De indices van de Amsterdamse effectenbeurs

De Amsterdamse effectenbeurs bestaat uit drie indices. De AEX index met de 25 grootste aandelen. De AMX index met de 25 middelgrote aandelen. En de AScX index met de 25 kleinste aandelen. De samenstelling van de indices wordt jaarlijks op de eerste handelsdag van maart opnieuw gewogen en samengesteld. Hierdoor kunnen er aandelen promoveren of degraderen naar een andere index.

De AEX index

AEX is de afkorting van de Amsterdam Exchange Index. Het is de belangrijkste beursindex van Nederland. De 25 grootste aandelen zijn opgenomen in de AEX index, de nummers 1 tot met 25. De AEX is opgericht op 4 maart 1983 onder de naam de EOE index, de afkorting van European Options Exchange. Sinds 1 januari 1994 is de naam officieel veranderd in AEX index. De AEX index is onderdeel van het beursbedrijf Euronext.

De AMX index

AMX is de afkorting van de Amsterdamse Midkap Index. Midkap is een samenstelling van midden en kapitalisatie. Het is de middelgrote aandelenindex van de Amsterdamse effectenbeurs. De 25 grootste aandelen zijn opgenomen in de AEX index en de volgende 25 grootste zijn dus in de AMX index opgenomen. Dit zijn de nummer 26 tot en met 50. De AMX index bestaat sinds 4 april 1995. De AMX index hoort net als de AEX index bij het beursbedrijf Euronext. Sinds april 2012 kan er ook gehandeld worden in futures en opties op de AMX index.

De AScX index

AScX is de afkorting van de Amsterdamse Small Cap index. Het is de kleinste aandelenindex van de Amsterdamse effectenbeurs. In de AScX index zitten de 25 kleinste aandelen, de nummers 51 tot en met 75. De AScX index bestaat sinds 2 maart 2005. De AScX index hoort net zoals de AEX en AMX bij het beursbedrijf Euronext.

Wanneer wordt een bedrijf in een index opgenomen?

Om in een index te worden opgenomen is de verhandelde omzet in een beursfonds de belangrijkste eis. Het gaat dan om het effectieve aandelenomzet van het voorgaande jaar. De weging van elk aandeel in de index is onder andere afhankelijk van de marktkapitalisatie en vrij verhandelbare aandelen, maar kan nooit meer dan 10% zijn. De samenstelling van de indices wordt jaarlijks vastgesteld op de eerste handelsdag in maart. En op de derde vrijdag van maart wordt de samenstelling van de indices en de weging van de individuele fondsen aangepast. Hierdoor kunnen er aandelen promoveren of degraderen naar een andere index of juist verdwijnen uit de index of nieuw binnen komen. Tussentijds kunnen de indices ook worden aangepast, en deze wijzigingen gaan dan ook in op de derde vrijdag van die maand.

Samenstelling AEX index in 2014

  1. Aegon
  2. Ahold
  3. Akzo Nobel
  4. ArcelorMittal
  5. ASML Holding
  6. Boskalis Westminster Koninklijke
  7. Corio
  8. Delta Loyd Groep
  9. DSM Koninklijke
  10. Fugro
  11. Gemalto
  12. Heineken
  13. ING Groep
  14. KPN Koninklijke
  15. OCI
  16. Philips Koninklijke
  17. Randstad
  18. Reed Elsevier
  19. Royal Dutch Shell
  20. SBM Offshore
  21. TNT Express
  22. Unibail Rodamco
  23. Unilever Certificate
  24. Wolters Kluwer
  25. Ziggo

Samenstelling AMX index in 2014

  1. Aalberts Industries
  2. Accell Group
  3. Air-France – KLM
  4. Aperam
  5. Arcadis
  6. Arseus
  7. Asm International
  8. BAM Groep
  9. BinckBank
  10. Brunel International
  11. Corbion
  12. Eurocommercial
  13. Exact
  14. Nieuwe Steen Investments
  15. Nutreco
  16. PostNL
  17. Royal Imtech
  18. Sligro Food Group
  19. Ten Cate Koninklijke
  20. TKH Group
  21. TomTom
  22. USG People
  23. Vastned
  24. Vopak Koninklijke
  25. Wereldhave

Samenstelling AScX index in 2014

  1. Advanced Metallurgical Group
  2. Amsterdam Commodities
  3. Ballast Nedam
  4. BE Semiconductor Industries
  5. Beter Bed
  6. Brill Koninklijke
  7. Crown van Gelder
  8. Cryo Save Group
  9. Docdata
  10. DPA Group
  11. Grontmij
  12. Groothandelsgebouwen
  13. Heijmans
  14. HES Beheer
  15. ICT Automatisering
  16. Kas Bank
  17. Kendrion
  18. Nedap
  19. Neways Electronics
  20. Oranjewoud
  21. Ordina
  22. Stern Groep
  23. Telegraaf Media Groep
  24. Value8
  25. Wessanen Koninklijke
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amsterdamse effectenbeurs (AEX) en andere effectenbeurzenIn dit artikel zullen we ingaan op de bekendste Nederlandse effectenbeurs: de Amsterdamse effectenbeurs. Ook zullen we i…
Betekenis indexcijfers op EuronextBetekenis indexcijfers op EuronextIedereen kent wel de AEX index en de Midkap als de twee bepalende indexcijfers van Euronext Amsterdam. Maar er zijn nog…
De Amsterdamse effectenbeurs (AEX), handel in aandelenDe Amsterdamse effectenbeurs (AEX), handel in aandelenDe Amsterdamse effectenbeurs is de oudste financiële handelsbeurs ter wereld en nu in eigendom van het bedrijf Euronext.…
AEX - De geschiedenisDe AEX (Amsterdam Exchange Index) is de meest belangrijke beursindex van heel Nederland. Zoals velen weten, vertegenwoor…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/AEX
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/AMX_Index
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/AScX_Index
  • http://fd.nl/beurs/
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.