dalende lijn

Dalende beurzen komen er niet zomaar, tenzij er werkelijk een beurscrash plaatsvindt zoals in het jaar 1929 en einde 2008. Deze periodes staan nog steeds met stip aangeduid bij beleggers, omdat in deze periodes heel wat miljarden aan vermogen is opgegaan door het losbarsten van de financiële crisis. Een daling van de koersen komt er doorgaans na een hele reeks slechte macro-economische cijfers, een zogenaamde bubbel die uiteenspat of een andere “trigger” die ervoor zorgt dat de beleggers hun aandelen gaan verkopen. Heel vaak wordt de verkoopgolf bij dalende koersen nog verder versterkt. Er kan immers een paniekreactie ontstaan waarbij alle beleggers in één keer willen verkopen om toch nog wat winst over te houden of het verlies binnen de perken te houden.

Tips en advies voor beleggers bij dalende beurzen

Als belegger is het moeilijk om rustig te blijven als je de koersen fors ziet dalen. Iedere daling zorgt er immers voor dat je aandelenportefeuille weer wat minder waard wordt. Het is voor beleggers dan ook moeilijk te bepalen wanneer er moet verkocht worden.

Blijf kalm

Beleggers die panikeren zijn doorgaans geen goede beleggers. Je moet immers geduld hebben. Het zou immers zomaar kunnen dat de koersdaling een tijdelijk dip was, en dat de beurzen snel herstellen met nog hogere aandelenkoersen als gevolg. Het zou dus niet intelligent zijn om te snel te verkopen.

Informeer je over de toestand van de financiële markten

Om te weten of je snel moet verkopen, doe je er goed aan om veel vakliteratuur en financiële websites te bekijken. Indien er een hele grote stijging was, dan is het logisch dat de beurs een correctie aanneemt. Indien je vaststelt dat er al maandenlang slechte economische macro-cijfers zijn, dan kan dit het moment zijn waarbij de slechte cijfers in de beurskoersen verrekend worden. Een lange periode van correctie is dan aangebroken. De vraag echter blijft of je al dan niet moet verkopen. Op deze vraag kan jij enkel een beslissing nemen omdat het ten slotte over jouw eigen beleggingen en geld gaat.

Spreiden van de portefeuille

Bij dalende beurskoersen wordt het belang van een mooi gespreide aandelenportefeuille heel duidelijk. Er bestaan immers aandelen die kunnen stijgen bij financiële malaise. Een mooie mix van risicovolle aandelen met minder risicovolle aandelen is de beste oplossing. Op deze manier kan je ook een klap in een bepaalde sector goed opvangen, zoals de klap in de Amerikaanse huizensector (Lehmann Brothers) tijdens de economische crisis van einde 2008.

Houd koopopportuniteiten zorgvuldig in het oog

Dalende beurskoersen dienen door beleggers goed in het oog worden gehouden. Een terugval in de prijs van een aandeel kan immers een mooie opportuniteit zijn om aan een goede prijs in te stappen. Aandelen worden immers door een grote verkoopgolf heel goedkoop, waardoor ze onder hun nominale waarde kunnen noteren. Dit is voor beleggers het perfecte moment om in te stappen.

Investeren in vastgoed

Een investering in vastgoed is heel aantrekkelijk, zeker wanneer de winstkansen heel klein zijn geworden op de beurs. Indien je je geld zou terugtrekken van de beurs, dan kan je investeren in vastgoed met een dubbel doel. Enerzijds kan je vastgoed aanschaffen om er je vakantie door te brengen en anderzijds kan je het huis of appartement ook verhuren, om op deze manier een extra inkomen verwerven. Het is belangrijk om na te gaan hoe de vastgoedprijzen evolueren. Ideaal is om een huis of appartement te verwerven net na een huizencrisis. Op deze manier koop je heel laag aan en kan de waarde van het huis of appartement enkel stijgen. Daarnaast kan je ook profiteren van de huuropbrengsten.

Goud is een mooie opportuniteit bij dalende beurskoersen. / Bron: Stevebidmead, PixabayGoud is een mooie opportuniteit bij dalende beurskoersen. / Bron: Stevebidmead, Pixabay

Goudbeleggingen als veilige investering

Beleggen in goud is een opportuniteit bij dalende beurzen. Goud, als materiaal, zal immers altijd een minimale waarde blijven behouden. Een daling van de goudprijs gaat meestal gepaard met een beter wordende economie. Indien aandelen in dalende lijn gaan, dan is de kans heel groot dat de goudprijs zal stijgen, omwille van het “veilige karakter” van het edelmetaal. Een grotere vraag naar goud zorgt automatisch voor een stijging van de goudprijs.

Geld plaatsen op een spaarrekening

Indien de beurzen dalen, haal je je geld weg van een effectenrekening. De mogelijkheid is er dan om dit geld vast te zetten op een spaarrekening. Uiteraard dien je goed na te gaan of een spaarrekening wel interessant is. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de bankinstelling die het meeste rendement biedt. Houd ook rekening met de timing wanneer je uit de beurs stapt. Indien een spaarboekje echt niets opbrengt, dan kan je eventueel het risico nemen om het geld wat langer op de beurs te laten, om vervolgens te hopen op een snel koersherstel. Dit kan dan finaal toch nog meer geld opbrengen dan een spaarrekening.
© 2016 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 redenen voor een dalende goudprijs5 redenen voor een dalende goudprijsDe Troy Ounce is de standaard gewichtseenheid voor edelmetalen zoals goud. 1 Troy ounce is gelijk aan 31,1034768 gram. E…
Goud, wanneer stijging goudprijs in 2020/'21?Goud, wanneer stijging goudprijs in 2020/'21?De goudprijs is beweeglijk, de goudprijs kent perioden van forse stijging en dalingen. Er is goed geld mee te verdienen…
Waarom in goud beleggen aantrekkelijk blijftWaarom in goud beleggen aantrekkelijk blijftNa een jarenlange stijging stabiliseerde de goudprijs in 2012 even maar inmiddels nemen de handelsvolumes al weer toe. E…
Goud blinkt niet altijdGoud blinkt niet altijdGoud. Dit edelmetaal spreekt al eeuwen tot de verbeelding van beleggers en andere beursfanaten. De belangstelling voor g…

Wat zijn staatsobligaties en risico's daarvan?Wat zijn staatsobligaties en risico's daarvan?Een staatsobligatie wordt belegd door de overheid, maar waarom doet de overheid dat? Een groot verschil in vergelijking…
Beleggen in goud tijdens een economische crisisBeleggen in goud tijdens een economische crisisIn financieel moeilijke economische tijden wordt er door beleggers uitgekeken naar mogelijkheden om rendement te verkrij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • Beleggen.info, https://beleggen.info/beleggen/geld-verdienen-dalende-koersen, 20 januari 2016
  • Beursloper.com, http://beursloper.com/sterk-dalende-koersen-wat-moet-je-doen/, 20 januari 2016
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevebidmead, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.