Beleggen, welke vormen zijn er?

Beleggen, welke vormen zijn er? Er zijn tal van manieren om te beleggen, op zowel korte als langere termijn. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in grondstoffen, aandelen, obligaties of vastgoed. Welke vormen van beleggen zijn er eigenlijk nog meer? En wat houden al deze vormen in? Allemaal belangrijke vragen voordat je daadwerkelijk begint met beleggen.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is eigenlijk een schuldpapier, dat je kan opdelen in twee categorieën: staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Voor beide geldt dat het leningen zijn voor bepaalde of onbepaalde tijd, tegen een vast of variabel rentetarief.

Staatsobligaties

Een staatsobligatie is een soort dekking van de Nederlandse overheid om haar financieringstekorten te herfinancieren en schulden af te lossen, door te lenen aan de markt. Het Agentschap van het Ministerie van Financiën geeft hiervoor de obligaties uit, welke dan aangekocht kunnen worden door particulieren of institutionele beleggers. Bij het kopen van een staatsobligatie is er een grote zekerheid, zolang Nederland blijft bestaan. Aan het eind van zijn looptijd zal de aankoper zijn geld terugkrijgen, inclusief de afgesproken rente. Dit kunnen staatsobligaties zijn met een vaste looptijd, maar met een looptijd voor onbepaalde tijd.

Bedrijfsobligaties

Bedrijfsobligaties zijn eigenlijk leningen van beleggers aan bedrijven. Meestal geven bedrijven obligaties uit om te investeren of te herfinancieren. Een bedrijfsobligatie heeft een vaste of variabele rente (coupon). Bedrijven hebben echter wel een veel grotere kans om failliet te gaan dan bijvoorbeeld de Nederlandse staat, hierbij is het risico met een bedrijfsobligatie automatisch groter dan het risico bij een staatsobligatie.

Bij een bedrijfsobligatie geldt: hoe slechter de kredietwaardigheid van het uitgevende bedrijf, hoe hoger de rentevergoeding (coupon) is. Als je kijkt naar de Wet van Risico en Rendement, zie je dat zij bepaald dat de rente van een bedrijfsobligatie meestal hoger ligt dan bij een staatsobligatie van datzelfde land.

Beleggen in vastgoed

Een belegging in de vastgoedhandel is een belegging op lange termijn. Kort gezegd is het een handel in stenen. Wanneer je een tweede, of misschien wel derde huis koop en vervolgens gaat verhuren, beleg je op een directe manier in vastgoed. Je profiteert enerzijds van huurinkomsten, maar anderzijds hoop je op een waardeverhoging van het door jezelf aangekochte huis. Je kunt ook indirect investeren in vastgoed, door bijvoorbeeld te participeren in een vastgoedfonds. Het komt er op neer dat je als belegger investeert in een ander bedrijf dat zelf vastgoed ontwikkelt of bezit. Dit kunnen woningen, kantoren, winkels maar ook bedrijfsruimte zijn. Winst kan hieruit voortkomen uit huurinkomsten maar ook bij verkoop wanneer het pand in waarde is gestegen. Twee voorbeelden van beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn Unibail-Rodamco en Corio.

Beleggen in valuta

Een valuta is een wettelijk betaalmiddel van een land, waarin je ook kunt beleggen. Je kunt een valuta kopen, maar het met een andere valuta betalen. Wanneer je een valutapaar koopt, wordt gesproken van ‘long’ en wanneer je het verkoopt wordt er van ‘short’ gesproken.

Beleggen in grondstoffen

Er zijn verschillende belangrijke grondstoffen om in te beleggen. De bekendsten zullen zijn: ruwe olie, koper, goud en zilver. Meestal worden de grondstoffen met het Engelse woord commodity’s aangeduid, hieronder vallen ook bulkgoederen. Commodity’s beslaan voornamelijk: metalen, agrarische producten en brandstoffen. Het zwaartepunt van de handel in commodity’s ligt op de termijnbeurs van Chicago. Commodity’s worden voornamelijk verhandeld via termijncontracten.

Goud

Goud blijft eigenlijk de belangrijkste grondstof die er bestaat, dit was vroeger al zo, maar nu nog steeds. Dit heeft met name te maken met de grote schaarste van het product, maar ook met de waarde die door de eeuwen heen redelijk waardevast is gebleken. Goud is een echte financiële pijler en de waarde, oftewel de koers van goud wordt aangegeven in dollars per troy ounce.

