Beleggen in zonnepanelen

Beleggen in zonnepanelen Het wordt steeds aantrekkelijker om te beleggen in zonne-panelen. Dat komt omdat er na een periode waarin minder geld beschik was weer volop wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Met namen het laten plaatsen van zonnepanelen op het eigen dak is een erg aantrekkelijke investering. Het kopen van aandelen van bedrijven die zonnepanelen hoeft niet per se rendement om te leveren, omdat ze ook te maken hebben met een sterke internationale concurrentie vanuit China. Het wordt weer steeds aantrekkelijker om te beleggen in zonne-energie. Een tijd lang leek de groei in deze branche niet echt door te breken, maar de toenemende opwarming van de aarde en uitputting van de olievoorraden dwingt de politiek toch om steeds meer maatregelen te nemen. In Nederland werd in het verleden het gebruik van zonnepanelen fors gesubsidieerd. Mede door toedoen van de economische crisis moest de Nederlandse regering vanaf 2008 fors bezuinigen. Met name door toedoen van de VVD werd het mes gezet in de subsidies voor de winning van zonne-energie. Na een aantal jaren moest de partij hier toch van terug komen. In 2013 sloot de overheid met een groot aantal maatschappelijke organisaties het klimaatakkoord waarin werd uitgesproken dat in 2020 14 procent van de energie op duurzame wijze moest worden gewonnen. Daarvoor waren forse investeringen nodig in onder andere windenergie en zonne-energie. Daar bovenop kwam nog eens het terugschroeven van de gaswinning. De regering was daar door toedoen van toenemende aardbevingen in het winningsgebied in Groningen toe genoodzaakt.

Beleggen in zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren waarop iemand kan beleggen in zonnepanelen. Zo is het allereerst mogelijk om uw eigen huis te bedekken met zonnepanelen. Het voordeel daarvan is dat deze zonnepanelen tot wel 40 procent gesubsidieerd worden door de overheid. Het is wel een forse investering, maar deze kunt u er met ongeveer zeven jaar uit hebben, afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen. Allereerst bespaart u op uw eigen energierekening doordat u daar veel minder kosten voor maakt. Wanneer u rest energie overhoudt kunt u er voor kiezen om deze te verkopen aan de verschillende energiebedrijven. De verwachting is dat de elektriciteitsprijs de komende jaren fors gaat stijgen. Daardoor kunt u nog sneller uw investering terugverdienen. Verder wordt het materiaal waaruit de zonnepanelen worden gemaakt steeds beter, dus op die manier kunt u nog meer energie opwekken. Een voordeel is bovendien dat de waarde van uw huis stijgt. Een toekomstige koper krijgt namelijk te maken met geen of heel lage energiekosten. Deze zal dus geneigd zijn meer voor uw huis te betalen wanneer hij dit koopt.

Beleggen in bedrijven die zonnepanelen produceren

Een andere mogelijkheid is door te beleggen in bedrijven die zonnepanelen produceren. Dit is niet per se een garantie voor succes. Dit komt omdat er met name vanuit China heel veel zonnepanelen met overheidssubsidie worden gemaakt. Europa en de Verenigde Staten proberen de eigen bedrijfstak te beschermen door importheffingen in te stellen op deze zonnepanelen. Of dat in de toekomst zo blijft is zeer onduidelijk. In het verleden zijn veel westerse producenten van zonnepanelen failliet gegaan doordat zij niet konden concurreren met de goedkope Chinese panelen. De technologie wordt echter wel steeds beter, dus mogelijk dat de verschillende westerse bedrijven in de toekomst de concurrentie wel aankunnen. Er is in ieder geval sprake van een fors groeiende markt, dus zelfs met een relatief klein marktaandeel zouden zij levensvatbaar kunnen zijn. Vooral het Duitse Solar Power timmert hard aan de weg.

Een zonnecollectief oprichten

De laatste mogelijkheid is door u aan te sluiten bij een collectief. Juist doordat de aanleg van een goed systeem duur is besluiten veel bewoners van dorpen of wijken om dit gemeenschappelijk te doen. Daardoor liggen de investeringskosten lager. In Duitsland is men al volop bekend met deze vorm, in Nederland wordt er pas sinds 2011 voorzichtig mee geëxperimenteerd. Dit soort initiatieven worden wel ondersteund door de grote energiemaatschappijen als Essent en Nuon.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Zonnepanelen leasen is de oplossingZonnepanelen leasen is de oplossingWij worden steeds milieubewuster, de auto’s worden steeds kleiner en zuiniger en de nadruk komt steeds meer te liggen op…
Wat kost zonne-energie?Zonne-energie is de schoonste vorm van energie. Toch wordt deze manier van energie opwekken nog nauwelijks gebruikt. De…
Zonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstZonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstEen zonnepaneel zet zonnekracht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een huishoud…

Dollar cost averagingGeen verstand van beleggen maar toch meer rendement willen behalen dan de spaarrente? Dat kan heel gemakkelijk, met doll…
Financiële vrijheid met dividendbeleggenZou het niet fantastisch zijn als je op een gegeven moment niet meer hoeft te werken, omdat je passieve inkomen (het div…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/zonne-energie
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.