De Chinese beurs

De Chinese beurs China heeft twee beurzen die zelfstandig werkzaam zijn: de Shanghai effectenbeurs en Shenzhen (deze beurs ligt in het zuiden). De Shanghai effectenbeurs behoort sinds december 2011 tot ’s werelds 6e grootste beurs. Voor buitenlandse investeerders is de Shangai beurs nog niet helemaal toegankelijk. Dit komt door de strakke kapitaalrekening controles die door de Chinese vasteland autoriteiten worden uitgevoerd. Op 26 november 1990 werd de huidige wisselkoers opnieuw opgericht en ging op 19 december van datzelfde jaar in werking.

De geschiedenis

In de late jaren van 1860 begon de markt voor effectenhandel in Shanghai. In juni 1866 verscheen de eerste lijst met aandelen. Tegen die tijd had de Shanghai International Settlement de voorwaarden ontwikkeld voor het ontstaan van een aandelenmarkt. In 1891 richtten buitenlandse zakenlieden de “Shanghai Sharebrokers Association” op. Deze werd gevestigd in Shanghai als China’s eerste aandelenbeurs. De associatie deed in 1904 beroep op de registratie in Hong Kong onder bepaling van de Companies ordinance. De beurs kreeg toen de naam “Shanghai Stock Exchange”. Het waren vooral de lokale bedrijven die de effecten leverden. Privé aandelen werden in de vroege dagen gedomineerd door banken. Tegen 1880 bleven alleen de lokale banken van Shanghai en Hong Kong over.

De "Shanghai Securities & Commodities Exchange" en de "Shanghai Chinese Merchant Exchange" begonnen later in 1920 en 1921 te opereren. In 1929 vond de samensmelting plaatsing van de twee beurzen. Deze samengesmolten beurzen opereerden daarna onder de naam "Shanghai Stock Exchange". In het tweede decennium van de 20e eeuw werden rubberplantages het hoofdbestanddeel van aandelenhandel.

Door de jaren 1930 begon Shanghai te opereren als het financiële centrum van het Verre Oosten. Hier konden Chinese en buitenlandse investeerders obligaties, aandelen, futures en staatsobligaties verhandelen. Op 8 december 1941 bezetten de Japanse troepen het Shanghai International Settlement. Deze bezetting bracht een einde aan de werking van de Shanghai Stock Exchange. De Shanghai Stock Exchange ging in 1946 verder met haar activiteiten, maar sloot drie jaar later weer in 1949. De Shanghai Stock Exchange werd op 26 november 1990 hersteld. Op 19 december begon de beurs weer met haar activiteiten.

Indices

De meest gebruikte indicator om de markt van de effectenbeurs van Shanghai te weerspiegelen is de SSE Composite (ook bekend als Shanghai Composite)
Een aantal grote aandelen die behoren tot de Shanghai Stock Exchange zijn:
  • PetroChina
  • China Life
  • Sinopec
  • Ping An Insurance
  • Bank of Communications
  • China Merchants Bank
  • Industrial and Commercial Bank of China
  • Bank of China
  • China Pacific Insurance
  • China Shenhua Energy Company

Criteria

Naamloze vennootschappen die in aanmerking willen komen voor een notering op de aandelenlijst moeten aan een aantal voorwaarden voldoen volgens de reglementen van de Effecten Wet van de Volksrepubliek van China en Bedrijf Wet van de Volksrepubliek van China:
  • De aandelen moeten openbaar gemaakt worden na de goedkeuring van de Staat Raad Effectenbeheer Departement
  • Het bedrijf moet voor meer dan drie jaar actief zijn in het bedrijfsleven en winst hebben gemaakt in de afgelopen drie jaren
  • In de afgelopen drie jaar mag het bedrijf geen grote illegale activiteiten of valse boekhouding hebben gepleegd
  • Het totale aandelenkapitaal van het bedrijf mag niet minder dan 30 miljoen zijn
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amsterdamse effectenbeurs (AEX) en andere effectenbeurzenIn dit artikel zullen we ingaan op de bekendste Nederlandse effectenbeurs: de Amsterdamse effectenbeurs. Ook zullen we i…
De Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange telt meer dan 4500 bedrijven en bestaat al ruim 200 jaar. De openingstijden zijn vergelijkbaar…
De volatiliteit van de Chinese beursDe volatiliteit van de Chinese beursNaast de Amerikaanse aandelenbeurs is de beurs van China (Shanghai) ook één van ’s werelds grootste beurzen. De Chinese…
Beleggen in Hong KongBeleggen in Hong KongDe beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijv…

Crowdfunding: geld investeren in bedrijven via SymbidCrowdfunding: geld investeren in bedrijven via SymbidHet is een erg aantrekkelijke optie om geld te investeren in kleine bedrijfjes via het platform van Symbid. Dit bedrijf…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Baycrest, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Stock_Exchange
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.