Beleggen in aandelen

Voor de meeste mensen is het beleggen in aandelen het bekendst. Als je een aandeel bezit, heb je recht op inspraak of dividend. Aandelen kun je weer verhandelen op de beurs, wanneer je aandelen koopt en verkoopt kan rendement ontstaan. Bij dit rendement kun je onderscheidt maken tussen twee categorieën: beleggen in een aandelenfonds, maar ook rechtstreeks beleggen in specifieke aandelen zijn mogelijk.

Aandelenfonds

Wanneer je aandelen koopt bij een aandelenfonds, heb je niet automatisch inspraak in de selectie van aandelen of het aankoopbeleid en verkoopbeleid. Deze rechten blijven toebehoren aan de fondsbeheerder. Met name banken en verzekeraars hebben veel aandelenfondsen opgezet. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt in Nederland toezicht op de aandelenfondsen en de beheerders die zich op consumenten richten. Meestal is een aandelenfonds een kopie van een index zoals de AEX. Dit betekent niet dat het totaal van de inleg in de AEX belegt wordt, waardoor het voordeel van spreiding ontstaat.

Rechtstreeks beleggen in aandelen

Als je als belegger toch zelf graag invloed wil hebben op de individuele stukken waarin je belegt, dan kun je rechtstreeks beleggen in aandelen. Als je een individueel aandeel koopt, koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Er kan hierbij rendement ontstaan omdat het gekochte aandeel in de loop van de tijd in waarde kan gaan stijgen, maar ook door het ontvangen van dividend. Echter, is het handelen in individuele aandelen een stuk lastiger en vraagt het een nodig inzicht en flexibiliteit. Je moet goed kunnen inschatten hoe de actuele ontwikkelingen ervoor staan, maar ook hoe de toekomst zich zal gaan ontwikkelen.

Beleggen in fondsen

Bij een fonds belegging wordt eigenlijk het geld van verschillende beleggers verzameld. De inleg van deze verschillende beleggers wordt samengebracht en wordt vervolgens als één geheel beheerd. Met name grootbanken creëren vaak hun eigen fondsen. Om een duidelijker beeld te geven, maken we onderscheidt tussen de meest gangbare fondsen:
  • Aandelenfondsen: Uitsluitend aandelen.
  • Regiofondsen: Zijn gericht op bepaalde regio’s omdat ze verwachten dat hier een grotere economische groei zal plaatsvinden.
  • Obligatiefondsen: Bestaan uitsluitend uit obligaties.
  • Sectorfondsen: Beleggingen in bepaalde sectoren, neem de farmacie.
  • Vastgoedfondsen: Beleggingen in vastgoed (indirect).
  • Mixfondsen: Hier worden vermogens gespreid over verschillende beleggingsinstrumenten.
  • Geldmarktfondsen: Investeringen in bijvoorbeeld deposito’s en leningen.

Beleggen in derivaten

Derivaten zijn afgeleide financiële producten. Om de waarde van derivaten te berekenen wordt gekeken naar de waarde van een ander goed, zoals aandelen, olie of valuta. Het andere goed waarnaar gekeken wordt, noemen we de onderliggende waarde. Opties en futures zijn de bekendste soorten derivaten.

Optie

Bij een optie koop je het recht om op een bepaalde tijd een bepaald aandeel te kopen (calloptie) of te verkopen (putoptie) tegen een vooraf afgesproken prijs. Dit is een recht, en daarmee dus geen plicht. Voor dit recht ben je wel een premie verschuldigd.

Future

Bij een future verplichten twee partijen zich tot een transactie van een vooraf bepaalde hoeveelheid van een product, tegen een vooraf bepaalde prijs, op een vooraf bepaald tijdstip.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Index: beleggen in indexfondsenIndex: beleggen in indexfondsenHet beleggen in indexfondsen wint aan populariteit. Er zijn steeds meer beleggers die voor deze manier van beleggen kiez…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…

De risico´s van beleggenDe risico´s van beleggenEr zijn verschillende beleggingsvormen mogelijk, met bij iedere belegging die je doet kansen en risico´s. Om goed te kun…
Geld verdienen met aandelen - Hoe werkt dat?Geld verdienen met aandelen - Hoe werkt dat?Een van de bekendste manieren om geld te verdienen met het eigen, persoonlijk vermogen is de handel en investering (bele…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging
  • http://www.mijngeldenik.be/nl/fondsen-icbs/welke-soorten-fondsen-zijn-er
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.