Zilver op de markt

Zilver op de markt Zilver, ofwel ‘poor man’s gold’, is een edelmetaal dat ver voor onze jaartelling werd gebruikt als betaalmiddel. Dit edelmetaal heeft dezelfde kenmerken als goud: het is zeldzaam en corrosiebestendig. Toch is de waarde van zilver veel lager dan de waarde van goud. De waarde van zilver is door de jaren heen veranderd en het edelmetaal lijkt anno 2015 steeds meer in opkomst te komen.

De geschiedenis van zilver

Zilver is het oudste edelmetaal dat bekend is bij de mens. Onderzoek laat zien dat zilver al ver voor onze tijd werd gescheiden van lood. Geschat wordt dat dit al 4000 jaar voor Christus werd gedaan. Ook dacht men vroeger dat zilver eenzelfde metaal was als kwik. Eeuwen later bleek het om twee volkomen andere elementen te gaan. De waarde van zilver was in deze tijd niet bekend, waardoor de mens er van alles van maakte. Denk hierbij niet alleen aan sieraden en bestek, maar ook aan potten, borden en religieuze artefacten. Toch werd al snel ontdekt dat zilver een zeldzaam edelmetaal was en alleen in bepaalde gebieden veel voorkwam. Zilver heeft door de jaren heen voor veel rijkdom gezorgd in verschillende gebieden.

De waarde van goud en zilver is vastgesteld in Groot-Brittannië. Doordat de overheid de goudkoers overwaardeerde en het zilver onderwaardeerde, is het zilver haar waarde verloren. De goudstandaard heeft dit later bevestigd. Goud is anno 2015 namelijk nog steeds veel meer waard dan zilver en wordt dus duidelijk meer gewaardeerd dan zilver. Echter is de belangrijkste reden dat zilver een lagere prijs heeft dan goud het feit dat goud zeventien keer schaarser is dan zilver. Hoe schaarser iets is, hoe meer het waard wordt. Logisch, want er is steeds minder van te krijgen.

Muntgeld

Zilver werd ook gebruikt in de gulden en rijksdaalders. De voornaamste reden daartoe is omdat zilver hard en duurzaam is en, niet geheel onbelangrijk, lastig te vervalsen. Ook is het zo dat zilver als muntgeld gunstig was omdat de totale zilvervoorraad vrij groot was in vergelijking tot de jaarlijkse mijnbouwproductie.

Echter waren deze munten net zoveel waard als goud zou zijn met hetzelfde gewicht. Dit komt doordat goud wordt gewaardeerd tegen de goudwaarde en zilver slechts tegen haar nominale waarde. Op een bepaald moment was het gewicht van de zilveren guldens meer waard dan het bedrag dat erop stond. Hierdoor moest de zilveren munt worden vervangen door een ander, goedkoper metaal. Anno 1967 stopte de productie van zilveren munten in Nederland.

Zilver op de markt

Er zijn drie veelgebruikte manieren om zilver te kopen. Eén daarvan is de zilver Exchange Traded Funds, ofwel ETF’s. Dit zijn aandelen in een bedrijf dat vooral zilver bezit en behoudt. De koers van dit bedrijf is dus vooral afhankelijk van de zilverprijs op dat moment. Een valkuil kan zijn dat, wanneer de waarde van zilver drastisch daalt, het bedrijf haar waarde kwijtraakt en failliet gaat.

Ook kunt u zelf zilveren munten of baren bestellen. Echter betaalt u hier wel BTW over, waardoor u vaak een hoge prijs betaalt voor een kleine hoeveelheid zilver. Ook is diefstal een groot risico, aangezien zilveren munten of baren vaak niet verzekerd kunnen worden.
Beleggen in zilver is een derde optie. U kunt beleggen in fysiek zilver bij een aantal bedrijven. Echter is dit niet praktisch. Het risico van diefstal is ook bij deze bedrijven erg groot wanneer men fysiek zilver inkoopt, doordat in veel gevallen het edelmetaal - zoals eerder aangegeven - niet verzekerd kan worden. Wanneer iemand uw zilver steelt, blijft u dus achter met lege handen: het fysieke zilver is weg en u kunt zich niet beroepen op een schadevergoeding via een verzekering.

Een betere optie is het beleggen via een online broker. De zilvermarkt is bijna twintig keer kleiner dan de goudmarkt, wat erg negatief klinkt. Niets is minder waar. Er is een snelgroeiende industriële vraag naar zilver, waardoor de waarde in de toekomst zal gaan stijgen. Anno 2013 is gebleken dat de fysieke vraag naar zilver is gestegen met dertien procent. Dit komt voort uit de stijgende vraag naar zilverbaren en munten en de vraag naar zilveren sieraden en zilverwaar. Deze vraag steeg met een enorm percentage van 76 procent. Wel blijven de fluctuaties van het edelmetaal een risico voor de belegger. Juist in tijden van recessie stijgt de vraag naar zilver.
© 2015 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilver inkoop & verkoop – de zilverprijsZilver inkoop & verkoop – de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…
Zilver, beleggen in zilver door de gebroeders HuntZilver, beleggen in zilver door de gebroeders HuntZilver en de zilverspeculatie door de gebroeders Hunt zijn legendarische grootheden. De bij leven schatrijke broers Hunt…
De prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteDe prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteIn tijden van schaarste gaan de prijzen van producten en grondstoffen snel omhoog. Voor zilver is de verwachting dat we…

Beleggen in edelmetalen: palladiumBeleggen in edelmetalen: palladiumGoud, zilver, koper, platina: allemaal edelmetalen die bij vrijwel iedereen bekend zijn. Echter wordt palladium vaak ver…
Gouden bergen in het verschietGoud wordt al sinds vroeger in verband gebracht met geld en rijkdom. De reden hiervoor is dat er signalen zijn dat in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://www.beurs.nl/nieuws
  • https://www.goldrepublic.nl/zilver-kopen
  • http://thebullionhouse.nl/zilver-prijs/beleggen-in-fysiek-zilver/
  • https://www.amsterdamgold.com/nl/zilver-kopen/zilveren-munten
  • http://www.edelmetaal-info.nl/2014/09/waarom-zilver-niet-terug-komt-als-geld/
  • http://www.z24.nl/ondernemen/zilver-schaarser-dan-goud-adv
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.