De Australische beurs, nog voldoende potentieel?

De Australische beurs, nog voldoende potentieel? De sterke opleving van de mijnsector sinds de jaren 2000, is de belangrijkste motor van de Australische groei. Ondanks dat Australië een OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) land is, werd het niet getroffen door de financiële crisis. Toch is de Australische groei in 2013 wat vertraagd door de dalende grondstoffenprijzen. Dit kwam onder andere door de teruggevallen activiteit in China, maar ook door de zwakker internationale conjunctuur. Maar hoe ziet de Australische beurs er nu uit? En heeft het nog zin om te beleggen in Australië?

Sterke punten

De financiële sector van Australië is erg solide en daarnaast beschikt Australië over een groot aantal natuurlijke rijkdommen. Goud, ijzererts, kobalt, lood en cadmium zijn daarvan enkele belangrijke voorbeelden. De binnenlandse vraag naar eigen producten is sterk, wat zorgt voor weinig import, maar ook de export van deze en andere producten ligt erg hoog. Australië is één van de 13 landen die nog een AAA-rating heeft. Dit is de hoogste rating bij Standard & Poor’s. Dit heeft met name te maken met de lage overheidsschuld die het land heeft, welke slechts 21% van het bruto binnenlands product bedraagt. Daarentegen is het bruto binnenlands product per inwoner weer het hoogste ter wereld. Ook de dienstensector (welke 68% van het bruto binnenlands product bedraagt) speelt een grote rol, al domineren de mijn- en landbouw sector de export van het land.

Export

Australië behoort tot ’s werelds grootste exporteur als het gaat om wol, vlees, katoen en graan. Maar ook de overvloedige mineralen en energiestoffen zorgen voor een grote export markt. Het is niet voor niets dat Australië in de top tien staat van de producenten die het meeste ertsen exporteert. Ook omtrent belangrijke reserves scoort het land goed, zo heeft het land 40% van de wereldreserve uranium in zijn bezit.

Verandering

Toch is er begin 2014 een verandering op komst in de Australische economie. De werkloosheid in het land is opgelopen tot 6,4%, wat het hoogste niveau is vergeleken met de tien jaar hiervoor. Hoge loonkosten, een te sterke munt en een beperkte afzetmarkt wegen op de economie. Een voorbeeld is de beslissing van Toyota, de Japanse autoconstructeur heeft aangekondigd tegen 2017 al zijn lokale productievestigingen te zullen sluiten. Ford en General Motors zijn Toyota hierin al voor gegaan. Met het vooruitzicht dat hierdoor 45 000 duizend banen op het spel staan, komt het de werkloosheid in het land niet ten goede.
Ook verwacht het IMF (Internationaal Muntfonds) dat de uitgaven van de overheid tegen 2018 met 16% zullen stijgen, vanwege de vergrijzing, verbetering van het onderwijs en de gezondheidssector.

De beurs

Ondanks de sterke economische groei in Australië, heeft de Australische index het vanaf 2002 een stuk minder goed gedaan dan de meeste beursindexen in de Verenigde Staten en Europa. Dit komt met name omdat de index voor een groot deel wordt gedomineerd door cyclische sectoren als industrie, energie, financiële sector, materialen en de cyclische consumptie. Samen waren deze goed voor wel 75% van de totale index. Sommige van deze factoren hebben het wereldwijd moeilijk gehad vanaf de jaren 2000.

Wel of niet beleggen?

Gezien de nog altijd sterke economie, gezonde in- en export van het land en het goede bruto binnenlands product zou je ervoor kunnen kiezen om nog te beleggen in de Australische beurs. Kies hierbij wel goed binnen welke sector en producten je wilt gaan beleggen. Het verschilt natuurlijk sterk per product of dienst hoe de koers staat. Echter, kun je zeggen dat de Australische economie nu wel in een overgangsfase belandt is, waardoor de groei van het land kan gaan afremmen. Met name het grote aandeel van de cyclische sectoren, laat men beter kiezen om te beleggen in de opkomende groeilanden.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
Beleggen: splitsing en handel van aandelenBeleggen: splitsing en handel van aandelenAls een onderneming plannen bekendmaakt om de coupure van de aandelen te verkleinen, zijn de handelaren er als de kippen…
Beurs: toelichting beurstermenBeurs: toelichting beurstermenBelangrijke beurstermen zijn onder meer: aandelen, beleggen, beurs, beursindex, beurskosten, beursorder, dividend, grens…
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…

Geld verdienen met aandelen - Hoe werkt dat?Geld verdienen met aandelen - Hoe werkt dat?Een van de bekendste manieren om geld te verdienen met het eigen, persoonlijk vermogen is de handel en investering (bele…
Beleggen in whisky: de gesloten distilleerderijenHet kopen van whisky als investering is een serieuze vorm van beleggen. Hoopt men op een hoog rendement, bij een beleggi…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_Australi%C3%AB
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.